Bali – izleti u okolici Ubuda

 

 

Nakon što smo pomno proučile i iskusile kulturne sadržaje i gurmansku ponudu Ubuda, za vrijeme boravka u unutrašnjosti otoka, majka, brat i ja smo napravili nekoliko izleta, a ovaj tekst će biti posvećen lokacijama koje su udaljene 20-ak minuta vožnje autom od Ubuda.

 

 

CANDI TEBING GUNUNG KAWI

 

Hram planine Kawi nije previše turistički razvikan, ali je itekako vrijedan posjeta. Upravo zato što nije bilo prevelikih gužvi mogli smo u miru i tišini osjetiti nevjerojatnu energiju drevnog prostora i upiti prirodne ljepote doline u kojoj se smjestio hram okružen rižinim terasama i džunglom. Ulaz se plaća 50.000 rupija (cca 3 eura) i morate nositi sarong. Možete ga kupiti na štandovima ispred ulaza ili posuditi na ulazu u hram. Kada uđete u kompleks, prije negoli se spustite do hrama, zastanite na vidikovcu i uživajte u pogledu na prekrasnu divlju prirodu.

 

Da bi stigli do hrama očekuje vas popriličan broj stepenica, pa se naoružajte strpljenjem i dobrom kondicijom za razgled jer ćete se tim istim stepenicama morati uspinjati pri izlasku.

 

Hram planine Kawi i pogrebni kompleks datiraju iz XI. stoljeća i smješteni su u Tampaksiringu koji se nalazi otprilike 12 km sjeveroistočno od Ubuda. Kompleks dvorišta i svetišta isklesanih u liticama pozicioniran je uz rijeku Pakerisan i sastoji se od deset zadivljujućih ”kandija” tj. svetišta uklesanih u sedam metara visoke zaklonjene niše na strmoj litici. Četiri kandija nalaze se na zapadnoj obali, pet na istočnoj obali rijeke Pakerisan, dok je posljednji deseti smješten neovisno o ostalima.

 

Vjeruje se da je svako svetište služilo kao spomenik obožavanoj kraljevskoj obitelji jer su oblikovani poput grobnih tornjeva (kandija) koji se nalaze diljem središnje Jave. Razne teorije i mitovi prate ovo drevno hinduističko mjesto. Jedna legenda kaže kako je ratnik po imenu Kebo Iwa svojim vlastitim noktima urezao kompleksne reljefe.

 

Kameni most preko rijeke vodi vas do hrama iza kojeg se nalazi malo odmorište s klupicama i stolovima gdje možete predahnuti, ali i razgledati jedinstvene predmete oblikovane i izrezbarene u drvu koje izrađuje lokalno stanovništvo. Cijene su vrlo pristupačne ako želite kupiti jedinstven i autohtoni suvenir.

 

Iza hrama nastavlja se šetnica kroz džunglu uz blagi uspon te se staza račva na dvije strane. Ako odaberete desnu stazu doći ćete do arhitektonskih ostataka s pokojom skulpturom mitskih stvorenja, a cijelo okruženje djeluje poput seta za snimanje idućeg nastavka Indiana Jonesa, dok lijeva strana staze nudi uspon do pozicije s koje možete vidjeti vodopad rijeke Pakerisan. Potom se istim putem vraćate natrag do izlaza. Dok se uspinjete stepenicama uz pokoji predah možete razgledati ponudu lokalnih suvenira na štandovima koji prate uspon. U svakom slučaju, riječ je o hramu vrijednom posjeta.

 

 

GUNUNG KAWI SEBATU TEMPLE

 

Planinski hram Kawi Sebatu udaljen je samo nekoliko minuta vožnje od ranije navedenog hrama koji smo posjetili, a smjestio se 10 km od Ubuda u smjeru sjevera. Ulaz se plaća 30.000 rupija (cca 1,8 eura) i potrebno je nositi sarong. Hram nije velik niti fizički zahtjevan za razgled kao, primjerice, prethodna lokacija. Važno je spomenuti i da nema puno stepenica.

 

Cijeli prostor djeluje poput parka, a atmosfera je mirna i spokojna. Mjesto je prekrasno i vrlo raznoliko te obuhvaća jezero, hram i izvor s bistrom vodom koji se naziva “sveti izvor”.

 

Ako duže vrijeme ovdje boravite primijetite da je vrlo tiho, jer prirodnu kulisu hrama čini gusta i bujna šuma. Na izlazu dobijete najljepši poklon koji dugo ostaje s vama, a to je misao „Semoga damai di dunia” – u prijevodu: Neka mir prevlada na Zemlji.

 

 

TEGALLALANG RIŽINE TERASE

 

Selo Tegallalang nalazi se na 10-ak minuta vožnje autom od Ubuda. Smjestilo se u riječni kanjon i poznato je po pitoresknim rižinim terasama koje su danas jedna od najčešće fotografiranih vizura Balija.

 

Tegallalang rižine terase stare su više od 2.000 godina i mjesto su svjetske baštine UNESCO-a. Sastoje se od širokih valovitih slojeva rižinih polja koja održavaju drevni sofisticirani sustav navodnjavanja, a poljoprivrednici brinu o terasama baš kao što su to činile prethodne generacije tisućljećima.

 

“Kulturni krajolik Balija” skupni je naziv za UNESCO-ovu svjetsku baštinu koja se sastoji od pet rižinih terasa i njihovih vodenih hinduističkih hramova koji pokrivaju oko 19.500 ha. Hramovi su žarišta društvenog vodoopskrbnog sustava kanala i brana, poznatog kao subak, a koji datira još iz IX. stoljeća. On odražava filozofski koncept Tri Hita Karana koji povezuje kraljevstvo duha, ljudskog svijeta i prirode. Ova filozofija je nastala kulturnom razmjenom Balija i Indije u posljednjih 2.000 godina, te je uvelike oblikovala krajolik Balija.

 

Subak je demokratskim i ravnopravnim poljoprivrednim praksama omogućio Balinežanima da postanu najuspješniji uzgajivači riže na otočju, unatoč izazovu održavanja guste populacije stanovništva. Zbog toga je 2012. godine Kulturni krajolik subaka na Baliju upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji.

 

U selu Tegallalang uz cestu se nalazi cijeli niz kafića i restorana s čijih se terasa pruža prekrasan pogled na rižina polja. Mi smo sjeli na kavu u “Rice terrace café” i uživo se uvjerili da je pogled na rižine terase pogled kojeg se jednostavno ne možete dovoljno nagledati.

 

U idućem tekstu saznat ćete više o divnim, ali malo udaljenijim lokacijama na sjeveru Balija koje možete realizirati u vidu jednodnevnih izleta iz Ubuda!

 

 

Pročitajte tekstove vezane uz temu:

Bali

Ubud