Marina Stoponja niže uspjehe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Već smo početkom ove godine pisali o nagradi koju je akademska kiparica Marina Stoponja osvojila za svoj rad “AnimaR” na prestižnom Ras Al Khaimah Fine Art Festivalu u kategoriji vizualne umjetnosti u konkurenciji četrdeset umjetnika iz trideset zemalja. Hrvatska kiparica vrijedno nastavlja s nizanjem međunarodnih uspjeha, te ovaj tjedan izlaže na čak dvije manifestacije.

 

Za izlaganje u sklopu umjetničkog događaja “Art Nights – Step Into Art Fresco” koji se održava u Dubai International Financial centru od utorka 7. studenog do subote 11. studenog 2017. direktorica International Emerging Artist Award (EIAA) odabrala je troje autora koji su bili nominirani za EIAA 2017. godine. Uz dvije umjetnice iz Dubaija – Farah Al Amin i Lauris Zailaa’ koje su zastupljene na izložbi s po jednim radom – izlaže i akademska kiparica Marina Stoponja koja se predstavlja s četiri mramorne skulpture iz serije Pillow talk odnosno triptihom “Lady B” i radom “Passion” po izboru kuratora.

 

Temelj ciklusa Pillow talk čini motiv jastuka isklesanog iz makedonskog sivca s pridodanim elementom koji definira temu rada. Cjelokupni ciklus predstavlja osobni i subjektivni pogled umjetnice na svijet oko sebe, te je prožet snažnom simbolikom. Što je tema osobnija, intimnija i emotivnija, to je simbolika jače izražena. Radovi Marine Stoponje odraz su njezinog karaktera. Jasne i jednostavne linije napetih i čistih formi nastale su iz prirodnih materijala tradicionalnom obradom, stvarajući pritom suvremene priče.

 

Večeras se otvara i druga izložba na kojoj će posjetitelji moći razgledati radove Marine Stoponje. Riječ je o samostalnoj izložbi pod nazivom “Two Homes” u galeriji fondacije Sheika Al Quasimi gdje je Marina osvojila ranije spomenutu nagradu za skulpturu “AnimaR”. Na izložbi će biti predstavljene skulpture u mramoru, bronci i aluminiju, a izložba se fokusira na umjetničino iskustvo paralelnog života u Hrvatskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 

Marina Stoponja interpretira svijet koji ju okružuje izražavajući kroz svoje radove duboku povezanost s prirodom: “Razlog mog postojanja je kreiranje oblika. Voljeti formu za mene znači voljeti Zemlju, prirodu iz koje je sve poteklo”. Gradeći forme od prirodnih materijala oblikuje vlastitu viziju okoline, utkivajući u forme naglašeno propitkivanje odnosa čovjeka spram prirode i čovjeka spram čovjeka. Zadivljena beskrajnim nizom oblika, boja, konstrukcija i funkcija tajanstvenog biljnog i životinjskog svijeta, Marina Stoponja crpi maksimum iz materijala oblikujući krajnje nenametljive i fluidne forme koje interpretiraju sklad i suživot biljnog i životinjskog svijeta. Izložba “Two Homes” može se razgledati do 23. studenog 2017.