Sketchbook Station: Mia Maraković

U posljednjem krugu Sketchbook Station projekta u organizaciji udruge Prizma umjetnička mapa vratila se u Hrvatsku u ruke Mie Maraković, umjetnice koja svoja iskustva i promišljanja bilježi u formi likovnih dnevnika.

 

Mia Maraković rođena je na prvi dan jeseni 1990. godine u Zagrebu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 2009. godine, a 2011. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je trenutno studentica druge godine diplomskog studija, smjer slikarstvo. Do sada je imala tri samostalne izložbe. Prva samostalna izložba otvorena je u sklopu priprema za Svjetske umjetničke igre 2011. godine u galeriji OKO u Osijeku, dok su druge dvije samostalne izložbe održane u Zagrebu: 2016. godine izložba “Strukture stvarnosti” u galeriji Academia Moderna, te 2017. godine izložba “Krugovi bez šestara” u galeriji Pikto u Zagrebu. Mia je sudjelovala i na dvadesetak skupnih izložbi od kojih ističe 33. Salon mladih (Zagreb), Osten biennale crteža (Skopje), Novembarski likovni salon vizualnih umetnosti (Srbija) i Student International Art Biennial – SIAB (Skopje). Dobitnica je Rektorove nagrade za projekt “Život ispod Sunca” 2016. godine, a iste godine u sklopu projekta “Erste fragmenti 12” otkupljen je jedan od njezinih radova.

 

Kada bismo morali navesti pet riječi koje najbolje opisuju Miu to bi zasigurno bile: igra, emocije, tišina, priroda, istraživanje. Mia Maraković umjetnica je koja reagira na poticaje iz okoline te ih transformira u svoja umjetnička djela. Sve doživljeno – situacije u kojima se nađe, akcije koje sama stvori, putovanja i druženja s prijateljima – Mia procesuira tijekom dugih šetnji u društvu svog psa. Ponekad je na stvaranje navede i kaos u glavi koji materijaliziran na površini papira postaje izazov za uvođenje reda kako mentalnog tako i vizualnog. Ono što je presudno u Miinom radu jest njezino snažno osjećanje okoline te dopuštanje emocijama da budu nit vodilja u idejnom i stvaralačkom procesu tijekom oblikovanja novog djela.

 

Pozitivna energija koja krasi umjetnicu odrednica je njezinog djelovanja. Ljubav prema životu, pažnja posvećena svim onim sitnim detaljima koji nas čine sretnima i zahvalnima, te nevjerojatan osjećaj i spoznaja da je ponekad jednostavna gesta poput srdačnog pozdrava uz osmijeh dovoljna da nekome uljepšate dan, koliko god se možda na prvu činili banalnim, predstavljaju nevjerojatan unutarnji pogon za stvaranje nečeg posebnog.

 

Umjetnost Mie Maraković odraz je njezinih vlastitih iskustava, interesa i propitkivanja svega doživljenog. Teorija i čvrsta pravila o očekivanim rezultatima kako bi pojedino djelo trebalo izgledati zamijenjeni su propitkivanjem o vlastitim doživljajima koje, kako ističe sama umjetnica, “slaže slagalicu u glavi i srcu”. Igra je od ključne važnosti u samom stvaralačkom procesu, jer ona otvara mogućnosti iznenađenja i neočekivanih obrata koji postaju podloga za nove spoznaje prilikom samog rada. Ili kako Mia kaže “kada se isprepletu početna ideja, igra i iznenađenja po putu rađaju se novi svjetovi”.

 

U svom radu Mia najčešće koristi akril, dobro pokrivne markere, drvofix, silikone, kemijske olovke, razna ulja i kolaž odnosno sve što neće popucati i otpasti. Najdraže područje rada predstavlja interveniranje na starim i odbačenim knjigama. Svojim djelima Mia želi potaknuti “da se ljudima nad glavom nadvije oblak pun pitanja na koja će sami sebi odgovoriti”.

 

Rad Mie Maraković za Sketchbook Station umjetničku mapu rezultat je procesa igre na papiru. Igra s bojama, kolažem, ljepilima i njihovim paljenjem završava nanošenjem sloja bijele boje. Ispod bijele opne proviruju tekstura i korištene boje čime igra ukazuje da je i dalje prisutna te ne želi biti poništena. Na gotov rad Mia lijepi traku s natpisom koji sumira cijeli proces nastanka rada. Doslovna poruka rada ispisana je na traci, no iza nje leži misao o tome kako svi mi imamo barem jednu dominantnu želju koja nam kontinuirano zaokuplja misli. Koja je vaša stalna misao koja vas prati kroz život?

 

Više o radu Mie Maraković možete saznati na web stranici:

https://www.facebook.com/mmarakovic/?fref=ts

 

 

Pri samom kraju predstavljanja sudionika Sketchbook Station projekta pozivamo vas da upoznate (ili se podsjetite) i ostalih sudionika projekta:

Dajana Radoš

Martin Frljić

Ivana Rod

Tihana Karlović

Anna Rubinkiewicz

Nemanja Đurović

Iskra Petrova

Greta Mockutė

Anastassia Kortsinskaja

Flávia Rodrigues Piątkiewicz

Timothy Hofmann

Nikol Greplova

Marie Sandahl

Dóra Pernyész

Marija Lovrić

Silvia Golja

Maruša Štibelj