Veliki uspjeh hrvatskih umjetnika Ane Sladetić i Mirana Šabića u Koreji

Hrvatski umjetnici Ana Sladetić i Miran Šabić na domaćoj likovnoj sceni poznati su po svom predanom i kvalitetnom umjetničkom i pedagoškom radu. I dok ste se s radom Ane Sladetić mogli upoznati kroz sadržajan intervju koji je objavljen na portalu tijekom zime 2016., o Miranu Šabiću smo pisali tek sporadično kroz nekolicinu skupnih izložbi, što ćemo svakako ispraviti u narednom periodu. Osim brojnih samostalnih i grupnih izložbi životopise Ane Sladetić i Mirana Šabića krase brojne stipendije, rezidencije i predavanja, te mnoge stručne nagrade i priznanja kojima možemo pripisati i najrecentnije nagrade osvojene tijekom boravka u Koreji.

 

Protekla godina bila je i više nego uspješna za ove mlade hrvatske umjetnike i docente umjetničkih akademija u Zagrebu i Osijeku, a poseban uspjeh ostvarili su u Južnoj Koreji. Na poziv Bosuk Lee, predsjednice udruge World Culture Artists Assocciation (WCAA), Ana Sladetić i Miran Šabić sudjelovali su na 23. međunarodnom festivalu umjetnosti koji je održan u galeriji Chosun Ilbo u centru Seoula,  kao i na Svjetskom festivalu mladih umjetnika, te Međunarodnom akademskom seminaru na Sveučilištu Induk. Riječ je o umjetničkim festivalima koji se svake tri godine održavaju u Seoulu pod vodstvom predsjednice WCAA Bosuk Lee, a predstavljaju jedinstvenu priliku za ostvarivanje novih kontakata te upoznavanje s umjetnicima i potencijalnim kupcima iz cijelog svijeta. Kvalitetna organizacija festivala, mnoštvo sudionika i raznovrsni stručni sadržaji omogućuju razmjenu znanja i vještina, kao i uvid u globalnu umjetničku produkciju.

 

Na Svjetskom festivalu mladih umjetnika Ana Sladetić osvojila je nagradu za najbolji rad u konkurenciji od stotinu radova iz 46 zemalja, dok je Miran Šabić osvojio Congresman Award – nagradu za iznimna postignuća u području umjetnosti koju dodjeljuje Vlada Republike Koreje, a koju mu je uručio zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Koreje Woo Won-shik.

 

Na međunarodnoj izložbi Ana Sladetić sudjelovala je s dijelom radova nastalih u sklopu doktorskog rada Čisto i krivo kojeg je obranila 2016. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izložila je dva rada koji su napravljeni posebnom tehnikom sitotiska s termokromatskom bojom na originalni akvarel. Dodirom termokromatska boja nestaje i pojavljuju se crteži u tehnici akvarela. Na istoj izložbi Miran Šabić sudjelovao je s dijelom svog doktorskog rada Arhiviranje memorije na granici života i smrti obranjenom prošle godine, također na zagrebačkoj Akademiji, a izložio je instalaciju koja se sastojala se od šest radova u tehnici tuša i pera na prepariranom papiru.

 

Svojim radovima i javnim izlaganjem Ana Sladetić i Miran Šabić predstavljeni su i na Međunarodnom akademskom seminaru na Sveučilištu Induk. Na seminaru je sudjelovalo 11 predavača, uključujući profesore iz Australije, Njemačke, Norveške, Libanona, Maroka, Slovačke, Japana, Irana i Hrvatske. Tema 23. međunarodnog festivala umjetnosti bila je Mir i ljubav (Peace&Love), dok je  Međunarodni akademski seminar također bio posvećen prijeko potrebnoj temi mira pod službenim nazivom Antiwar.

 

Iznimni uspjesi ostvareni u Koreji tijekom protekle godine nastavljaju se i u ovoj godini. Ana Sladetić izabrana je na međunarodnom natječaju, te sa svojim radom Preserving sudjeluje na velikoj međunarodnoj izložbi Portrait 2018. koju organizira muzej suvremene umjetnosti CICA Museum, a održava se od 5. do 21. siječnja 2018. Osim u inozemstvu radove Ane Sladetić i Mirana Šabića moći ćete u 2018. godini vidjeti na samostalnim izložbama u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Miran je izabran na godišnjem natječaju za izlaganje u Salonu Galić u Splitu, dok će Ana kao pozvana autorica imati samostalnu izložbu u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.