Mateja Rusak i Ivana Stepan Kauzlarić na XVI. međunarodnoj radionici grafike u Celju

26.11.-3.12.2017., Celje

 

Mihailo Lišanin od sredine 90tih godina XX. stoljeća aktivno djeluje na području umjetnosti i kulture u Sloveniji, a za svoj rad na povezivanju država u području likovne kulture te promicanju umjetnosti i kreativnosti kod mladih primio je više međunarodnih priznanja. Među mnogobrojnim projektima koje je Mihailo Lišanin tijekom godina pokrenuo svakako se ističe revija Likovni svet kao jedina revija u Sloveniji koja obrađuje međunarodne natječaje i izložbe za mlade zajedno s izložbama slika, skulptura, grafika i fotografija akademskih autora, ali i međunarodna grafička radionica na temu Arhitektura i povijest Celja koja se redovno održava od 2002. godine.

 

Svake godine radionica okuplja različite autore iz mnogih zemalja koji tijekom sedam dana boravka u Celju stvaraju grafike na temu arhitekture i povijesti Celja. Do sada je sudjelovalo ukupno 58 renomiranih umjetnika iz 15 država, a među njima i profesori na akademijama u Minsku, Beogradu, Budimpešti i Banja Luci. Grafike koje nastanu na radionicama od neprocjenjive su vrijednosti u kontekstu dokumentiranja određenog vremena i povijesti jednog grada. Individualni doživljaj Celja i njegove povijesti kod umjetnika rezultira svojstvenim umjetničkim interpretacijama u mediju grafike. Tako je na radionicama nastalo više od 400 jedinstvenih grafika na temu Celja koje svjedoče o dragocjenim preplitanjima stvarne arhitekture i unutarnjih doživljaja umjetnika.

 

Povodom obilježavanja 15. obljetnice osnutka međunarodne grafičke radionice 11. travnja  2017. u Muzeju novejše zgodovine Celje otvorena je Pregledna izložba grafika i skulptura nastalih na Međunarodni radionici na temo “Arhitektura i povijest Celja” 2002 -2016. U projektu je sudjelovalo 57 grafičara i slikara te 5 keramičara i kipara iz 16 država Europe pod vodstvom začetnika i organizatora Mihaila Lišanina.

 

Na ovogodišnjoj XVI. međunarodnoj radionici grafike sudjelovali su akademski slikar Nikolai Penkov iz Bugarske, studentica likovne akademije Andrea Miljanić iz Crne Gore i čak dvije umjetnice iz Hrvatske –  magistra likovne pedagogije Mateja Rusak iz Varaždina i magistra likovne pedagogije Ivana Stepan Kauzlarić iz Oštrica. Radionica je održana u prostorima Doma sv. Jožefa u Celju u razdoblju od 26. studenog do 3. prosinca 2017. godine. Svaki sudionik je bio obavezan napraviti tri grafike na temu arhitekture ili povijesti Celja, jednu grafiku na temu akta i jednu grafiku slobodne tematike.

 

Prije izrade radova, sudionicima je omogućeno detaljno upoznavanje povijesti i znamenitosti grada, te su im stavljene na raspolaganje fotografije Celja koje su poslužile kao inspiracija za izradu skica u svom prepoznatljivom stilu. Nakon izrade skica organizator je odabrao skice po kojima su autori izradili matrice. Mateja Rusak i Ivana Stepan Kauzlarić izradile su matrice u tehnici dubokog tiska (bakropis i aquatinta) prema odabranim skicama, a na radionici u Celju svaka je trebala otisnuti ukupno pet matrica:  tri na temu arhitekture i povijesti Celja, jednu u slobodnoj temu te jedan akt. Od svake je grafike trebalo napraviti 20 otisaka u najmanje dvije boje, a dio grafika pohranjen je u grafičkom arhivu grada Celja.

 

Osim izrade grafika, tijekom boravka u Celju, sudionici su pod vodstvom organizatora razgledali grad, posjetili Muzej novejše zgodovine, Otroški muzej, te ostale aktualne izložbe, a organiziran je i posjet Starom gradu Celje gdje su nekoć boravili grofovi Celjski. Jedno poslijepodne je bilo rezervirano i za posjet i razgled Ljubljane.

 

 

Kao sudionice XVI. međunarodne radionice grafike Ivana Stepan Kauzlarić i Mateja Rusak po završetku grafičke radionice dobile su diplome za promicanje likovne kulture mladih.