Sketchbook Station: Dajana Radoš

 

Sketchbook Station kreativni je projekt Udruge za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti Prizma čija je svrha povezivanje umjetnika iz različitih europskih zemalja. Medij povezivanja je slikarska mapa koja putuje od jednog do drugog umjetnika. Žiri je izabrao umjetnike putem natječaja, a svaki izabrani umjetnik pozvan je da napravi jedan rad u slobodnoj tehnici (crtež, slika, kolaž, grafika) kojeg potom prilaže u mapu i šalje na adresu sljedećeg sudionika. Mapa će tako proputovati Europom od umjetnika do umjetnika, te se na svakoj postaji obogatiti jednim autorskim radom. Početna i završna postaja ovog umjetničkog putovanja je Hrvatska gdje će po završetku projekta biti priređena međunarodna izložba radova priloženih u Sketchbook Station mapu. Izložba je planirana u nekoliko izložbenih prostora i galerija diljem Hrvatske, a cilj projekta je povezivanje vizualnih umjetnika iz Europe.

Mapa je već krenula na svoje putovanje, izabrani umjetnici vrijedno rade, a do povratka mape u Hrvatsku predstavit ćemo autore koji sudjeluju u projektu.

 

Grad Rijeka naša je prva postaja. Rođena 1982. godine u “gradu koji teče”, magistrica likovne pedagogije Dajana Radoš diplomirala je 2011. na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti gdje danas radi kao asistentica na grafičkom odsjeku. Do sada je izlagala na nekoliko samostalnih izložbi, te sudjelovala na brojnim skupnim žiriranim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HDLU Rijeka i dobitnica nekoliko priznanja i nagrada za svoj umjetnički rad.

 

Dajana Radoš posvećena je istraživanju medija grafike koji proširuje i na grafičke prostorne objekte, umjetničke knjige i keramiko-skulpture. Poticaj za strukture i teksture svojih radova pronalazi u prirodi kao prostoru iskrenog proživljavanja i doživljavanja vlastite intime. Iako Dajana u svom radu polazi od pomno razrađene ideje što i kako želi realizirati, grafiku kao medij je nemoguće u potpunosti kontrolirati, jer uvijek iznenadi svojim nepredvidivim i spontanim uplivima koji potom postaju integralni dio završenog rada. Osim klasičnih grafičkih tehnika bakropisa, linoreza, suhe igle, rezervaša i akvatinte, Dajana Radoš oblikuje skulpture u glini i drvu, te ručno izrađuje umjetničke knjige.

 

Svojim umjetničkim djelovanjem umjetnica želi potaknuti promatrača da izbliza prouči rad, obrati pažnju na detalje i osjeti proces samog stvaranja umjetnosti. Svaki rad odraz je nečeg bliskog autorici, dok svaki promatrač vidi i primijeti nešto drugo u pojedinom radu i motivu.

 

Rad kojeg je Dajana Radoš napravila za Sketchbook Station mapu izravno se nadovezuje na njezine recentne radove i ciklus “Matrix” u kojem istražuje medij keramike i grafike. Naglasak posljednjeg ciklusa je na eksperimentu kao principu istraživanja mogućnosti grafičkog medija, a polazište je matrica od keramike prethodno izvedena u glini i obrađena grafičkim alatom. Trodimenzionalne slobodne forme funkcioniraju kao zaseban rad, dok površina gline služi kao matrica za visoki tisak koju autorica prenosi u novi medij. Rezultat je slojevitost tragova i postupaka koji ukazuju na različite principe i metode istraživanja i eksperimenata u mediju grafike, ali i u drugim medijima. Rad Dajane Radoš za Sketchbook Station, kojeg će publika moći vidjeti na završnoj izložbi, vezan je uz njezin rodni grad. Riječ je o grafici čija tekstura podsjeća na mramor. Zasigurno se pitate zašto mramor? Naslućujete li kako je rodni grad poslužio kao inspiracija za nastali rad? Kao mali hint, možemo otkriti da je poruka skrivena u nazivu rada “Part of M…”.

 

“Kreativnost stvara ideje, a ideje potiču promjene” kaže Dajana Radoš, a nas zanima što vi mislite da je kreativnost i zašto je bitna u ljudskom životu?

 

Više o Dajani Radoš i njezinom umjetničkom djelovanju možete saznati na slijedećim stranicama:

https://www.instagram.com/dajana_rados/

https://www.facebook.com/dajana.rados