Sanja Pribić – Pogled u retrovizor

 

08.05.-22.05.2013., Izložbeni salon Izidor Kršnjavi

U izložbenom salonu “Izidor Kršnjavi” od 08. do 22. svibnja 2013. godine postavljena je izložba “Pogled u retrovizor” zagrebačke umjetnice Sanje Pribić. Da je riječ o izložbi intimnog karaktera kojom umjetnica dopušta pogled u svoj unutarnji svijet naznačeno je već u na ulazu citatom William Butler Yeatsa koji istovremeno poziva, ali i traži senzibilitet prema izloženim artefaktima memorije. Ispod Yeatsovog citata ispisanog rukom na zidu, neposrednost kontakta s publikom pojačava uokvirena fotografija autorice kao djeteta i jedan od njenih prvih crteža iz djetinjstva. Crtež i fotografija, zajednički uokvireni, poput obiteljske slike na zidu, pružaju dojam topline obiteljskog doma, čime autorica direktno izlaže najintiminiji dio svog bića.

U slijedećoj prostoriji nastavlja se snažna introspekcija kroz prikaz najbliže obitelji u formi portreta. Autoportret i portret majke u hladnim tonovima ljubičaste i plave nijanse odlikuju naglašene karakterne crte ozbiljnog izraza lica. I dok navedeni portreti sličnih kompozicija i istih boja kao gradivnog elementa sugeriraju sličnost majke i kćeri u odrasloj dobi, autoportret umjetnice kao djeteta, smještenog između dva portreta, ističe se nevinim pogledom naglašenih očiju na licu djeteta obojanog snažnim plavim pigmentom. Babuška, posve lišena boje, koju Sanja Pribić oblikuje jednostavnim linijama, najviše nalikuje autoportretu iz djetinjstva, posebice akcentom velikih dubokih očiju koje su nositelji cjelokupnog izraza lica starice.

Autorica svoju raznolikost u izražavanju ističe dvjema kompozicijama napravljenim od papira, kartona i stiropora koje nalikuju na plemenske maske. Kompozicija naziva “Tri lica žene – trudnica, patnica, ljubavnica” na malim pravokutnim i kružnim formama sugestivnim elementima poput trudničkog trbuha, ženskih grudiju ili flastera na licu prikazuje neke od stereotipnih uloga žena u društvu i tako vrlo uspješno prenosi svoju poruku jednostavnim isticanjem uvriježene simbolike vezane uz ženski spol. Drugu kompoziciju čine četiri maske simboličnih naziva “Četverooka, rogati, autoportret, sisata”. Maske tamnih sivih tonova i karikiranog, pomalo zastrašujućeg izgleda s naglašenim ključnim elementima po kojima su i dobile naziv, metaforički se referiraju na predrasude u društvu, te kompleksnost muško-ženskih odnosa. Ova djela prepuna simbolike čine iskorak iz kronološkog slijeda odrastanja, a fokus je stavljen na zrelu fazu međuljudskih odnosa i aktualnu problematiku. Posebnu cjelinu čine portreti francuskih pjevača i pjesnika izvedeni u crnom tušu ili gvašu, lišeni suvišnih detalja. Istaknute crne kragne poput postolja bisti naglašavaju prikazana lica. Pomalo karikaturalnog izgleda, nalik skicama, brzim potezima oštrih ravnih linija autorica stvara prepoznatljiva lica poznatih pjevača. Niz velikih slika sazviježđa u kombiniranoj tehnici sa zlatnim detaljima koji se presijavaju kao zvijezde na nebu djeluju poput scenografije za skulpture različitih organskih formi od kristalnog stakla grupiranih u male kompozicije.

Sanja Pribić pruža ulazak u privatni svijet kreativnog stvaralaštva. Od intimnih prema univerzalnim temama, kroz niz različitih formi oblikovanja i izričaja, umjetnica pruža jedinstvenu priliku za praćenje njenog osobnog razvoja kroz sve dvojbe i nadahnuća s kojima se suočila prilikom novih spoznaja.

GALERIJA

Objavljeno u Konturi br.121