Bali – Mount Batur, Pura Ulun Danu Beratan

 

 

Nakon što ste u prethodnom tekstu mogli čitati o lokacijama vrijednim posjeta u bližoj okolici Ubuda, u ovom tekstu ćete saznati više o inspirativnim drevnim hramovima i prirodnim ljepotama sjevera Balija koje možete posjetiti u formi jednodnevnog izleta iz Ubuda. Obje lokacije su udaljene na sat do sat i pol vožnje autom iz Ubuda u smjeru sjevera.

 

MOUNT BATUR / GUNUNG BATUR

 

Planina Batur aktivni je vulkan smješten u središtu dviju koncentričnih kaldera sjeverozapadno od planine Agung. Nalazi se na 1717 metara nadmorske visine. Nastao je masivnom vulkanskom erupcijom koja se dogodila prije otprilike 28.000 godina što je rezultiralo mnogim prekrasnim kraterima oko planine Batur.

 

Ulaznica se plaća na cesti 150.000 rupija (9 eura) poput ulaza u nacionalni park prirode. Kada platite ulaz očekuje vas cijeli niz restorana s terasama s pogledom na veličanstveni monumentalni Batur koji doista izaziva strahopoštovanje. Mi smo odabrali jedan u nizu restorana i tijekom ručka divili se panoramskom pogledu na Batur, šumu i jezero u blizini.

 

Za jelo bih preporučila lokalnu ribu „Authentic mujair nyat – nyat“ koju uzgajaju u ribarskom selu na jezeru podno Batura, no uzmite u obzir da je serviraju u umaku s vrlo jakim začinima, pa ako ne volite ljuto svakako to napomenite konobaru. Dok smo sjedili na terasi vrijeme se radikalno izmjenjivalo od početnog pljuska koji nas je dočekao pri dolasku na Batur, preko guste magle koja je stvorila dojam kao da smo u oblacima nakon čega se nebo raščistilo i napokon je zasjalo sunce, a s njime i Batur u punom sjaju.

 

Riječ je o živom vulkanu čija je prva dokumentirana erupcija bila davne 1804. godine. Balinežani pamte značajnu erupciju 1968. godine, a polje lave iz te erupcije je i danas vidljivo na jugozapadnom grebenu kaldere, dok je posljednja erupcija bila 2000. godine. UNESCO je 2012. godine proglasio Mount Batur Caldera (urušeni dio vrha) kao dio svog programa Global Geoparks Network u kojem čuvaju i štite važne geološke vrhove diljem svijeta.

 

ULUN DANU BERATAN TEMPLE

 

Pura Ulun Danu Beratan ili Pura Bratan udaljen je sat i pol vožnje autom od Ubuda na sjever i ulaznica košta 75.000 rupija (ccc 4,6 eura). Riječ je o glavnom hinduističkom šaivitskom hramu na Baliju. Jedan je od devet hramova Khayangan Jagat, te mjesto koje hindusi na Baliju i u Indoneziji koriste za obožavanje Svemogućeg Boga u njegovoj manifestaciji kao “Tri Murti ” (Brahma, Vishnu & Shiva) u nadi za plodnost tla, prosperitet i ljudsku dobrobit kao i za očuvanje Svemira.

 

Ovaj prekrasan hram smjestio se na jezero Bratan i okružen je monumentalnim planinama blizu Bedugula. Kao i drugi hinduistički hramovi, Ulun Danu Beratan osmišljen je kao bogoslužno mjesto na otvorenom unutar kompleksa okruženog zidovima. Sastoji se od pet različitih svetišta posvećenih i drugim hinduističkim bogovima.

 

 

Povijesno gledano, hram Ulun Danu Beratan sagradio je I Gusti Agung Putu – prvi kralj Puri Mengwija 1634. godine. Hram se koristi za offeringse i ceremonije posvećene balijskoj božici vode, jezera i rijeka Dewi Danu zbog važnosti jezera Bratan kao glavnog izvora navodnjavanja u središnjem Baliju. Voda iz jezera služi cijeloj regiji u području istjecanja, a nizvodno se nalazi poveći broj manjih hramova vode koji su specifični za svaku zajednicu za navodnjavanje (subak).

 

Ovo je jedina lokacija na Baliju gdje nam je bilo poprilično friško i vesta s dugim rukavima ne bi bila na odmet. Atmosfera je bila dramatična kao i na Baturu – izmjenjivali su se magla, oblaci i povremeno kiša. Sve to je doprinijelo još snažnijim utiscima impresivnog hrama i iznimno lijepo uređenog vrta u sklopu kompleksa. Lokacija nije zahtjevna za razgledavanje, dapače, nema stepenica i sve je relativno blizu.

 

Nakon razgleda hrama otišli smo na ručak u obližnji hotel De Danau u kojem je restoran smješten na 1. katu pa smo ručali uz predivan pogled na jezero Beratan  i planine.

 

 

Svi nabrojani izleti i lokacije iz prethodnog i ovog teksta itekako su vrijedni posjeta i teško je izdvojiti onu “najposebniju” lokaciju, pa ako imate vremena i volje, toplo preporučam da ih sve obiđete, sigurno nećete požaliti.

 

 

Tekstovi vezani uz temu:

 

Bali

Ubud

Bali – izleti u okolici Ubuda (Candi Tebing Gunung Kawi, Gunung Kawi Sebatu Temple, Tegallalang rižine terase)