Duje&Luka

21.02.-07.03.2014., Knjižara Matice hrvatske

Gospodarska kriza, recesija, visoka stopa nezaposlenosti, niske plaće, stalno rastući troškovi – samo su neki od ključnih faktora koji definiraju realnost života u Hrvatskoj. Spoj svega navedenog rezultira osjećajem ogorčenosti i bezizlaznosti kod svekolikog pučanstva. U moru reakcija, najpoticajnije i najkreativnije dolaze od umjetnika i njihovog viđenja stvarnosti. Inspirirani događajima iz svakodnevnog života Duje Medić i Luka Hrgović realizirali su video radove fokusirane na problem javnog prijevoza u Zagrebu i nemogućnost zapošljavanja u Hrvatskoj.

OTVORENJE IZLOŽBE

ZETSTAPO je kratkometražni 4-minutni SF film snimljen gotovo u cijelosti ispred green screena. Rad je inspiriran nelagodom koja se javlja kod građanstva kada u sredstvo javnog prijevoza uđe kontrolor karata. Potaknut okrutnostima ZET-ovog sistema, Luka Hrgović razvija priču noćne vožnje u ZET-ovom autobusu. Presjek nesretnih sudbina mladeži i siromašnih umirovljenika dočaran je nekolicinom putnika u autobusu. Njihova zamišljena lica u svijetu vlastitih problema poprimaju zabrinut izraz prilikom ulaska kontrolora u autobus. Inspiriran SF filmovima, Luka prikazuje kontrolore kao hladnokrvne egzekutore koji izazivaju nelagodu i strah samom svojom pojavom. Maksimalna onemogućenost bijega laserskim zrakama na izlazima hiperbola su svih događaja i skandala koji su obilježili funkcioniranje ZET-a u posljednjih nekoliko godina. Film kulminira u trenutku kada kontrolor zetoskopom očita nevažeću kartu kod jednog putnika te njegov robusniji kolega probada švercera, te ga kao psa vuče po podu autobusa i izbacuje na ulicu iz jurećeg vozila. Djelo prepuno crnog humora, satire i drame zapravo je snažan doživljaj sve izraženijeg represivnog sistema u zemlji.

ZETSTAPO

Posve drukčija atmosfera dominira video uradcima Duje Medića koji su napravljeni u formi prijava za Australia’s Best Jobs in the World 2013. Sve veća nezaposlenost mladih obrazovanih ljudi rezultirala je gubitkom perspektive i traženjem sreće u zemljama koje nude višu kvalitetu života. Pod motom živjeti, a ne preživljavati nastaje niz kratkih klipova u kojima Duje objašnjava zašto je baš on najbolji za posao za koji konkurira. Kako je praktički nemoguće u 30 sekundi objasniti zašto ste baš vi najbolji kandidat, Duje još više skraćuje vrijeme prijave te kratkim humorističnim komentarom potvrđuje izvedbu i uvjerava posloprimca da je zaista on prava osoba za dotični posao. Minimalnim sredstvima – zvučnom i jednostavnom kolorističkom pozadinom uz nekoliko rekvizita – sudbina ovisi isključivo o kvaliteti izvedbe samog umjetnika.

PRIJAVE ZA AUSTRALIA’S BEST JOBS IN THE WORLD 2013

Umjetnost je od samih početaka do danas prešla značajan put. Od privatnih riznica do ulične umjetnosti dostupne svakome. Od umjetnosti vrijedne divljenja do umjetnosti koja šokira. U moru raznovrsnih doživljaja svoje mjesto je pronašla i pronicljiva duhovitost. Kritika naše realnosti na duhovit i svima razumljiv način, stil je koji, unatoč šali, prenosi jasnu poruku. Kvaliteta ideje, visoka razina razrade koncepta i sama realizacija koja vrlo pomno osmišljeno provocira, kritizira i zabavlja obrađuje tematiku koja je aktualna, svima razumljiva i nažalost bliska. Iako posve različitog karaktera, video uradci Luke Hrgovića i Duje Medića obrađuju problematiku hrvatske svakodnevnice s kojom se velik dio publike može poistovjetiti. Svojom kreativnošću ovi mladi umjetnici daju vlastiti komentar stanja u državi. Tandem koji toliko skladno funkcionira da je teško razlučiti tko je što u pojedinom radu osmislio i realizirao, još jednom je dokazao, na svoj prepoznatljiv način pun ironije i crnog humora, nevjerojatnu kreativnost i senzibilnost na aktualna događanja u Hrvatskoj.

Svi prilozi o izložbi dostupni na YouTube kanalu PerceiveArt.com