Margareta Peršić – Brodarica

25.08.-17.09.2023., Gradska galerija Crikvenica

 

Postoje bića na ovom svijetu koja djeluju kao medij između onostranog i zemaljskog, svjesnog i podsvjesnog, vanjskog i unutarnjeg… zovemo ih umjetnici. Umjetničke duše često toliko duboko osjećaju bitak da ih pojedini akti nagnaju da iznjedre jedan čitav novi svijet. Takva duša je i Margareta Peršić.

 

Odlazak kao čin inicira duboki emotivni otisak te ostavlja fizičku i misaonu prazninu. No, ona ubrzo biva ispunjena nizom najrazličitijih misli i čuvstva. Upravo je čin odlaska kod Margarete Peršić potaknuo intuitivni stvaralački proces koji je rezultirao jedinstvenim izmaštanim ciklusom “Brodarica”.

 

“Kad volimo najviše postojimo, kad stvaramo još stvarnije postojimo” misli su i nit vodilja Margarete Peršić prilikom oblikovanja zbirke poezije pretočene u stvarni prostor. Naime, Brodarica utjelovljuje ideju gesamtkunstwerka. Polazište je poezija praćena glazbom, mirisima i okusima prirode. Ona se opredmećuje u ilustraciji, slici i skulpturi. Suzvučje različitih tehnika i medija transformira izložbeni prostor te poziva posjetitelja da iskusi novi, a opet tako davno spoznati svijet.

 

Poezija se u svom praobliku poimala kao “odraz uzvišene duhovnosti”. Njezine riječi dopiru do najskrivenijih kutaka naše duše, dok ilustracije otkrivaju posve nove stare svjetove. Kompas utjelovljuje traženje i pronalazak našeg mjesta u svijetu, brodarsko okno iz kojeg se prelijeva voda označava dokidanje granica između ljudskih bića. Otisci stopala ukazuju na trag koji ostavljamo svojim dolaskom, bivanjem i odlaskom, dok prazno platno čeka novu bilješku traga prisutnosti. Zbirka “Brodarica” ručno je uvezena u karton praćen mirisom smilja ili lavande, dok je hrbat istaknut žutom, crvenom i plavom bojom. Ukorićeno djelo sadrži korišteni kist u funkciji oruđa kojim možemo zaploviti u svijet Brodarice saznan od dijaloga, proze, poezije, bajki i mitova.

 

I dok uživamo u ljepoti riječi, stilskim figurama, ritmu i eksperimentima u zvukovnoj strukturi i jezičnim inovacijama, Brodaricu upoznajemo i kroz niz minijaturnih ilustracija gledajući ih kroz povećala, jer njihov sadržaj zahtijeva vrijeme. Hodajući izložbenim prostorom jedra s ispisanim tekstom oplakuju naša lica uz pozadinsku glazbu i strujanje zraka koje potencira miris bilja. Izložba sazdana od ilustracija, slika, lebdećih jedara, mobila, mirisa, zvukova i okusa zaokružena je likom Brodarice oblikovane u glini i smještene u hram sazdan od soli.

 

Margareta Peršić izrazila je svoje misli, osjećaje i doživljaje transformacijom cjelokupnog izložbenog prostora u posve novi svijet oblikovan primarno umjetničkim izražajnim sredstvima. Otvorene duše i širom raširenih lebdećih jedara pozvala nas je na otkrivanje novog osjećanja poznatih nam osjećaja kako bismo se u konačnici međusobno upoznali, razumjeli, probudili i otvorili prema svijetu. Enso kao simbol trenutka kada se um oslobađa tijela, a duša postaje kreativna sila najiskreniji je način zabilješke vlastitog bivstva. Upravo njime završava i zbirka i izložba. Tinta, pero i papir tako pozivaju slučajnog ili namjernog prolaznika da “crtanjem kruga u samo jednom potezu, slobodnim i otvorenim umom” zabilježi vlastite misli te ih ostavi u mreži Brodarice puneći pritom morsku škrinju neizmjernim bogatstvom međuljudskih odnosa, doživljaja i stvaranja novih svjetova.

 

 

 

Fotografije s otvorenja:

 

Autor fotografija: Damjan Španjol za www.PerceiveArt.com