Odličan odaziv na jubilarni 15. Cash&Carry

11.05.2019., Nastavnički odsjek ALU, Jabukovac 10

 

Umjesto uobičajenog španciranja po zagrebačkoj špici mnogi su odlučili sunčanu subotu provesti na Jabukovcu. Povod je bio ovogodišnji Cash&Carry koji je standardno počeo u 10 sati, no posjetitelji su ove godine uranili i već počeli stizati prije službenog otvorenja, a oko 11 sati već su izlazili iz zgrade Akademije s kupljenim radovima.

 

No, da podsjetimo što je zapravo Cash&Carry. Od 2003. godine, kada je manifestacija održana po prvi put, studenti treće godine preddiplomskog studija na Nastavničkom odsjeku organiziraju i prezentiraju svoje stvaralaštvo uz podršku mentora. U ugodnoj i opuštenoj atmosferi posjetitelji mogu razgledati izložbe studenata preddiplomskog i diplomskog studija slikarstva, kiparstva, grafike, primijenjene grafike, kao i multidisciplinarne sadržaje u interijeru i eksterijeru, vidjeti umjetničke intervencije u prirodi i sudjelovati u radionicama namijenjenim najmlađima. Cash&Carry je jedinstvena prilika za razgovor s mladim umjetnicima u njihovom prirodnom okruženju i upoznavanje s njihovim radovima te kupnju djela po promotivnim cijenama čime kupac sudjeluje u projektu koji svake godine ima humanitarni karakter. Kako organizatori u najavi Dana otvorenih vrata umjetnosti ističu “svojim dolaskom i podrškom omogućavate ispunjavanje naše misije u educiranju, komunikaciji, prezentaciji i promicanju likovnog stvaralaštva, poticanju tržišta umjetnina i socijalne osjetljivosti, razvijanju svijesti o potrebi, važnosti i značaju kulture te otvaranju novih perspektiva za mlade umjetnike”.

 

Cjelodnevno događanje ispunjeno raznolikim sadržajima omogućuje studentima prvu ozbiljniju prezentaciju svojeg rada raznovrsnoj i mnogobrojnoj publici, čineći tako prvi korak u plasiranju svog rada na tržište, dok posjetitelji imaju jedinstvenu priliku ući u prostore u kojima umjetnici stvaraju, osjetiti miris svježe boje i radnu atmosferu ateljea neposredno komunicirajući sa studentima o njihovom radu, iskustvima i obrazovanju. Ujedno, organizacijom ovako velike manifestacije studenti se kroz praksu upoznaju s organiziranjem likovnih događanja i marketingom razvijajući vještine ostvarivanja sponzorske i medijske suradnje.

 

Cash & Carry je uistinu poseban događaj koji se bitno razlikuje od klasičnog poimanja izložbe gdje radovi bivaju pomno odabrani i prezentirani u kontroliranim uvjetima. Na Akademiji studenti izlažu sve – skice, radove u nastajanju i dovršene radove unutar kreativnog nereda ateljea. Atmosfera nije izložbena već radna, a samim time prirodnija i opuštenija. Radovi nisu nedodirljivi već se mogu listati i pomnije razgledati. Komunikacija nije jednosmjerna kao na izložbama gdje kustosi i umjetnici govore, a publika sluša, nego dolazi do spontane interakcije unutar koje su obje strane na dobitku: posjetitelji se educiraju i saznaju zanimljive informacije iz svijeta umjetnosti, dok umjetnici dobivaju korisne povratne informacije o svom radu i kako on kotira kod raznovrsne publike. Manifestacija je lišena nepotrebnih tenzija obzirom da ne postoje nametnuta očekivanja, kako od strane publike, tako i od strane umjetnika.

 

I ove godine bilo je divno vidjeti obitelji kako dolaze s djecom i kućnim ljubimcima, objašnjavaju mališanima što su umjetnička djela i kako ih promatrati, te provode ugodno vrijeme u razgovoru s mladim umjetnicima.

 

Obzirom da prošle godine nismo bili u mogućnosti popratiti Cash&Carry bilo je zanimljivo vidjeti koliko su se neke tendencije i izričaji promijenili u posljednje dvije godine. U moru radova različitih formata, tehnika, stilova, utjecaja i individualnih izričaja u mediju skulpture, slikarstva, grafike i multimedijalnih djela kvalitetom se istaknulo nekoliko autora koje valja pomnije pratiti i u narednim godinama, a umjesto imena prilažemo vizuale radova.

 

Također je bilo zanimljivo vidjeti koliko su neki studenti sazreli u proteklih nekoliko godina te pronašli, profilirali, a poneki i definirali svoj već prepoznatljiv stil. Među takve autore odnosno autorice svakako spadaju Petra Šabić, Mia Matijević i Lora Elezović oko čijih se radova stvorila najveća gužva te je bilo puno zainteresiranih za kupnju u trenutku razgleda manifestacije.

 

Kao i svake godine, i jubilarni 15. Cash&Carry ponudio je mnoštvo likovnih, edukacijskih, glazbenih i humanitarnih sadržaja od kojih ističemo likovne radionice “Kreativni čušpajsz” i “Kolažiranje ili tko ili što je dada?”, Alumni art exhibition – izložbu radova bivših studenata Nastavničkog odsjeka na kojoj sudjeluju: Iva Matija Bitanga, Snježana Ban, Iva Ćurić, Tea Hatadi, Ana Hušman, Đorđe Jandrić, Jasminka Končić, Hrvoje Majer, Predrag Pavić, Miroslav Pišonić, Lala Raščić, Josipa Štefanec, Ivan Tudek, Iva Vraneković, te čak devet izvođača u sklopu popratnog glazbenog programa među kojima je i odlična Marina Elezović.

 

Obzirom da portal PerceiveArt manifestaciju prati već nekoliko godina svakako pohvaljujemo uistinu bogat i raznolik program koji je iz godine u godinu sve bolji, pa tako ni ovogodišnji jublilarni nije razočarao. Vidljivo je i da su se studenti podosta oslobodili u komunikaciji s posjetiteljima za što vjerujemo da je itekako doprinijela dugovječnost ove manifestacije, te je lijepo vidjeti kako su organizatori poradili i na PR-u, posebice u vrlo aktivnom i kontinuiranom objavljivanju novosti na društvenim mrežama tijekom priprema same manifestacije te predstavljanju pojedinih izlagača kako glazbenih, tako i likovnih. Jedina mala sugestija bi bila da uz predstavljene radove budu bolje naznačeni i sami autori, tj. potrebno je vidljivije staviti naljepnice s imenom i prezimenom autora dotičnog rada ili cijele kompozicije na zidu/stolu/podu, jer je dosta radova bilo neoznačeno, pa ostaje enigma tko stoji iza vrlo zanimljivih pojedinih radova. Isto tako ne bi bilo na odmet u letku i promotivnim materijalima staviti kratak opis pojedinog dijela programa, primjerice, kod nabrojenih kreativnih punktova i posebnih događanja navesti o čemu je točno riječ kako bi ljudi mogli prema vlastitim afinitetima odlučiti u kojem periodu doći i što popratiti.  

 

Zaključno, divno je vidjeti gužvu na ovakvim manifestacijama što samo potvrđuje činjenicu kako postoji interes za hrvatsku likovnu umjetnost – kako za percepciju i istraživanje umjetničkih izričaja tako i za kupovinu samih djela. Možda je do opuštene atmosfere i slobode kretanja, samostalnog istraživanja i razgledavanja te direktne komunikacije s autorima, a možda je i do povoljnije cijene radova, no koji god razlog bio Cash&Carry je definitivno otkrio formulu kao približiti likovnu umjetnost široj javnosti, ugostiti posjetitelje u svom prirodnom okruženju, ponuditi im bogat i raznolik kulturno-umjetnički sadržaj, te omogućiti umjetnicima u nastajanju da se prezentiraju i uspostave komunikaciju s potencijalnim vjernim pratiteljima njihovog stvaralačkog puta po završetku Akademije.

                                                                              

                                                                                       Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

 

 

NAJVEĆA FOTOGALERIJA S JUBILARNOG 15. CASH&CARRY-a!