Sketchbook Station: Anastassia Kortsinskaja

Nakon Litve umjetnička mapa Sketchbook Station projekta u organizaciji udruge Prizma posjetila je još jednu baltičku zemlju – Estoniju. Tamo je stigla u ruke osebujne umjetnice nomadskog načina života.

 

Anastassia Kortsinskaja rođena je 1978. godine u gradu Tartu u Estoniji. Njezin kreativni um i interes za mnoga područja rezultirali su bogatim školovanjem koje je počelo na Sveučilištu u Tartuu gdje je stekla diplomu kulturologa. Nakon diplome nastavlja s obrazovanjem, te upisuje Umjetničku akademiju i završava smjer fotografije, a potom upisuje i londonski Royal College of Art gdje je studirala povijest dizajna, kostimografije i tekstila.

 

Ilustracije Anastassije Kortsinskaje predstavljaju svemir koji se u tom trenutku nalazi pred njezinim očima. Ona ilustrira ono što vidi stvarajući pritom slikovnu priču sadašnjeg trenutka. Umjetnost predstavlja komunikacijsku potrebu odnosno sredstvo kojim umjetnica artikulira misli i stavove.

 

Anastassia inspiraciju pronalazi u lijepim stvarima i pričama koje se odvijaju ispred nje, a vrlo često je riječ o pukim slučajnostima čiji sadržaj poziva na vizualnu interpretaciju odnosno slikovnu bilješku na papiru. Percipirajući umjetnost kao sredstvo koje može potaknuti čovječanstvo na dobrotu i probuditi svu ljepotu koja se nalazi duboko u nama umjetnica upravo u aktivnoj participaciji u umjetnosti, bilo stvaranjem bilo percepcijom, vidi mogućnost borbe protiv svih ružnoća i svih zla na ovom svijetu.

 

Rad Anastassije Kortsinskaje za Sketchbook Station mapu ilustrira proces putovanja od inicijalne ideje o putovanju do njegove realizacije. Korištenjem vodenih boja i markera sadržaj umjesto riječima opisuje slikom vizualno bilježeći njegovo značenje. Ilustracija prikazuje djevojku koja sjedi leđima okrenuta prema promatraču i gleda u knjigu. Njezina anonimnost usmjerava pažnju promatrača na sadržaj otvorene knjige.

 

Anastassia knjigu ispunjava nizom kuća koje je vidjela na mnogobrojnim putovanjima. Sve kuće imaju prototipove u stvarnom svijetu, ali su unutar knjige objedinjene u arhitektonsku vizuru jednog grada kao svojevrsnog svijeta u malom. Bogatstvo raznolike arhitekture iz različitih gradova stvara neobičan imaginarni svijet čija je funkcija inspirirati ljude da se i sami odvaže na putovanje. Umjetnica arhitekturu percipira kao i ljude sa svojim karakterističnim vizualnim obilježjima i sadržajem koji ih ispunjavaju, a rad priložen u Sketchbook Station mapu prirodni je nastavak dugog lanca arhitektonskih portreta koje Anastassia stvara godinama.

 

Što vas najčešće inspirira na putovanjima i s kakvim se uspomenama vraćate kući? Jesu li to ljudi, mirisi, okusi, atmosfera ili pak arhitektura kao u slučaju naše umjetnice?

 

Više o životnom iskustvu i kreativnom radu Anastassije Kortsinskaje možete saznati na njezinoj web stranici i društvenim mrežama:

http://kartinka.se/

https://www.behance.net/kartinka

https://www.instagram.com/zhabbba

 

 

A do sljedećeg teksta upoznajte se i s našim predstavljenim umjetnicima sudionicima Sketchbook Station projekta:

Dajana Radoš

Martin Frljić

Ivana Rod

Tihana Karlović

Anna Rubinkiewicz

Nemanja Đurović

Iskra Petrova

Greta Mockutė