Hvalevrijedna inicijativa F12 platforme: besplatne izložbe u javnom prostoru s ciljem udomljavanja umjetničkih radova

Živimo u državi koja nije oličenje samoinicijativnog djelovanja za dobrobit zajednice ili pak poticanja razvoja društva u cilju boljitka svih njezinih građana, a o poziciji obrazovanja, kulture i umjetnosti da i ne govorimo. Stoga, kada naiđemo na dragulj poput F12 platforme, svesrdno promoviramo projekt kako bi široj javnosti, koja je već krajnje zasićena negativnostima serviranim na dnevnoj bazi, skrenuli pažnju na projekte koji su uistinu vrijedni pažnje i podrške.

 

U Karlovcu se već dvije godine odvijaju umjetničke akcije u organizaciji F12 platforme. Jedna od najznačajnijih akcija je svakako postavljanje besplatnih izložbenih postava u javnom prostoru. Posebnost organiziranja ovakvih izložbi leži u činjenici kako ne postoji formalno otvorenje izložbe, a nakon što organizatorice postave radove oni su prepušteni publici i slučajnim prolaznicima na razgled, ali i udomljavanje. Ovakvim djelovanjem ostvaruje se višestruka participacija u kojoj sudjeluju organizatori akcije, umjetnici koji doniraju svoje radove, te prolaznici koji udomljavaju djela i na taj način podržavaju i promiču ideju, a povratnim informacijama o udomljenim radovima potvrđuju kako postoji interes zajednice za ovakve vrste društvenih akcija.

 

F12 platforma je prva karlovačka neformalna inicijativa s ciljem promoviranja i širenja ideje o community artu. Termin community art obuhvaća razvoj, poticanje i realizaciju umjetničkih aktivnosti unutar lokalne zajednice, a karakterizira ga interakcija i dijalog s okruženjem. Osnivačice platforme i realizatorice akcija su aktivistkinja i nezavisna umjetnica Anđela Žapčić i fotografkinja Alenka Mance.

 

Praksa je započela prvim neslužbenim postavom 2017. godine kada je idejna začetnica Anđela Žapčić, čiji rad možete pronaći na društvenim mrežama pod imenom Tally Rayne Adams, izložila svojih sedam autorskih radova. Postepeno se počelo uključivati sve više i više autora, prvo lokalnih, a potom iz regije i svijeta, te je u dvije godine postojanja organizirano ukupno 24 izložbi u koje je bilo uključeno 72 autora iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Engleske, a izloženo je i udomljeno preko 400 autorskih radova. Prošle godine je F12 platforma po prvi put u Hrvatskoj na nacionalnoj razini obilježila Svjetski dan umjetnosti zajednice, te je u sklopu akcije “ART NA CESTU” 23 autora u devet gradova u Hrvatskoj predstavilo oko 60 autorskih radova na udomljavanje. Svatko tko je htio sudjelovati mogao je u svom gradu izložiti rad na javnu površinu i istaknuti da je taj rad besplatan i spreman za udomljavanje. U 2018. godini koncept besplatnog izložbenog postava u javnom prostoru po prvi puta krenuo je na turneju, te su besplatni sadržaji s oko 50tak radova po izložbi postavljeni u Zagrebu, Zadru, Lovincu i Dugoj Resi.

 

Važno je istaknuti kako F12 platforma nastoji djelovati u manjim sredinama gdje ovakav sadržaj ne postoji, a u cilju razvitka interesa zajednice za kulturne i umjetničke sadržaje. Senzibilizacija publike od najranije dobi ukazuje kako umjetnost i kultura nisu nešto nedodirljivo, već svima dostupan i vrlo često zanimljiv i raznolik sadržaj. Cilj je širenje ideje o izvaninstitucionalnom djelovanju u polju kulture radi redefiniranja i prenamjene napuštenih prostora, te formiranja publike.

 

Akcije u organizaciji F12 platforme prvih godinu i pol postojanja realizirane su bez ikakvih financijskih sredstava. Kasnije su se aktivnosti počele odvijati i u drugim gradovima osim Karlovca, te su imale financijsku podršku. Primjerice, projekt F12: Free art display realiziran je kroz platformu Clubture u partnerstvu s KA-MATRIX (Karlovac), UKE (Lovinac) i Attack! (Zagreb) uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Zaklade Kultura Nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz projekt Centri znanja. Dobivena sredstva prvenstveno su se koristila za pokrivanje troškova transporta, smještaja i visokokvalitetnog tiska radova na Forexu. 

 

Valja istaknuti kako platforma nije organizacija ni institucija već je oformljena iz potrebe za samostalnim djelovanjem te širenjem ideje o tome što pojedinac može napraviti za svoju zajednicu i sredinu, bez da ga pritom podupire bilo kakva organizacija ili lokalna struktura. Utoliko F12 platforma svojim djelovanjem itekako pokazuje i potvrđuje kako uvijek postoji način da se nešto promijeni na bolje i kako svatko može doprinijeti kvaliteti života zajednice u kojoj živi, bez obzira koliko se to ponekad činilo nemogućnom misijom.

 

S velikim veseljem i interesom pratit ćemo aktivnosti F12 i u ovoj godini u kojoj platforma sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana umjetnosti zajednice akcijom “ART NA CESTU vol.2” u nedjelju 17. veljače 2019., te najavljuje drugu sezonu izlaganja na otvorenom, nakon koje slijedi turneja izložbi po Hrvatskoj. Za sve detalje pratite F12 platformu na društvenim mrežama, te se pridružite doniranjem vlastitih radova ili udomljavanjem istih i na taj način podržite ovu jedinstvenu umjetničku akciju u Hrvatskoj!