Sketchbook Station: Rene Grgić-Đaković

Pretposljednji autor koji je obogatio umjetničku mapu Sketchbook Station projekta u organizaciji udruge Prizma dolazi iz Osijeka, a njegov eklektičan pristup slikarstvu vizualno nas vraća u vrijeme remek-djela starih majstora.

 

Rene Grgić-Đaković rođen je 1986. godine u Osijeku. Nakon srednjoškolskog obrazovanja u Školi za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku, 2005. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 2011. u klasi prof. Zlatka Kauzlarića-Atača magistrirao slikarstvo. Dobitnik je druge nagrade na 18. međunarodnoj izložbi minijatura Vršilnica u Zaprešiću, a sudjelovao je i na mnogim umjetničkim projektima kao što je Nagradno oslikavanje Branimirove ulice u Zagrebu gdje je osvojio 1. mjesto sa Stipanom Tadićem, zatim oslikavanje novozagrebačkog naselja Travno, sudjelovanje na Festivalu jednakih mogućnosti, slikanje murala “IDEA London” u Beogradu, te crtanje portreta na božićnom ReArt festivalu u Osijeku. Rene je sudjelovao i na mnogim skupnim izložbama i kolonijama, a svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom Portreti imao je 2013. godine u Galeriji Waldinger u Osijeku. Član je aktivne multimedijalne udruge Ilirski zmaj.

 

U stvaralaštvu Renea Grgića-Đakovića najčešće pronalazimo motive portreta i krajolika. Visoko realističan način prikazivanja i odabir motiva portreta svjedoče o intenzivnoj autorovoj komunikaciji s tradicijom. Zalaganje za tradicionalne vrijednosti slikarstva vidljivo je u njegovanju métiera i namjeri da se utjelovi psihološki profil prikazanih likova. Ozračje različitih stilskih, vremenskih i svjetonazorskih epoha rezultat je umjetnikovog pronalaska inspiracije u djelovanju velikana kao što su Pierro della Francesca, Pieter Bruegel i Leonardo da Vinci.

 

Rene Grgić-Đaković novi rad započinje jasnom idejom koja ga motivira i vodi kroz cijeli proces do završetka djela. Naglasak tijekom samog rada nije toliko na vizualizaciji konačnog djela, već na promišljanju o osjećaju kojeg će dovršeni rad utjeloviti. Autor svoje slike najčešće radi u tehnici ulja na platnu, kartonu ili drvu, dok crteže stvara u olovci ili tušu.

 

Rene je pasionirani promatrač kojem motivacija u pravilu dolazi spontano. Katkad je dovoljan samo jedan trenutak u kojem se sve savršeno međusobno poklopi, no ponekad se motivacija stvara nakupljanjem više suptilnih podražaja, pa ideja u umu umjetnika postepeno sazrijeva. Cilj Reneovog stvaralaštva jest udahnuti život u novonastali rad.

 

Rene sebe ne vidi kao kreativnog umjetnika, ali se smatra kreativnom osobom. U svom radu često se susreće s kreativnim izazovima, posebice kada radi na većim i kompleksnijim djelima u kojima je primarni cilj ostvariti najbolju moguću kompoziciju rada.

 

Na pitanje smatra li da je umjetnost danas marginalizirana i zanemarena, Rene odgovara potvrdno, te objašnjava kako za to nisu krivi umjetnici već dominantna popularnost zatupljujućih sadržaja u današnjem svijetu koje mladi ljudi upijaju poput spužve. No, opisujući ne tako perspektivno aktualno stanje, Rene nadopunjava svoj komentar citatom velikog Andreja Tarkovskog argumentirajući kako umjetnost može opstati samo u takvim uvjetima, jer da je sve savršeno ne bi postojala potreba za umjetnošću.

 

Rad koji je Rene Grgić-Đaković napravio za Sketchbook Station umjetničku mapu prirodni je tematski nastavak recentnih radova koje karakterizira manji format i interpretacija motiva koji ga okružuju u ateljeu. Rene je nacrtao draperiju u tehnici tuša i vodenih boja. Crtež ne nosi nikakvu poruku, već je riječ o prikazu zgužvane deke koja je jedan u nizu elemenata koje je pronašao u svom ateljeu.

 

Za potrebe sad već tradicionalnog završnog pitanja “krademo” Reneovo pitanje i pitamo vas “Da li velika popularnost umjetnika automatski znači da su njegova djela iznimne kvalitete?”

 

Više o radu našeg pretposljednjeg umjetnika možete saznati na web stranici:

http://renegd57.blogspot.hr/

 

Na kraju vas pozivamo da se upoznate s preko dvadeset do sada predstavljenih autora sudionika Sketchbook Station projekta:

Dajana Radoš

Martin Frljić

Ivana Rod

Tihana Karlović

Anna Rubinkiewicz

Nemanja Đurović

Iskra Petrova

Greta Mockutė

Anastassia Kortsinskaja

Flávia Rodrigues Piątkiewicz

Timothy Hofmann

Nikol Greplova

Marie Sandahl

Dóra Pernyész

Marija Lovrić

Silvia Golja

Maruša Štibelj

Mia Maraković

Nikolina Knežević

Mercedes Bratoš

Petra Bojovski