Sketchbook Station: Dóra Pernyész

Na svom proputovanju Europom umjetnička mapa Sketchbook Station u organizaciji udruge Prizma zaronila je u svijet dječje ilustracije u mađarskom gradu Szombathelyu.

 

Dóra Pernyész rođena je 1991. godine u Szombathelyu. Diplomirala je grafički dizajn na Zapadnomađarskom sveučilištu u Sopronu, a danas radi kao freelancer. Od 2013. godine do danas izlagala je na mnogim bijenalnim izložbama grafičkog dizajna, te osvojila priznanja i nagrade uključujući i prvu nagradu na Nacionalnoj konferenciji studenata umjetnosti 2015. godine.

 

Dóra se odmalena voljela likovno izražavati, što su njezini roditelji bezuvjetno podržavali vodeći je na mnoge umjetničke tečajeve i radionice. Danas Dóra poseban afinitet gaji prema dječjoj ilustraciji s ciljem oplemenjivanja i obogaćivanja vizualnog svijeta najmlađih. U svom radu, uz brojne ilustratore dječjih knjiga, Dóra je posebno inspirirana Jánosom Kassom čiji rad poima kao dinamični i stimulativni vizualni okidač za kreativno promišljanje.

 

Svoj umjetnički svijet Dóra opisuje kao svijet prepun detalja, posebnih perspektiva i gledišta, te raznovrsnih interpretacija različitih situacija. Cilj njezinih radova je usporiti današnji tempo života i nagnati ljude da stanu i promisle nad njezinim ilustracijama i tekstom ili pjesmom koju slike vizualno nadopunjuju.

 

Crtežu prethodi razrada jasne ideje, a stvaralački proces započinje skicom koja pomaže umjetnici da pronađe najbolju kompoziciju i perspektivu za ilustraciju željene teme. U svom radu Dóra najčešće koristi akril i pastelne krede koje joj omogućavaju stvaranje bujnog imaginarnog svijeta prepunog zanimljivih detalja. Tijekom rada izmjenjuje se početni entuzijazam, znatiželja i strpljivost s umorom, gubitkom strpljenja i povremenom ljutnjom koja rezultira odlučnošću da je sljedeći dan idealno vrijeme za novi početak.

 

U svom radu za Sketchbook Station Dóra Pernyész htjela je ilustrirati svima dobro poznatu priču, te je odabrala knjigu engleskog književnika Charlesa Lutwidgea Dodgsona “Alisa u zemlji čudesa”. Dóra je kao dijete obožavala ovu maštovitu knjigu o doživljajima djevojčice Alise koja pada niz zečju rupu u fantastični svijet naseljen osebujnim stvorenjima, te je došla na ideju da cijelu priču sumira u jedan crtež. Često sanjamo nešto što smo doživjeli tijekom dana ili vidjeli prije spavanja, pa je Dóra Alisu smjestila na crno-bijeli tepih gdje se igra s kartama i sa svojim zecom, a prije nego je zaspala, Alisa je pročitala jednu zanimljivu priču. Poruku Dórinog rada možemo interpretirati kao: slika je samo san – polazište, a naša mašta nas može odvesti bilo kuda.

 

Pitamo vas jeste li zadržali dijete u sebi? Dopuštate li si sanjarenje u odraslom životu prepunom odgovornosti i obaveza. Ako je vaš odgovor potvrdan, gdje vas mašta najčešće odvede?

 

S radom Dóre Pernyész možete se opširnije upoznati na web stranici:

https://www.behance.net/dorapernyesz

 

Dok pripremamo idući tekst, upoznajte se s našim dosadašnjim sudionicima Sketchbook Station projekta:

Dajana Radoš

Martin Frljić

Ivana Rod

Tihana Karlović

Anna Rubinkiewicz

Nemanja Đurović

Iskra Petrova

Greta Mockutė

Anastassia Kortsinskaja

Flávia Rodrigues Piątkiewicz

Timothy Hofmann

Nikol Greplova

Marie Sandahl