Julijana Rodić Ozimec – Od prirode ka uresu

13.08.-06.09.2016., Prirodoslovni muzej Metković

 

Esencijalne kvalitete prirode vječna su inspiracija umjetnicima, koja ih poput magneta stalno vraća na samo izvorište života. Inspirirana bogatstvom prirode oblikovateljica umjetničkog nakita i zlatarica Julijana Rodić Ozimec stvara novi ciklus baziran na prirodnim ljepotama neretvanskog kraja. Prostor ispunjen reliktima povijesti i ostacima materijalne kulture još od prapovijesnih vremena karakterizira jedinstveni ekosustav. Spoj rijeke, mora i krša rezultirao je velikom raznolikošću staništa gdje su mnoge vrste iz biljnog i životinjskog svijeta pronašle svoje utočište. Iako se područje uz Neretvu tijekom stoljeća poprilično promijenilo, dolina je sa svojim tekućicama i stajaćicama, obalama rijeke i obalama mora, šumama johe i vrba, te gustom močvarnom vegetacijom i šljunkovitim obalama ostala riznica prirodnog blaga. Neretva kao najveća i najdulja rijeka istočnog jadranskog sliva bila je polazišna točka Julijani Rodić Ozimec prilikom transformacije prirodnih datosti na području umjetničkog nakita.

 

Unikatni radovi nose poetične nazive koji simbolično naznačuju susret autorice s biološkim bogatstvom neretvanskog kraja. Elementi iz prirode, poput kamenčića, sjemenki ili segmenta drva, osnovno su polazište i inspiracija za izradu pojedinog primjerka nakita. Autorica prati oblik pronađenog elementa i nastavlja ga u metalu ili ga smješta u individualizirane okvire čime dodatno ističe njegov karakter. Tako jednostavan broš Jedna šetnja uz rijeku primarno ističe krhkost korištenog prirodnog elementa. Karakter grančice čija putanja i oblik nisu promijenjeni već nadograđeni i prenamijenjeni u funkciju broša, maksimalno dolaze do izražaja kroz kontrast s hladnim sjajem srebra. Sličan pristup u oblikovanju Julijana Rodić Ozimec primjenjuje u radu Sunčani dan gdje kamen koji asocira na šljunčanu obalu ukalupljuje u suptilno oblikovani srebrni okvir. Korak dalje u razradi nakita po principu polarizacije prirodnih organičkih materijala i oblikovanih elemenata od plemenitih metala predstavlja rad Refleksija. Crveni jadranski koralj smješten je na vrh valovitog patiniranog broša, dok je drugi kraj razgranat u niz isprepletenih niti koje podsjećaju na morske vlasulje gibajući se u smjeru morskih struja. Cijela kompozicija elegantnog broša asocira na tajni svijet dubina Jadranskog mora. Komplementaran brošu s koraljem je privjesak Na dnu rijeke koji ističe deltu Neretve okruženu brdima dok je na zapadu otvorena prema moru i njegovim utjecajima. Dno izbrazdano strujama interpretirano je kroz istanjenu srebrnu plohu u čije se središte smjestilo kamenje utopljeno u pješčanu površinu.

 

Pojedini primjerci, poput broša List na vjetru i naušnica Listovi lopoča, krajnje su pojednostavljeni i svedeni na refleksiju prirode kroz oblikovanje metala. Ovi srebrni predmeti umjesto inkorporiranjem prirodnih elemenata svojim oblikom, a ponajviše teksturom imitiraju karakter lista.

 

Suprotnost simplificiranim oblicima čini skupina složenijih primjeraka nakita poput ogrlice Večer uz rijeku. Niska profinjenih crnih bisera obogaćena je privjeskom od sefeda jadranskog Petrovog uha na podlozi od patiniranog srebra s akcentom grančice koja se proteže čitavom dužinom privjeska. Bogatstvo i raskoš materijala odiše svečanim tonom, a crna boja bisera emanira mističan i zagonetan karakter noći. U istu kategoriju spada i ogrlica Aurinia sinuata sastavljena od decentnih okruglih amazonita s dominantnim privjeskom od obojanog drva koji svojom bojom i oblikom asocira na duguljaste listove biljke s valovitim rubovima. Grubost drvenog dijela ublažava skromni izdanak sa sjemenim tobolcima kružnog oblika koji se suptilnim karakterom nadovezuje na nisku kristala.

 

Zlatnu sredinu između krajnje pojednostavljenih i složenih primjeraka predstavlja ogrlica Zima uz rijeku kao utjelovljenje eminentne ravnoteže prirode. Ogoljela ljepota u svojoj krajnjoj jednostavnosti ostvarena je skladom materijala i komplementarnom kompozicijom elemenata. Draž uhvaćenog motiva i atmosfere krajolika izražena je bjelinom školjke koja istovremeno asocira na snijeg i morske dubine. Kamen u obliku srca svojom bojom i teksturom podsjeća na drvo, dok srebro obradom i oblikom nalikuje spletu grančica koje preuzimaju funkciju spojnog i objedinjujućeg elementa. Ostvarena je kompozicija začudne ljepote lirskih konotacija.

 

Iako je prepoznatljiv rukopis autorice vidljiv, Julijana Rodić Ozimec dopustila je prirodnim elementima da doista “dišu” podcrtavajući njihovu ljepotu primjenom plemenitih metala. Intimno određenje autorice usmjereno primarno svijetu prirode rezultiralo je sinergijom odabranih elemenata i vješto izvedenih oblika jedinstvenog umjetničkog izraza. Rukovodeći se praiskonskom pripadnošću čovjeka prirodi i životom u skladu s prirodom, Julijana Rodić Ozimec stvorila je ciklus jedinstvenih materijaliziranih priča iz prirode kojima je cilj osvijestiti naše esencijalne, te pomalo već zaboravljene duhovne vrijednosti.