49. ZILIK

49. ZILIK – Snovi su mogući

23.1.-27.1.2023.

 

Nakon što u 2021. godini, po prvi put od osnutka, Zimska likovna kolonija (ZILIK) nije bila održana zbog pandemije COVID-a, te realizacije u ograničenom kapacitetu u 2022. godini zbog tada aktualnih epidemioloških mjera, ZILIK se 2023. godine vratio u punom opsegu!

 

Osnovan 1974. godine iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ZILIK otvara vrata likovnom stvaralaštvu djece, razvijajući njihov osjećaj za lijepo te omogućuje inspirativne trenutke druženja djece i umjetnika. Zbog svih nesreća koje su snašle ZILIK u posljednjih nekoliko godina, 49. ZILIK je bio posvećen snovima. Likovne radionice za mališane na 49. ZILIK-u bile su osmišljene u duhu teme “Snovi su mogući” s ciljem da se djeca koja su sudjelovala na ZILIK-u osnaže mišlju kako je unatoč silnim preprekama koje se nađu po putu uvijek moguće slijediti i ostvariti svoje snove!

 

 

Nakon 2 godine pauze Veliki ZILIK ponovno poprimio međunarodni karakter

 

Uz dugogodišnje sudionike Velikog ZILIK-a (Zoran Durbić, Nedeljko Tintor, Milivoj Svoboda, Biserka Lovnički, Ljubica Leš, Miroslav Krnić) na 49. ZILIK-u su sudjelovale umjetnice i umjetnici iz cijele Hrvatske i regije izabrani putem javnog natječaja: Nataša Ač, Ana Bušalić, Branka Dubovac, Dalibor Juras, Maja Perak, Margareta Peršić, Branka Riđički, Jelena Sokić, Iva Starac, Tatjana Trajković, Tamara Zečević i Nevena Živić.

 

Sve odabrane umjetnice i umjetnici zadovoljili su osnovne kriterije kvalitetnog umjetničkog djelovanja i izraženog afiniteta za rad i boravak u zajedničkom prostoru s djecom, od kojih mnogi imaju bogato pedagoško iskustvo, a pojedini prijavljeni autori otišli su i korak dalje te ponudili svoj dodatni angažman za vrijeme trajanja ZILIK-a. Tako su uz tradicionalne likovne radionice na Malom ZILIK-u po prvi put održani i dodatni kreativni sadržaji za djecu poput radionice izrade umjetničkog ekološkog nakita pod nazivom “Stvaraonica – ekološka maštaonica” koju je vodila Tamara Zečević te likovna radionica “Radikalna frakcija eksperimentalnog crtanja” na kojoj su djeca imala priliku isprobati stroj za crtanje Spiralograf 2022. pod vodstvom karlovačkog umjetnika Dalibora Jurasa. Umjetnica Nataša Ač održala je inspirativnu radionicu “Uhvati svoju sretnu misao” (hvatač sretnih misli) koja se u potpunosti uklopila u kontekst teme ovogodišnjeg ZILIK-a. Naime, djeca su drvca pretvorila u čarobne štapiće tako što su na papire napisala ono što ih čini sretnim, a potom su svoju misao ugradila u čarobni štapić. Što su djeca napisala – ostaje njihova tajna.

 

Umjetnica i pripovjedačica Margareta Peršić, koja je ove godine sudjelovala na Velikom ZILIK-u, poklonila je djeci interaktivnu bajku “Pričom te zovem…” koju je izvela u petak 27. siječnja na svečanom zatvaranju ZILIK-a i otvorenju izložbe radova nastalih na Velikom i Malom ZILIK-u.

 

Mali ZILIK i svečano otvorenje 49. ZILIK-a

 

49. ZILIK počeo je u ponedjeljak 23. siječnja 2023. Malim ZILIK-om u 10 sati. Likovnu radionicu pod nazivom “Prageometrija planeta Zemlje ili stvorimo svoj kristal” vodila je profesorica likovne kulture Maje Cipek. Na radionici su se djeca upoznala s blagom koje se skriva ispod Zemljine površine te su osmislila i nacrtala vlastite kristale.

 

Popodnevna radionica pod nazivom “Zaronimo u tajni riblji svijet karlovačkih rijeka” djecu je pobliže upoznala s florom i faunom četiri karlovačke rijeke koje su bile inspiracija za osmišljavanje vlastitih riba iz mašte.

 

Svečano otvorenje 49. ZILIK-a obilježeno je izložbom akademske slikarice Edit Glavurtić pod nazivom “Skice iz Edena” u 19:30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. Umjetnica se predstavila selekcijom slika iz recentnog ciklusa djela nastalih u tehnici ulja na platnu i akvarela na papiru.

 

U utorak 24. siječnja je magistar slikarstva Domagoj Barić održao radionicu pod nazivom “Krajolik mojih snova” na kojoj su djeca osmislila i zabilježila vlastite ideje i vizije idealnog krajolika.

 

Srijeda 25. siječnja bila je rezervirana za profesora likovne kulture Dražena Jerabeka koji je pripremio dvije različite radionice. Jutarnja radionica pod nazivom “Prema priči slikovnice Kvakač” započela je pričom o Kvakaču i razgovoru čega se najviše bojimo i zašto. Nakon kratkog uvoda, djeca su nacrtala dijelove iz priče koji su im bili najdojmljiviji i pokušala su kreirati zamišljene likove sa svim detaljima.

 

Na poslijepodnevnoj radionici pod nazivom “Čudesno putovanje” djeca su nakon uvodne priče o dječaku i njegovom čudesnom putovanju uz laganu pozadinsku glazbu zamislila kako kreću na vlastito čudesno putovanje koje su potom zabilježila na papire.

 

U četvrtak 26. siječnja došla je magistra primijenjene umjetnosti Jasmina Jakopanec koja je s djecom izvela radionicu “Obojimo svijet bojama glazbe i osjećaja”. U uvodnom dijelu polaznici su se upoznali sa svijetom boja, glazbe i osjećaja koji su potaknuli njihovu kreativnost, a poto su putem odabrane glazbe nacrtala ono što čuju i osjećaju u tom trenutku.

 

Mali ZILIK završen je radionicom akademske slikarice Ivane Kutuzović koja je za petak 27. siječnja osmislila radionicu “Svi smo mi zvijezde” na kojoj su se polaznici upoznali s procesom nastanka svemira, života u njemu i kako smo svi mi povezani, a potom su izradili vlastite radove na temu beskonačnog svemira.

 

 

Dinamičan i bogat program 49. ZILIK-a svečano je zaključen otvorenjem izložbe radova nastalih na 49. Velikom i Malom ZILIK-u.