Sketchbook Station: Silvia Golja

Silvia Golja talentirana je mlada umjetnica posvećena primarno istraživanju ljudske figure – motiva kojim je obogatila i umjetničku mapu Sketchbook Station projekta u organizaciji udruge Prizma.

 

Rođena je 1993. godine u Puli gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, smjer Tekstilni dizajn, a trenutno studira na diplomskom studiju Likovne pedagogije Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci na odjelu Slikarstva. Silvia je sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi od kojih ističe izložbu “SuncEEEEE” u sklopu 13. festivala znanosti, te izložbu studentskih radova kolegija Mozaik pod nazivom “Mozaik 2 – Slikarstvo za vječnost”. Organizirala je i svoju prvu samostalnu izložbu “U čast Marti i Marinu” u Labinu 2016. godine na kojoj su posjetitelji mogli razgledati aktove iz ciklusa “Horoskop”.

 

Osjećaj započinjanja i stvaranja nečeg novog, istraživanje slikarskih tehnika i načina nanošenja boje tijekom rada, te sama pomisao na stvaranje novog djela koje će imati određeno značenje i potaknuti osjećaje kod promatrača ono je što primarno motivira Silviu u njezinom radu. U svom dosadašnjem djelovanju najviše se posvetila istraživanju ljudske figure kroz formu portreta, autoportreta i akta, istražujući pritom mogućnosti izričaja i interpretacije motiva kroz različite tehnike poput ugljena, krede, tuša, kolaža, akrila, ulja i akvarela, da bi potom kombiniranjem tih tehnika ostvarila materičnost i plastičnost samog ljudskog tijela. U ciklusu “Baletne plesačice” naglasak je na suptilnom i elegantnom pokretu tijela koji je Silvia interpretirala u tehnici tuša u boji i ugljena kako bi dočarala transparentnost haljina i lakoću izvedbe, ali i snagu koja stoji iza svake plesne figure. Dok konturne linije u ugljenu ističu formu gipkog tijela balerina, tuš utjelovljuje pokret svojim slobodnim i apstraktnim nanosima potencirajući samo središte energije plesnog pokreta.

 

Posve drugačiji pristup primijenjen je u seriji radova “Horoskop”. Ljudsko tijelo je i dalje središnji motiv, ali ovaj put riječ je o aktu. Silvia koristi kombiniranu tehniku akrila i ugljena kako bi modeliranjem i akcentuiranjem pojedinih segmenata tijela u različitim položajima utjelovila ključne osobine pojedinog horoskopskog znaka. Aktovi su ekspresivni iako zadržavaju dozu realističnog anatomskog prikaza. Umjetnica ističe kako je ogoljivanje tijela ujedno i ogoljivanje našeg pravog “ja” tj. prikaz istine koju često skrivamo iza odjeće.

 

U svojem daljnjem radu Silvia se sve više fokusira na žensku figuru, ali i propitkuje mogućnosti različitih izričaja u nizu radova eksperimentalnog karaktera gdje istražuje mogućnosti apstraktnih i ekspresivnih interpretacija unutar figurativnog motiva kako bi postigla optimalan sklad i prepoznatljivost na rubu apstrakcije.

 

Silvia Golja u svom radu za Sketchbook Station korištenjem raznovrsnih materijala i tehnika naglasak stavlja na sâm stvaralački proces tijekom kojeg otkriva nove mogućnosti gradnje i oblikovanja motiva kombinirajući pritom monokromiju i polikromiju, figuraciju i apstrakciju, te pune i prazne prostore. Znatiželja i želja za otkrivanjem novog i nepoznatog uvodi ju u područje eksperimentalnog, emocionalnog, konceptualnog i osobnog. Kontrastiranjem različitih materijala i tehnika, kao i istraživanjem njihovih mogućnosti Silvia ističe iznimnu vrijednost stvaralačkog procesa određenog nizom emocija koje unosi u motiv ljudske figure kao vrela vječne inspiracije u svom radu.

 

Kroz koji motiv biste vi iskazali svoje emocije? Da li bi to bilo ljudsko tijelo ili neka druga forma?

 

Dok promišljate o slojevitosti poruka koje odašiljemo neverbalnom komunikacijom pozivamo vas da upoznate i dosadašnje autore sudionike Sketchbook Station projekta:

Dajana Radoš

Martin Frljić

Ivana Rod

Tihana Karlović

Anna Rubinkiewicz

Nemanja Đurović

Iskra Petrova

Greta Mockutė

Anastassia Kortsinskaja

Flávia Rodrigues Piątkiewicz

Timothy Hofmann

Nikol Greplova

Marie Sandahl

Dóra Pernyész

Marija Lovrić