Željko Lesar – Sensus Imago

17.04.-01.05.2018., Galerija Laval Nugent

 

Intimna lirska priča Željka Lesara zapravo je priča o slobodi. Primarna težnja ka uspostavi ponovnog kontakta s prirodom otvorila je put prema motivu koji poimamo kao posrednika između neba i zemlje. Ptica je simbol duše koja se oslobađa fizičke opne i teži duhovnoj spoznaji. Govorimo o duši koja se ne može doslovno prikazati, već samo utjeloviti emocijom na površini platna.

 

U vremenu opterećenom negativnim vijestima, ljudskim tragedijama i prirodnim katastrofama Željko Lesar ne podliježe očekivanjima okoline, ne utapa se u crnilu i ne hrani promatrača očekivanim mračnim zasićenim kompozicijama koje u duhu vremena tumače svijet oko sebe, već uspostavlja komunikaciju s publikom na višoj razini nudeći mogućnost novog, drugačijeg, a opet dobro poznatog svijeta – svijeta zaboravljene prirode.  

 

Željko Lesar motiv ptice oblikuje lakom i neopterećenom linijom u ugljenu, dok snažan akcent boje definira ključno psihološko značenje djela. Virtuozni crtež utjelovljuje nježan, eteričan, brz i poletan karakter ptice, dodatno istaknut slobodnim prostorom slike. Ključne gradivne elemente kompozicije nalazimo u izmjenama debljih i tanjih linija, crnim mrljama i dominantnim akcentima snažne boje koja daje karakter i prepoznatljivost pojedinom djelu. Naglasak je stavljen na zrakoprazni prostor slike koji je tek povremeno definiran naglašeno apstrahiranim elementom iz prirode poput školjke ili lista. Dubina prostora ostvarena je pripremom platna i pozadine. Platno aplicirano na platno stvara okvir unutar okvira i ostvaruje dodatnu dimenziju, čime uvlači promatrača u sliku dok krajnje svijetli tonovi ističu pozadinu unutar okvira i usmjeravaju pogled na glavni motiv slike. Lesar koristi izuzetno smjele intenzivne boje poput tirkiza, lavande, Yves Klein plave i ljubičaste u savršenom omjeru koji privlači pažnju promatrača i intrigira, ali ne prelazi granicu prezasićenosti. Egzotične boje unose svježinu i profinjenost, ali daju i snažan pečat radovima. Humana povezanost s prirodom svojevrsni je autorov manifest protiv agresije, establišmenta i centara moći, no ujedno i transformacija i izdizanje iz pepela poput feniksa, te težnja prema nečem višem.

 

Interpretacija jednog motiva u različitim trenucima – ptica u letu, ptica u hodu, ptica na grani – metafora je različitih faza u ljudskom životu: od rasta, razvoja, stagnacije, pada, kontemplacije do ponovnog uzvišenja. Komunikacija s publikom ostvarena je kroz impuls koji stvara, a ne ruši. Umjetnik se divi svijetu prirode i području ljepote koje nastoji prenijeti na platno. No, ljepota nije oblik, već doživljaj koji inspirira i potiče. Bitno je ono što se ne vidi, već osjeća. Tako Lesar likovnim elementima sugerira emocije, stanja i svijesti. Ptice su u stalnom suodnosu s elementima iz prirode koji se ne nameću jedni drugima već ostvaruju prirodnu kompoziciju suživota: let prema cvijeću, let iznad stabla, hod kroz vlati trave. Dodatnu dinamiku u djela unosi dualizam dva primordijalna polariteta muške i ženske energije. Dvojnost je s jedne strane iskazana oštrim i hladnim geometrijskim elementima poput uzorka na vazi i linija koncentriranih uz same rubove slike, te s druge strane lakoćom i mekoćom latica natopljenih u bogatstvo boja.

 

Željko Lesar prihvaća prirodu kakva ona jest i želi predstaviti njezinu suštinu na najjednostavniji i najneposredniji način. Sigurnim i čvrstim, ali istovremeno lakim i neopterećujućim potezom on utjelovljuje izniman emocionalni naboj djela, te minimalnim izričajem emanira snažnu poruku. Crtež nastaje brzo, bez puno pripreme, a emocije su te koje grade vizualni doživljaj. Spoj duha i pokreta u kratkom trenutku inspiracije prenosi snagu i dubinu osjećaja u umjetnički izričaj.

 

Ciklus “Sensus imago” Željka Lesara povratak je prirodi kroz umjetnost koja vodi buđenju i oslobođenju od ega. Bez rušenja, bez bunta, borba je to oslobođena mraka i opterećenja. Borba koja ukazuje na ljepotu svijeta kojeg sustavno uništavamo, no kojeg istovremeno neophodno trebamo i za njime žudimo. Borba sa samim sobom, protiv sebe, za sebe. Borba koju možemo dobiti samo i isključivo u kontaktu s iskonskom prirodom našeg bića.

 

Fotografije s otvorenja izložbe: