Završne izložbe studenata (odsjek za likovnu umjetnost) umjetničkih akademija 2017. – Zagreb, Split, Osijek, Rijeka

Već tradicionalno po završetku akademske godine umjetničke akademije u Hrvatskoj organiziraju završnu godišnju izložbu na kojoj se kroz prezentaciju studentskih radova posjetitelji mogu upoznati sa svim fazama stasanja mladih umjetnika, od početnih vježbi crtanja aktova i portreta da bi se tijekom kasnijih godina mogli upustiti u istraživanje medija, okoline i vlastitog unutarnjeg svijeta stvarajući pritom autorske radove duboko prožete individualnošću. Radovi nastaju kroz različite slikarske, grafičke, kiparske tehnike i materijale, te različite umjetničke medije, putem kojih studenti ostvaruju komunikaciju s okolinom i materijaliziraju vlastito promišljanje okruženja dajući osvrt, kritiku, prikaz stanja ili pak iskaz vlastitih unutarnjih previranja. Putem prezentiranja studentskih radova i otvaranja vrata Akademije javnosti, posjetitelji imaju jedinstvenu priliku ući u prostore u kojima umjetnici stvaraju, osjetiti miris svježe boje i radnu atmosferu ateljea neposredno komunicirajući sa studentima o njihovom radu, iskustvima i obrazovanju.

 

Prva umjetnička akademija u Hrvatskoj osnovana je 1907. u Zagrebu kao Kraljevsko zemaljsko više obrazovalište za umjetnost i umjetni obrt. To je početak neprekidna djelovanja zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, najvažnijega likovnog učilišta u nas i stalnoga središta hrvatskoga likovnog života. Na njoj su predavali i školovali se najpoznatiji hrvatski slikari, kipari i grafičari. U Zagrebu je 1949. osnovana a 1955. ukinuta Akademija za primijenjenu umjetnost; imala je odjele za slikarstvo, kiparstvo, grafiku, keramiku, arhitekturu i tekstil, a studij je trajao pet godina. Umjetničke akademije djeluju u Splitu (utemeljena 1997., s odjelima za glazbenu, likovnu i kazališnu umjetnost), Osijeku (utemeljena 2004., s odsjecima za glazbenu, likovnu i kazališnu umjetnost) i Rijeci (Akademija primijenjenih umjetnosti, 2005). (izvor: Hrvatska enciklopedija)

 

ZAGREB:  8.06.-20.06.2017.

Završna godišnja izložba na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu tradicionalni je događaj kojim svake godine iznova studenti i diplomanti svih odsjeka ALU predstavljaju svoje najbolje radove nastale tijekom tekuće akademske godine. U okviru završne godišnje izložbe izloženi su i radovi stranih studenata koji u sklopu programa akademske mobilnosti Erasmus dolaze u Zagreb, gdje pod pedagoškim usmjeravanjem profesora imaju priliku u novom okruženju svježih utjecaja razvijati umjetnička nastojanja.

 

Izložba se može razgledati na sve četiri lokacije ALU:

Slikarski odsjek, kiparski odsjek, grafički odsjek – Ilica 85

Nastavnički odsjek – Jabukovac 10

Odsjek za animirani film i nove medije – Zagorska 16 i Ilica 85

Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina – Zamenhoffova 14

 

 

SPLIT: 8.06.-22.06.2017.

Završna izložba Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu otvorena je u četvrtak 8. lipnja 2017. u 20h i može se pogledati do 22. lipnja 2017. svakim danom osim nedjelje i praznika od 17 do 21h.

 

 

OSIJEK: 9.06.-12.06.2017.

Završna izložba studenata Odsjeka za likovnu umjetnost otvorena je u petak 9. lipnja 2017. u 18 sati u Zgradi kiparstva, Cara Hadrijana 10/A, gdje su bili predstavljeni kiparski radovi. U 19 sati je za posjet bila otvorena i Likovna zgrada, Cara Hadrijana 8/B, s radovima iz slikarstva, kiparstva, grafike i multimedije.

Po završetku svake akademske godine studenti Odsjeka za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, uz pomoć zaposlenika Odsjeka, organiziraju u Sveučilišnom kampusu Završnu izložbu svojih radova. Izložba nije namijenjena samo uskom krugu Odsjeka i Akademije, već i širokoj javnosti, koja tom prilikom može upoznati aktualnu godišnju umjetničku produkciju kao kreativni dijalog studenata i njihovih mentora, te ambijent i načine izvođenja nastave. Na izložbi se redovito odabiru studenti čiji se radovi ističu posebnom kvalitetom te se nagrađuju izložbom u jednom od osječkih galerijskih prostora.

 

 

RIJEKA: 12.06.-01.07.2017.

Uz radove iz područja slikarstva, kiparstva, grafike i crtanja, predstavljaju se i studentski radovi izbornih predmeta s područja; mozaika, stakla, nakita, objekata za tijelo i prostor, kostimografije, scenografije, grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija, fotografije, videa i novih medija. Studentski radovi mogu se pogledati na Akademiji do 1. srpnja, a završna izložba studentskih radova diplomskih studijskih programa otvara se 26. lipnja 2017. u Galeriji Kortil.

 


Zahvaljujemo se na ustupanju fotografija za potrebe članka sljedećim autorima: Nikki Vancaš (Rijeka), Andrej Tomić (Osijek), Ante Brešić Mikulić (Split)