O meni

“The art of writing is the art of discovering what you believe.”

Foto: Juraj Vuglač
Foto: Juraj Vuglač

Uf, vjerojatno najteža rubrika za napisati. Kako napisati nešto o sebi a da ne zvuči pretenciozno, dosadno ili suhoparno…

Zovem se Sonja i živim u Zagrebu. Kako sam oduvijek bila više talentirana za društvene nego prirodne predmete i moje je obrazovanje krenulo u umjetničkom smjeru. Završila sam srednju školu za Tekstil, kožu i dizajn – smjer dizajner odjeće. Diplomirala sam povijest umjetnosti i slovački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. To mi nije bilo dovoljno pa sam upisala dodatni studij muzeologije. Da, znam, jedno zanimanje profitabilnije od drugog. Utjeha je mala, ali barem sam studirala ono što volim i u čemu uživam.

Stručna sam suradnica art magazina Kontura i lista Vijenac. Obožavam pisati. Pisanje je moj medij. Nije bitno što pišem – razglednice, čestitke, sms-ove, mailove, putopise, pisma, seminare, bilo što – samo da pišem. Tu dolazimo do razloga zašto sam se odlučila na pokretanje vlastite web stranice.

 

Na obrani diplome mentor me pitao što su mi otac i majka po zanimanju. Kad sam mu odgovorila samo je teško uzdahnuo i rekao ”sretno”. Nažalost, u našoj zemlji i dalje sve ide po direktivi tko koga poznaje i tko je kome rođak. Rijetki su oni koji se probiju na temelju vlastitog znanja, sposobnosti i iskustva (ako im itko pruži prijeko potrebno iskustvo). Odlučila sam pokrenuti ovu web stranicu jer ću moći samostalno donositi odluke i biti sama svoj majstor.

Svrha stranice je predstavljanje umjetnika koji kvalitetom i talentom zaslužuju predstavljanje, bez obzira na političku, nacionalnu, seksualnu i bilo kakvu drugu orijentaciju. Kriterij za predstavljanje je samo i isključivo umjetnost. Neki od njih su dragi kolege i prijatelji, a neke sam tek upoznala i oduševili su me svojim talentom ili karakterom. Cilj ove stranice je čisti altruizam. Ustvari nije, lažem. Radim to za vlastiti gušt kako bih pisala o onome što me intrigira, te upoznala što više zanimljivih osobnosti i predstavila ih u nadi da će drugi prepoznati mlade talente i poželjeti ih upoznati. Ili jednostavno da će čitajući perceiveart.com poželjeti pogledati koju izložbu, pročitati knjigu ili otputovati u neku zemlju ponukani mojim opisima i doživljajima.

 

O stranici

Rubrike su podijeljene na nekoliko tematskih cjelina kako bi se svi lakše snašli na stranici i pronašli sadržaj koji ih zanima.

Umjetnici – rubrika zbog koje je inicijalno pokrenuta stranica – predstavljanje talentiranih umjetnika u različitim područjima (slikarstvo, kiparstvo, fotografija i sve ostale vrste umjetnosti) kroz različite forme od predstavljanja, razgovora, recenzija, i naravno galerije njihovih djela. Ako želite biti predstavljeni na ovoj stranici, pošaljite mi portfolio svojih radova ili par fotografija radova i tekst s opisom radova i vašeg djelovanja na e-mail.

Knjige + Izložbe – obuhvaćaju recenzije knjiga i izložbi koje sam posjetila. Većina tekstova obrađuje izložbe i projekte za koje smatram da zaslužuju pozornost i predstavljanje, a nije im pridana veća pažnja ili su ih naši mediji zaobišli iz samo njima poznatog razloga.

Intervjui – razgovori s umjetnicima, meni osobno najdraži oblik predstavljanja umjetnika, jer tada umjetnik sam govori o tome što i kako radi. Direktan način komunikacije uvijek pruža najautentičnije iskustvo i prijenos informacija.

Suradnje – možda ponajbolje govore o mom karakteru, kako pristupam pojedinom umjetniku i na koji ga način percipiram i predstavljam javnosti. Kao što u intervjuima umjetnici sami govore o sebi, prilikom organizacije i postavljanja izložbe, pisanja predgovora ili kataloga privlači me povjerenje koje umjetnik daje osobi pružajući joj mogućnost da na svoj način interpretira njegovo stvaralaštvo, a pritom i dio njegove intime. Posao koji mi laska, jer uvijek postoji rizik da li ćete pronaći zajednički jezik s umjetnikom, te u potpunosti shvatiti što je on htio reći i hoćete li doživjeti onaj trenutak spoznaje da ste izuzetno sretni što baš vi imate priliku pisati o tim umjetničkim djelima.

Tematski tekstovi – tekstovi koji obrađuju određenu problematiku, temu, period, stil ili slične grupacije na području umjetnosti. Iako zahtijevaju duži period pisanja, meni su posebno zanimljivi jer obuhvaćaju istraživački dio rada.

Komentar – dosta široka i nedefinirana rubrika jer sam htjela ostaviti područje za pisanje tekstova referirajući se na neke aktualne događaje koji su me potakli na razmišljanje ili izazvali pozitivnu ili negativnu (u svakom slučaju konkretnu) reakciju.

Putovanja – rubrika koja možda ima najmanje veze sa umjetnošću, ali sam ju stavila jer volim putovati i volim prepričavati što sam vidjela i doživjela, pa možda i ova rubrika nađe svoju publiku.

 

Stranicu možete lajkati na Facebooku radi lakšeg praćenja objave novih članaka.

 

Možete se pretplatiti na newsletter koji dolazi jednom mjesečno, te obuhvaća objavljene članke u proteklom mjesecu, kao i preporuke aktualnih izložbi u Hrvatskoj.