Marina Fernežir – Hommage gradovima Europe

26.04.-08.05.2016., Galerija Prica, Samobor

 

U najavama izložbe ‘Hommage gradovima Europe’ umjetnice Marine Fernežir skromno se provlačila reprodukcija glavnog grada Estonije koja je po svojim likovnim karakteristikama više djelovala kao grafika nego slika. Svi elementi naslućivali su kako će izložba sadržavati interpretacije različitih europskih gradova u tehnici i stilu naznačenom u prikazu grada Tallina na pozivnici.

 

No, ulaskom u izložbeni prostor posjetitelj biva zapljusnut rapsodijom boja, te raznolikošću primijenjenih tehnika i stilova. Tempera i akril na mediapanu, ulje na platnu i kolaž poslužili su umjetnici kao oruđe za oslikavanje portreta pojedinog europskog grada. Marina Fernežir od ranije je poznata po hrabroj upotrebi snažnih boja koje postavlja u vrlo intenzivne kontraste stvarajući nadasve dinamične, duboke i krajnje energične kompozicije. Kao vrsna poznavateljica starih majstora autorica intuitivno osjeća i interpretira teme i motive unutar idealne ravnoteže boja i kompozicije.

 

Osjećaj za ravnotežu vjerojatno je najbolje vidljiv na interpretacijama Varšave gdje središte same slike čini odabrana vizura grada, dok je vanjski okvir sastavljen od razbacanih fotografija s motivima oslikanog grada koje dodatno stavljaju fokus na središnji dio kompozicije. Tri lica istog grada prikazana su na tri posve različita načina. Na prvoj slici obrisi krovova realizirani su crveno bijelim dijagonalnim linijskim potezima dok šarenilo fotografija okvira ostaje u izvornom obliku. Sljedeća slika prikazuje trg u tonovima sepije, koji se nastavljaju i na kolažnom okviru, dok na trećoj slici zgrade u zemljanim tonovima definiraju osunčani trg, a sivilo olujnog neba prelazi na kolaž fotografija.

 

Panoramski pogled na Berlin vuče reminiscencije na prethodni ciklus slika ‘Alkemija snova’ s kolorističkim deblima ogoljelih stabala na crnoj pozadini mračne šume. Titravi crtački nerv, pak, linijski gradi vizuru Helsinkija isključivo upotrebom tamnoplave boje na bijelom platnu.

 

Zanimljiva je razlika u slikarskom doživljaju zagrebačkog Dolca koji pršti crvenilom šestinskih suncobrana i naglašeno grafički oblikovanoj crtici s ulica susjedne nam Ljubljane.

 

Prikazi Sofije, Nikozije i Budimpešte dijele sličan kolorit, ali pristup u obradi motiva dovodi do jasne diferencijacije u interpretaciji pojedinog grada. U mnoštvu intenzivnih boja i raznolikosti slikarskog tumačenja europskih gradova ističe se tonski oblikovani Beč u nježnim plavičastim i lila nijansama, dok crveno bijeli okvir dodatno ističe liričnost i poetičnost dama sa suncobranima u prvom planu. Posebnu priču nosi i sjetni Prag. Dojam ranojutarnje izmaglice pojačava poluprazni prostor inače prepunog Karlovog mosta, a zvonici koji se tek naziru u daljini tvore prepoznatljivu vizuru češke prijestolnice. Zanimljivo rezani kadrovi likova u razgovoru, šetnji ili pak puste prirode s motivom stabala čine bočne strane slike i zamjenjuju kolaž fotografija s triptiha Varšave.

 

Hommage europskim gradovima Marine Fernežir oslikava nevjerojatno bogatstvo i individualizam pojedinog grada impresivnom raznolikošću, ali opet kontinuiranom prepoznatljivošću i osobnim pečatom osebujnog likovnog izričaja autorice.