Particija Purgar – predgovor za izložbu “Nova zona”

Patricija Purgar “Nova zona”
22.04.-03.05.2013., Predvorje samoborskog kina

Odnos prirode i čovjeka jedan je od najkompleksnijih odnosa koji se kontinuirano mijenjao kroz povijest. Suvremenim načinom života čovjek stavlja sebe u samo središte. Posljedica takvog odnosa prema prirodi brojne su prirodne katastrofe, koje ukazuju na činjenicu da takav tempo iscrpljivanja prirode neće moći još dugo trajati.

Pronalazeći inspiraciju u art filmovima poput ruskog Stalkera, kultnog redatelja Andreja Tarkovskog, mlada umjetnica Patricija Purgar stvara djela koja progovaraju o mogućim posljedicama takvog odnosa. Fokusirajući se na mističan krajolik Zone, koja u filmu predstavlja posebno mjesto u prirodi prepuno neobjašnjivih pojava, umjetnica stvara svoju viziju Zone kojom se konkretnije referira na problem nuklearnih zagađenja. Formirajući vlastitu, tzv. Novu zonu, uvodi nas u krajolik zapuštenih prostora prirode na rubnim dijelovima grada kojim dominiraju ostaci ljudskog djelovanja. Kompleksna ličnost Čistača, koju Patricija Purgar uvodi kao jedini ljudski lik u područje Zone, definirana je potpunom anonimnošću lika, uvijek prikazanog u bijelom odijelu sa maskom na licu kako se ne bi skretala pozornost s njegove altruističke funkcije čišćenja kontaminiranih područja. Prikaz Čistača kako barata nepoznatim predmetom u ruci postepeno se mijenja ovisno o utjecaju predmeta na čovjeka. Upotreba žuto-zelenih nijansi, kojim umjetnica gradi lik Čistača u prvom dijelu triptiha asocira na potencijalno zračenje kojeg Čistač vjerojatno nije ni svjestan, aludirajući na nesvjesnost čovječanstva o kobnim posljedicama dugotrajnog uništavanja prirode. U posljednjem dijelu triptiha situacija kulminira gubitkom kontrole nad tretiranjem toksičnog predmeta. Tonalitet snažnog crvenog pigmenta nedefiniranog predmeta u ruci postepeno obuhvaća cijeli lik Čistača direktno ugrožavajući njegov život.

 

Zona 6 konkretniji je prikaz toksičnog pejzaža u kojem su boja i tonalitet ciljano upotrijebljeni kako bi doprinijeli dojmu umjetne pojave u prirodi. Koristeći negativ dobiva se snažniji dojam noći u kojoj predmeti svijetle neprirodnom svjetlošću stvarajući bizarnu apokaliptičnu atmosferu. Energičnim nanosima fluorescentne žute i zelene boje treperava površina drveća, grmlja i trave govori o negativnom utjecaju stranih elemenata smještenih u područje Zone.

Poseban dio izložbe čine znakovi Nove zone, mali vizualni akcenti koji prenose začudne karakteristike tog područja i pridonose boljoj vizualizaciji neobjašnjivih događaja unutar Zone.

Stvaranjem mističnog i neobjašnjivog svijeta prirode u kojem dolazi do kolizije i tragičnih posljedica zbog negativnog djelovanja čovjeka, Patricija Purgar u središte stavlja lik plemenitog čovjeka koji se žrtvuje za više dobro, aludirajući na potrebu poštivanja prirode i njenih zakona.

GALERIJA