Ivana Kutuzović – Fragmenti grada

7.-21.12.2023., Galerija ZILIK, Karlovac

 

Grad u kojem smo rođeni i u kojem smo odrastali neminovno je utkan u strukturu našeg bića kao temelj i polazište neovisno hoćemo li u njemu provesti cijeli svoj život ili se kao odrasli pojedinci otisnuti u bijeli svijet. Kuće i zgrade u kojima smo boravili te ulice, trgove i parkove kojima smo šetali vežemo uz iskustva, događaje i ljude koji su nas formirali od najranijeg djetinjstva. Upravo se Slavonski Brod kao rodni grad akademske umjetnice Ivane Kutuzović istaknuo kao temeljna inspiracija autorice u novom ciklusu „Fragmenti grada“.

 

Zalazeći u područje apstrakcije Ivana Kutuzović napušta sferu prepoznatljivih markacija u prostoru te oblikuje, kako sama kaže, fragmente lijepih sjećanja koja ju vežu za rodni grad. Polazište je rijeka Sava, a akvarel tehnika koja najvjernije utjelovljuje apstrahirane vizure Slavonskog Broda. Eliminiranjem detalja poput jasnih obrisa zgrada ili ulica, otvara se prostor za bilježenje pulsa grada izraženog kroz suodnos linija, ploha i boja. Interpretacija je obogaćena vlastitim sjećanjima, emocijama i iskustvima umjetnice te djeluje poput pogleda kroz staklo prekriveno kapljicama kiše koje omekšavaju granice oblika pritom ih stapajući u jedinstvenu konglomeraciju boja i različitih gibanja.

 

Spontanost i intuitivnost glavne su niti vodilje u stvaralačkom procesu Ivane Kutuzović. Sjećanja i emocije formiraju se u nematerijalne mentalne slike koje apstraktni izraz prenosi na papir u jedinstvenim oblicima. Prisjećanja dolaze fragmentirano u bljeskovima te su izraz autentične emocije koja se veže uz uspomenu na određeno mjesto, događaj ili razdoblje iz umjetničinog života. Tehnika akvarela, koja je iznimno snažna i dojmljiva u svojoj jednostavnosti, dopušta bijeg u svijet tišine, titraja i svjetlosti.

 

Djela definiraju otvorene kompozicije čiji se tok nastavlja izvan površine papira kao što sjećanja naviru i dolaze spontano i u etapama. Akcenti boje simbol su markacija u prostoru ili emocija koje umjetnica veže uz određeno sjećanje. Dominiraju sivi tonovi koje možemo tumačiti kao maglu, zgrade, ulice ili pak prozirnost i tekuće stanje rijeke. Sava predstavlja žilu kucavicu i temeljno polazište  – tu sve počinje i završava. Akcenti tople crvene i ružičaste boje znak su emocija, života, nostalgije i sreće. Nazivi radova asocijativnog su karaktera i daju naslutiti koji su motivi bili glavno polazište za gradnju kompozicije, a oni koji se ponavljaju u više različitih interpretacija potvrđuju se kao jedan od ključnih lokaliteta sjećanja, uspomena i iskustava. Iznimno je zanimljiv odnos debljih vodenih kolorističnih strujanja i tankih crnih linija koje potvrđuju i dodatno akcentuiraju glavne silnice kretanja unutar kompozicije. Organske forme razlivenih vodenih mrlja i ploha boja koje se rastaču i nestaju te stapaju s bjelinom papira predstavljaju život prirode, dok jasno definirane crne linije ukazuju na ljudske intervencije u prostoru poput zgrada, trgova i ulica. Navedene suprotnosti komplementarno se nadopunjuju rezultirajući likovno iznimno zanimljivim i intrigantnim kompozicijama koje daju naslutiti bogatu i duboku slojevitost priče koja je u njih utkana.

 

Osim pojedinačnih djela na kojima odnos mrlje i linije te odnos boje i bjeline papira definiraju prostor slike, niz poliptiha unosi novi aspekt percepcije i interpretacije fragmenata rodnog grada. Poput sjećanja, poliptih gradi kompoziciju u fragmentima koji se prirodno nadovezuju i zajedno pružaju uvid u širu priču umjetničinog reflektiranja na uspomene iz djetinjstva.

 

Slavonski Brod pružio je Ivani Kutuzović siguran temelj i bazu za daljnje djelovanje. Priroda, vizure, mirisi, okusi i emocije koje nosi sa sobom, umjetnica je zabilježila spontanim gestualnim izrazom na površini papira dopuštajući pritom slučajnosti da se izrazi kao jedinstveni kôd sabranih emocija. Atmosfera djela prožeta je melankolijom i nostalgijom ostvarenom kroz fluidnost, suptilnost i eteričnost akvarela. Ivana Kutuzović je vlastite mentalne slike oslobodila nepotrebnih detalja i pratećih konotacija čime je omogućila fokus na sjećanje, emocije i sve ono što ju veže uz rodni grad koji ju je oblikovao.

 

 

Fotografije s otvorenja izložbe: