Jedno – s Drugim

31.05.-06.06.2017., Izložbeni salon Izidor Kršnjavi

 

ALICE KEMP • ANYA INNOKENTEVA • MARCELINA GROŃ • MIKOŁAJ KOWALSKI • PABLO DIAZ • PAULINA MATYSIUK • PAWEŁ FRANCISZEK JASKUŁA • PIOTR STAROŚCIC • SYLWIA ZDZICHOWSKA • URSZULA KULCZYK • ZANE TUČA • VERENA JAKUŠ

 

Hrvatska akademska umjetnica Verena Jakuš kao umjetnica-sudionica rezidencijalnog programa PAR 2016. u suradnji s ostalim kolegama sudionicima preuzela je na sebe organizaciju izložbe i predstavljanja međunarodnog projekta koji je okupio autore iz cijelog svijeta, kako bi se u Zagrebu prezentirali kvalitetni mladi autori i istaknula važnost kulturološke razmjene umjetnika i dobrobiti organizacije ovakvih kulturno-umjetničkih projekata.

 

Svake godine Fondacija Marek Maria Pieńkowski okuplja mlade talentirane umjetnike iz cijelog svijeta na Međunarodnoj umjetničkoj rezidenciji (PAR). Tijekom boravka na rezidenciji autorima su osigurani svi relevantni uvjeti za kvalitetno umjetničko stvaralaštvo. Sam rad nije ograničen definiranom temom ili tehnikom rada, već je umjetnicima omogućena potpuna stvaralačka sloboda. Primarni kriterij kod odabira sudionika rezidencije kvaliteta je dosadašnjeg rada autora, te aktivnost izlaganja i prisustvo na likovnoj sceni kao i osvojene nagrade i priznanja tijekom školovanja i profesionalnog djelovanja nakon studija.

 

U sklopu međunarodnog projekta Jedno – s Drugim okupljeno je 12 mladih umjetnika iz Poljske, Hrvatske, Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije, Čilea i Latvije koji su realizirali radove u svojim prepoznatljivim rukopisima interpretirajući izuzetno raznolike teme. Senzibiliteti naglašene individualnosti tijekom dva tjedna druženja, stvaranja, razmjene iskustva, ideja i promišljanja stvorili su mikrokozmos radova objedinjenih pod zajedničkim nazivnikom nastanka u istom prostoru. Dinamika okupljenih autora formirala je smislenu cjelinu koja funkcionira kao otvoreno djelo. Izvornost u načinu izražavanja omogućila je uspostavljanje korelacijskog odnosa među nastalim djelima što je rezultiralo duhovnim i vizualnim skladom. Radovi nastali na rezidenciji prezentirani su u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu.

 

Predstavljanjem međunarodnog projekta “Jedno – s Drugim” namjera je upoznati zagrebačku publiku s inozemnim umjetnicima koji sudjeluju na projektu kroz prezentaciju njihovih radova i razgovor s umjetnicima sudionicima koji su bili u mogućnosti doći u Zagreb, a sve u svrhu isticanja važnosti okupljanja umjetnika koja ima za cilj potaknuti daljnje međunarodne umjetničke suradnje i razmjene, upoznavanje publike s raznolikošću i mogućnostima umjetničkog djelovanja, te motivirati kulturološku razmjenu među zemljama iz kojih dolaze umjetnici. U tu svrhu dijeljenje fragmenata zajedništva postignutog unutar ove male grupacije sada se čini kao još važnije djelovanje.

 

U katalogu izložbe akademska umjetnica i organizatorica međunarodnog projekta Verena Jakuš ističe:  U današnjici prepunoj alarmantnih ekstremističkih događaja koji potiču separatizam i isticanje nejednakosti u istoj mjeri kao što (s druge, humane strane) apeliraju na zajedništvo, vraćanje na larpurlartizam se ne čini toliko zastarjelo. Spontano nastali radovi suvremene tematike i istovremeno suptilno odmicanje od „gorućih“ problema iskazuje želju za vraćanjem socio-kulturne svrhovitosti umjetničkih akta u područje bliže užitku (s ponekim kritičkim osvrtom). Povezivanje umjetnika solidarnim postavljanjem vlastitih radova u kontekst kolektiva predstavlja vid sve glasnije i potrebnije borbe protiv opresije. Iako tematski i stilski vrlo različiti u svom izričaju, interakcija ih je spojila u impresiji o relevantnosti bavljenja umjetnošću. U kontekstu navedenih nastojanja dijeljenje fragmenata zajedništva postignutog unutar ove male grupacije umjetnika sada se čini kao još važnije djelovanje.

 

Izložba je realizirana uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Projekt je sufinancirala udruga Avis Rara Studio. Radovi su dio kolekcije Fondacije Marek Maria Pienkowski.

 

 

 

 

Fotografije s otvorenja izložbe Jedno - s Drugim