Sketchbook Station: Jana Danilović

Nakon višemjesečnog druženja, predstavljamo posljednju sudionicu Sketchbook Station projekta u organizaciji udruge Prizma. Kao šećer na kraju dolazi nam jedna od najaktivnijih i najistaknutijih srpskih umjetnica u području zidnog slikarstva i ulične umjetnosti.

 

Jana Danilović rođena je 1989. godine u Užicu. Osnovni i magistarski studij zidnog slikarstva završila je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a trenutno je na doktorskom studiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Radi kao asistentica na predmetu Metodika nastave likovne kulture na Učiteljskom fakultetu u Užicu. Do sada je izlagala na deset samostalnih i oko pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te realizirala više desetaka murala i intervencija u javnim prostorima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Grčkoj. Bavi se street artom, muralom i crtežom. Živi  i stvara u Beogradu.

 

M.C. Escher, H.R.Giger, Matisse, Niki de Saint Phalle, Pussy Riot, Kathe Kollwitz i Space Invaders samo su dio raznolikog spektra autora i umjetničkih izričaja koji su utjecali na formiranje umjetničkog stvaralaštva Jane Danilović. Upravo su njihovi radovi potaknuli mladu umjetnicu da promišlja o stvarima koje je uzimala zdravo za gotovo. Od starih majstora do punk bendova našli su se pojedinci čije je djelovanje navelo Janu da preispita određene činjenice i dođe do zaključaka korisnih za svoj vlastiti rad. Riječ je o autorima čija umjetnost na prvi pogled nema zajedničkih točaka s Janinim radom, ali poveznice otkrivamo ispod površine odnosno na području ideje.

 

Linija je osnovno sredstvo izražavanja u radu Jane Danilović, a crtež čini temelj i polazište svakog njezinog rada, bilo da je riječ o manjim formatima na papiru ili pak početnoj ideji u formi skice koja će tijekom vremena izrasti u monumentalan mural na zidu. Počevši od bazičnog crteža, Jana voli razrađivati ideje upotrebom matrica. Iz kartona izrezuje vlastite crteže kako bi postigla ritmičnu igru repeticijom oblika koje potom obogaćuje tehnikom akvarela i upotrebom akrila. Osim matrica, Jana često umnaža svoje crteže koje potom koristi u kombinaciji s matricama i akrilom oblikujući nove crteže koji nastaju na licu mjesta. Umjetnica prvenstveno istražuje mogućnosti samih materijala poput papira, paste, akrila, tuša ili spreja, dok je boja stavljena u drugi plan te služi isključivo za povremeno akcentuiranje detalja.

 

Jana Danilović inspiraciju pronalazi u svakodnevnim razgovorima i promišljanju situacija i problema s kojima se susreće na dnevnoj bazi. Obično se teme materijaliziraju u seriji crteža koji se potom transformiraju u murale ili street art intervencije u prostoru. Crtež se kao vizualno oruđe univerzalnog jezika kojeg svi razumiju nametnuo kao prirodni izričaj umjetnice.  Kroz svoj rad Jana preispituje ulogu pojedinca u društvu koji biva razapet između uloge komformista i vječnog buntovnika koji se na svakodnevnoj bazi bori za svoje ideale.

 

U svom radu Jana Danilović koristi dobro poznate i lako čitljive simbole putem kojih priča priču ili daje komentar na teme koje nisu osobne, već se tiču svih nas kao pojedinaca. Ponekad je riječ o veseloj opaski, a ponekad o čangrizavom komentaru, no oni se uvijek odnose na teme koje nadilaze autoričin osobni život i zalaze u područje univerzalnog. Poticaj za rad Jana pronalazi u intrigi kakvu bi povratnu informaciju mogao polučiti rad u nastajanju. Cilj njezina stvaralaštva jest potaknuti iskreno, možda ponekad i nelagodno, ali u svakom slučaju prijekopotrebno promišljanje i reakciju kod promatrača.

 

U svom radu za Sketchbook Station umjetničku mapu Jana Danilović bavi se propitivanjem prioriteta ljudi u aktualnom vremenu. Dok nam s jedne strane mediji nameću i promoviraju sve što je lijepo, sjajno, umjetno i plitko kao formulu za uspjeh, s druge strane zamućuju nam pogled i skreću pažnju s istinskih problema današnjeg čovjeka. Pa tako dok se mi uređujemo kako bismo zadovoljili očekivanja okoline gradeći lijepe fasade koje demonstriraju kako smo mladi i zgodni, živimo u lijepoj kući, imamo najnoviji mobitel i moćan automobil, s druge strane skrivamo činjenicu da smo nezaposleni, osamljeniji nego ikad prije, te da nam sugrađani kopaju po kontenjerima kako bi preživjeli…. Kroz svoj rad Jana Danilović eksperimentira s vizijom ljepote koju kombinira s motivom koji simbolizira suprotnost svega lijepog i privlačnog, te tako kod promatrača istovremeno izaziva suprotne osjećaje privlačnosti i gađenja prema viđenome. Gradivnom linijom u tušu Jana je stvorila vrlo klasičan i dekorativni crtež poništavajući njegovu ljepotu slojem odbojnih muha izvedenih pomoću matrice i minimalnom upotrebom boja. Poruka rada je zapravo vrlo simbolična, krajnje ironična i snažna u svom izričaju: pogledajte što sve slatkoća na sebe privlači.

 

Na kraju posljednjeg teksta vas pitamo možda najvažnije pitanje od svih: Koji je vaš smisao života? Jeste li posložili prioritete kako ste htjeli ili ste i vi pokleki pred obmanama nametnutih lažnih i ispraznih vrijednosti koje nam svakodnevno promoviraju mediji?

 

Više o radu Jane Danilović možete saznati na stranicama:

https://www.facebook.com/janadanilovicart

https://www.instagram.com/jana.danilovic/

https://www.behance.net/janadanilo35dc

 

I na samom kraju, zahvaljujemo vam se na vjernom praćenju svih virtualnih upoznavanja naših umjetničkih duša koje sudjeluju u Sketchbook Station projektu u organizaciji udruge Prizma, te vas srdačno pozivamo da se još jednom podsjetite svih predstavljenih autora, a u rujnu vas očekujemo na završnoj skupnoj izložbi svih sudionika projekta na kojoj ćete moći razgledati radove koje smo tijekom posljednjih nekoliko mjeseci najavljivali, opisivali i samo djelomično otkrivali kako bi vas namamili na otvorenje izložbe.

 

Dajana Radoš

Martin Frljić

Ivana Rod

Tihana Karlović

Anna Rubinkiewicz

Nemanja Đurović

Iskra Petrova

Greta Mockutė

Anastassia Kortsinskaja

Flávia Rodrigues Piątkiewicz

Timothy Hofmann

Nikol Greplova

Marie Sandahl

Dóra Pernyész

Marija Lovrić

Silvia Golja

Maruša Štibelj

Mia Maraković

Nikolina Knežević

Mercedes Bratoš

Petra Bojovski

Rene Grgić-Đaković