Marina Stoponja osvojila prestižnu nagradu na Ras Al Khaimah Fine Art Festivalu

Hrvatska akademska kiparica Marina Stoponja osvojila je 19. veljače 2017. prestižnu nagradu na Ras Al Khaimah Fine Art Festivalu. Ovaj međunarodni festival održava se već petu godinu za redom u organizaciji Fundacije Al Qasimi i okuplja umjetnike iz cijelog svijeta. Sa svakim novim izdanjem festival sve više raste i značajno doprinosi kulturnom razvoju Emirata Ras Al Khaimaha.

 

Marina Stoponja nominirana je u kategoriji vizualne umjetnosti u konkurenciji četrdeset umjetnika iz trideset zemalja, a nagradu je osvojila za svoj rad AnimaR. O ovoj poznatoj hrvatskoj akademskoj kiparici već ste mogli čitati na portalu PerceiveArt kada smo predstavili njezin opus uoči odlaska u Dubai. Prepoznatljiva po svojim skulpturama u mramoru, Marina Stoponja obrađuje teme koje opisuju život u svom fizičkom, umjetničkom i sociološkom aspektu. Usađujući snažnu simboliku u svaku skulpturu, umjetnica oblikom i pozadinskom pričom ukazuje na određeni problem i emitira jaku socijalnu poruku.

 

Nagrađena skulptura AnimaR dio je ciklusa Pillow talk čiji temelj čini motiv jastuka isklesanog iz makedonskog sivca s pridodanim elementom koji definira temu rada. Cjelokupni ciklus predstavlja osobni i subjektivni pogled umjetnice na svijet oko sebe, te je prožet snažnom simbolikom. Što je tema osobnija, intimnija i emotivnija, to je simbolika jače izražena što se jasno vidi i u nagrađenom radu. Naziv skulpture AnimaR u stvari je igra riječi i svojevrsni anagram. Anima na latinskom i talijanskom jeziku znači “duša”, dok dodavanjem slova R na kraju riječi nastaje anagram čijim premetanjem slova dolazimo do imena autorice – Marina. Autoportret u formi aluminijske glave položene na jastuk omogućuje svakom promatraču da se ogleda u odrazu umjetničine duše (anime). Otvorenost istovremeno predstavlja i zatvorenost, jer uglačana površina zrcaljenjem onemogućuje pogled u unutrašnjost i upućuje na zadržavanje na površini oblika. Nagrađeni rad već je bio izložen na samostalnoj izložbi s Hrvojem Dumančićem “Paralela zajedničkog suprotstavljanja” u zagrebačkoj Galeriji Zvonimir, na II. triennalu hrvatskog autoportreta u Galeriji Prica u Samoboru, na samostalnoj izložbi s Aleksandrom Bezinovićem “Anima” u Zeulenrodi u Njemačkoj, Galeriji Ružić u Slavonskom Brodu, te u konačnici u Nacionalnom muzeju Ras Al Khaimah u sklopu Ras Al Khaimah Fine Arts Festivala.

 

Marina Stoponja nedavno je započela i novi ciklus crnih jastuka od kvarcita i pozlaćene bronce, a istovremeno radi i na novim temama vezanim uz animalnu skulpturu u bronci od kojih se jedan ciklus veže za Rhino projekt. Trenutno živi i radi na relaciji Zagreb-Dubai.