48. ZILIK

48. ZILIK – posveta Nikoli Albanežeu

 
24.01.-28.01.2022., Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor

 

Nakon jednogodišnje pauze uzrokovane pandemijom, u 2022. godini ponovno je održan ZILIK!  Za one koji možda još uvijek ne znaju, Zimska likovna kolonija osnovana je 1974. godine u Karlovcu iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi odnosno štićenicima nekadašnjeg Doma za djecu Vladimir Nazor, danas Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor. ZILIK se tradicionalno odvija u posljednjem tjednu mjeseca siječnja pa je tako bilo i ove godine kada je održan 48. ZILIK.

 

Zbog pandemije koja još uvijek traje te u skladu s epidemiološkim mjerama, ZILIK je ove godine bio realiziran u reduciranom obliku. Iako nije bilo Velikog ZILIK-a, domska djeca su, kao i svake godine, bila u fokusu ZILIK-a jer su upravo za njih organizatori pripremili bogate, maštovite i raznolike likovne radionice koje su za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi i ostale polaznike održali kvalitetni akademski umjetnici i umjetnice iz različitih dijelova Hrvatske.

 

48. ZILIK je počeo u 10 sati u ponedjeljak 24. siječnja 2022. likovnom radionicom magistre edukacije likovne kulture Mirele Blažević pod nazivom “Slikarska kuharica” u sklopu Malog ZILIK-a. Djeca su dobila u zadatak pomno razmisliti kojom hranom mogu prikazati određene dijelove lica, pa su tako mališani rekli da zube mogu prikazati kao tikve, oči mogu biti krumpir ili jaja, a trešnje bi odlično poslužile za prikaz obraza ili usana. Na kraju radionice, voditeljica je nastale radove stavila na pano te su ih polaznici analizirali. Prvo su trebali ponoviti koji je zadatak radionice, potom odabrati najbolje radove i obrazložiti zašto baš te radove smatraju najboljima. Popodnevna radionica bila je posvećena izradi čudovišta koje je trebalo napraviti iz tri različita dijela: glava-tijelo-udovi, a svaki dio je bilo potrebno oblikovati od različite životinje da bi, spajajući ih u jedno stvorenje, nastalo jedinstveno čudovište koje je potom trebalo i imenovati.

 

Svečano otvorenje 48. ZILIK-a održano je u ponedjeljak 24. siječnja u 19:30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. Na otvorenju su posjetitelji mogli razgledati samostalnu izložbu akademskog slikara Željka Subića pod nazivom “Vagoni – bilješka u vremenu” koju je predstavila izbornica ZILIK-a i kustosica Sonja Švec Španjol, a vrhunac svečanog otvorenja 48. ZILIK-a bio je odličan nastup štićenika Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor koji su zajedno sa svojom odgajateljicom Željkom Kostanjšek osmislili i izveli točku inspiriranu najpoznatijim ličnostima iz povijesti likovne umjetnosti.

 

 

U utorak 25. siječnja akademska slikarica i kiparica Andrea Cihlar održala je dvije međusobno vrlo različite i zanimljive radionice: prijepodnevnu radionicu pod nazivom “Reljefi i konstrukcije” na kojoj su polaznici oblikovali različite reljefne površine u konstrukcije i poslijepodnevnu radionicu pod nazivom “Slaganje objekta” kada su polaznici trebali osmisliti imaginarne objekte od kartona koje su potom bojali i obogatili čudnovatim detaljima.

 

Srijeda 26. siječnja bila je rezervirana za magistra grafike Matka Antolčića koji je održao radionicu pod nazivom “Veseli zoološki vrt”. Polaznici su se prvo upoznali detaljima životinja koje je u različitim tehnikama izveo poznati njemački slikar, grafičar i pisac o umjetnosti Albrecht Dürer. Potom su izvukli jedan od Dürerovih crteža životinja koji su samostalno izveli u pastelu da bi potom grupno osmislili plan idealnog zoološkog vrta koji je uključivao raznolike nastambe, puteve i popratne sadržaje.

 

U četvrtak 27. siječnja akademski slikar Damir Facan-Grdiša s djecom je izveo radionicu pod nazivom “Basne”. Djeca su dobila na čitanje veći izbor Ezopovih basni i nakon što su odabrali najdražu basnu trebali su prikazati jedan prizor iz odabrane basne. Proces se sastojao od izrade skice i razrade plana gdje će na papiru biti crtež, a gdje popratni tekst nakon čega je uslijedilo preslikavanje skice na papir za akvarel i izrada ilustracije u tehnici akvarela.

 

Zadnji dan Malog ZILIK-a radionicu za djecu održala je akademska slikarica Ivana Barišić Tomšić koja je za petak 28. siječnja osmislila radionicu “Ja volim, ja želim…”. Djeca su u zadatak dobila nacrtati svoj portret u sredini papira te na post-it papiriće različitih boja i oblika improvizirano izvesti “črčkarije” tj. nacrtati što vole i što žele. 48. ZILIK završio je izložbom radova nastalih na ovogodišnjem Malom ZILIK-u!

 

 

 

Završna izložba radova nastalih na Malom ZILIK-u:

 

…….

 

Na kraju svakako valja istaknuti kako je 48. ZILIK posvećen dugogodišnjem izborniku i voditelju ZILIK-a Nikoli Albanežeu koji nas je početkom ove godine puno prerano napustio, a ostavio je iznimno značajan trag svojim djelovanjem ne samo na ZILIK, već i na kulturni i umjetnički život Karlovca. Nikola Albaneže je 1999. godine imenovan za člana Umjetničkog savjeta ZILIK-a, a od 2002. do 2015. godine djelovao je u funkciji izbornika i voditelja ZILIK-a te je u Karlovac doveo mnoge eminentne hrvatske umjetnice i umjetnike koji su tijekom boravka u Domu za djecu Vladimir Nazor (danas Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor) uveseljavali i oplemenjivali živote djece, ali su istovremeno širili i vlastite vidike te su se uvijek iznova rado vraćali u Karlovac.

 

 “Nikola Albaneže bio je izniman povjesničar umjetnosti, muzeolog i likovni kritičar. Krasile su ga vrline poput nevjerojatne topline, dobronamjernosti, pravednosti, poštenja, stručnosti, ali ponajviše ljudskosti. Bio je jedan od rijetkih kolega kojeg su svi poštivali i cijenili te su s njime vrlo rado surađivali. Iskreno je volio umjetnost, suvereno vladao materijom i odnosio se s maksimalnim poštovanjem prema umjetnicima i suradnicima. Zahvaljujući Nikoli Albanežeu vjerovala sam u našu struku i mogućnost promjene na bolje. Hrvatska umjetnost i kultura izgubila je velikog čovjeka i profesionalca. Počivao u miru.”  

                                                                    

                                                                                       Sonja Švec Španjol – izbornica ZILIK-a