Art ćakula – mjesto susreta i razgovora o umjetnosti

U proljeće 2020. godine kada je nastupio prvi lockdown – situacija u kojoj se nitko od nas do tada nije našao, umjetnici svih vrsta izričaja bili su jedni od prvih koji su svoje sadržaje prenijeli u online svijet s ciljem podizanja i oplemenjivanja duha cijelog naroda. Iako su se i sami umjetnici našli u krajnje nezahvalnoj i zabrinjavajućoj poziciji, jer su mnogima otkazani projekti i angažmani, a s njima i jedini izvor prihoda, to ih nije zaustavilo da daju sebe i ono što najbolje znaju kroz besplatne kazališne predstave, koncerte, izložbe, filmove i dokumentarce. Tek tada su mnogi od nas osvijestili kako često uzimamo zdravo za gotovo sve kulturno-umjetničke sadržaje koji čine sastavni dio naših života.

 

U situaciji u kojoj su nas sustavno pozivali da ostanemo doma i izoliramo se jedni od drugih što je, usputno rečeno, potpuno neprirodno stanje koje se kosi s integralnom postavkom čovjeka kao društvenog bića, među mnoštvom sadržaja koji su preplavili internet pojavila se i Art ćakula. Riječka umjetnica sa švedskom adresom Ivana Egić ponukana zbivanjima uzrokovanim pandemijom došla je na ideju pokretanja umjetničkog druženja preko Zoom platforme te je 21. travnja 2020. objavila status na svom Facebook profilu: “Imam jednu ideju, možda optimistično-naivnu, no čitam razne statuse svojih kolega umjetnika iz Hrvatske i vidim da se svatko bori s ovim teškim i čudnim vremenima na svoj način. … iščitavam da svima fali socijalizacija, društvo i kontakti s drugim ljudima, a možda baš i s kolegama umjetnicima. Pošto su sva umjetnička događanja otkazana palo mi je na pamet kako bi mogli napraviti jedno virtualno druženje preko Zoom-a…”. I nakon par dana, u subotu 25. travnja održana je prva Art ćakula na kojoj je sudjelovalo devet umjetnika. Nešto što je počelo kao neformalna i usputna ideja pretvorilo se u online zajednicu umjetnika koja danas broji 28 aktivnih članova te velik broj pratitelja i prijatelja Art ćakule. U prvih devet mjeseci postojanja održano je preko 20 tematskih druženja, dok se inicijalna ideja pretvorila u projekt koji okuplja umjetnike različitih umjetničkih izričaja iz različitih zemalja. U sklopu Art ćakule umjetnici aktivno i kontinuirano razmjenjuju ideje, iskustva i znanja, predstavljaju svoje individualne umjetničke pristupe, te osmišljavaju i organiziraju zanimljiva izlaganja unutar kojih obrađuju teme poput digitalnog marketinga, iskustva sudjelovanja na kolonijama, mogućnostima izlaganja, prezentacije i prodaje umjetnina u inozemstvu i sl. Aktualni članovi Art ćakule su: Ivana Egić, Sandra Radić Parać, Zoran Kakša, Dominique Jurić, Vesna Opavsky, Jasna Opavski, Snježana Pokos-Vujec, Mateja Rusak, Romana Tekić, Gloria Sellan, Lea Čeč, Vladimira Becić, Dora Vukičević-Hellström, Nataša Rašović, Sanja Pribić, Eugen Varzić, Verena Jakuš, Ivan Mak, Danijela Sušanj, Ana Paris, Ivan Tibor Grujić, Georgette Yvette Ponté, Borislav Božić, Boris Roce, Mihaela Zajec, Danijela Pičuljan, Nina Lekić i moja malenkost Sonja Švec Španjol.

 

Iskustvo sudjelovanja na Art ćakuli podijelile su s nama članice koje su od samih početaka dio Art ćakule, kao i one koje su se kasnije pridružile, ali su redovne u svim aktivnostima zajednice.

 

Vesna Opavsky, doktorica umjetnosti slovačkog porijekla koja živi i radi u Srbiji i Belgiji, priključila se Art ćakuli zbog viška slobodnog vremena koje je nastalo usred otkazivanja brojnih kulturnih događaja, kao i iz potrebe za komunikacijom s kolegama. Nešto što je u početku smatrala neformalnim priključivanjem na kraju se pretvorilo u redovnu aktivnost što ju je dovelo do zaključka da je susret s Art ćakulom bio sudbinski – na pravom mjestu i u pravo vrijeme. Nakon devet mjeseci aktivnog sudjelovanja Vesna Opavsky Art ćakulu opisuje kao umjetnički kutak važan za život umjetnika: “To je kao otvaranje izložbe koje se stalno odvija. Nezamjenjivo mjesto za sve umjetnike i ostale pojedince iz područja kulture koje donosi odgovore na sva pitanja, daje savjete za planove i podršku za daljnji razvoj”.

 

Snježana Pokos-Vujec, samostalna umjetnica iz Varaždina koja djeluje u području keramike, prvo je pratila aktivnosti Art ćakule na društvenim mrežama da bi se potom i sama priključila. Već nakon prvog sudjelovanja bila je pozvana da predstavi svoje umjetničko djelovanje, a nakon predstavljanja postala je i stalna članica. Snježana ističe kako ju je odmah privukla opuštena i motivirajuća atmosfera koja omogućuje sudionicima da se usude napraviti i nešto za što osobno misle da nisu u stanju. Posebno cijeni kolegijalnost i spremnost članova Art ćakule na pomoć u svim situacijama. Kao vrijednost tematskih Art ćakula Snježana naglašava mogućnost učenja nečeg novog kao i širenje vlastitih vidika, a posebnost pronalazi i u neformalnim Art ćakulama na kojima su svi slobodni podijeliti i neke osobne brige i probleme, kao i proslaviti uspjeh i veselje  sa svojim kolegama članovima Art ćakule. Spomenute stavke Snježana ističe kao glavni razlog zašto svake nedjelje ponovno sjeda pred ekran i “zbog koje pere zube i šminka se prije početka snimanja”.

 

Sandra Radić Parać, akademska slikarica s otoka Čiova koja posljednjih sedam godina živi i radi u Berlinu, priključila se Art ćakuli i u njoj pronašla uslišenje svojih osobnih nadanja utjelovljenih u virtualnom druženju ljudi iz struke koji kontinuiranim brainstormingom dolaze do novih ideja i mogućnosti za unapređenjem našeg svijeta. Upravo su joj druženja na Art ćakuli pomogla da suzbije osjećaj samoće uzrokovan pandemijom, te se njezino ostvarenje kao umjetnice obogatilo kroz služenje kulturnoj zajednici. Kao najveće vrijednosti Art ćakule, Sandra Radić Parać ističe priliku da promijeni vlastitu perspektivu i sagleda situaciju očima svojih kolega što joj ujedno donosi i nova saznanja. Isto tako, Art ćakula joj je dala mogućnost predstaviti se ne samo široj publici već i onoj koja je kritički konstruktivna što otvara mogućnosti vlastitog unapređenja i osluškivanja pulsa umjetnosti današnjice. Međusobno poštovanje i empatija svakako su sastavni dio Art ćakule koje u ovo izazovno i nepredvidljivo vrijeme daje osjećaj zajedništva te postavlja temelje za duhovni i profesionalan rast na kojem počiva kvaliteta i ljudskost, ističe Sandra Radić Parać.

 

Ako sažmemo iskustva tek nekolicine članica Art ćakule uviđamo kako je ova online zajednica umjetnika postala mjesto susreta i razgovora o umjetnosti, međusobne podrške i poticanja na daljnji razvoj i širenje obzora i to u izuzetno teškom i neizvjesnom vremenu koje je primarno obilježila pandemija, a mnogi su dodatno bili pogođeni tragedijom snažnih potresa koji su unijeli strah i uznemirenost u svakodnevni život. Upravo u takvim vremenima moć i snaga zajedništva i međusobne potpore dolazi do izražaja, a mnogi su je prepoznali upravo u Art ćakuli koju su stvorile, oblikovale i razvile iznimne umjetnice i umjetnici, te kustosice i ostali djelatnici u području kulture i umjetnosti i to vlastitim radom, zalaganjem i individualnim doprinosom.