Svjetove nadilazimo – grupna međunarodna izložba grafika

25.11.-23.12.2023., Galerija Galženica, Velika Gorica

 

Nova knjiga poezije „Svjetove nadilazimo“ poznate pjesnikinje Zlate Cundeković izniman je spoj umjetnosti riječi i likovnih zapisa pomno odabranih umjetnika. Zbirka se sastoji od 15 ciklusa i broji više od 150 pjesama unutar kojih autorica izražava svoje misli, stavove i emocije dotičući se najraznolikijih životnih tema – od važnosti, ljepote i obnavljajuće snage prirode, preko međuljudskih odnosa do gorljivih kritika upućenih različitim strukturama s fokusom na društveno-političke anomalije. Svaki ciklus prati jedan grafički rad drugog autora koji uvodi čitatelje u novu tematsku cjelinu. Kao što akademik Luko Paljetak minuciozno detektira: „Zlata Cundeković poezijom iskreno želi mijenjati svijet.” Svima koji rade za dobrobit svijeta ona poručuje: „u duši će vam biti proljeće i daleko ćete božje sjati“.

 

Zbirka poezije je temelj nastanka istoimene izložbe koja predstavlja svojevrsni nastavak poetski izraženog doživljaja svijeta, a pretače se u 43 grafička djela ukupno 17 autorica i autora iz Hrvatske, Slovenije i Čilea. Izložba okuplja umjetnike čijim je radovima likovno opremljena knjiga poezije „Svjetove nadilazimo“, a priloge likovnih grafičara odabrala je renomirana hrvatska grafičarka Nevenka Arbanas. Umjetnici se predstavljaju grafikama koje su u korelaciji s navedenom likovno-poetskom knjigom, ali važno je istaknuti kako su autori imali slobodu odabira i prijedloga radova iz dosadašnjeg opusa koji su potom prošli završnu selekciju za sudjelovanje na izložbi. U konačnici, izložba pruža širi uvid u likovno stvaralaštvo i sadržajne preokupacije odabranih umjetnika.

 

Prvi ciklus pjesama započinje grafikom „Terra Incognita“ slovenskog autora Leona Zakrajšeka. Umjetnik se na izložbi predstavlja selekcijom radova kojima odaje čast iznimnom japanskom grafičaru Yukiju Reiju čiju je majstorsku radionicu i sâm pohađao. Spoj naslijeđa zapadne kulture i usvojene teoretske i praktične baze japanske umjetnosti rezultirao je jedinstvenim rukopisom autora koji se najčešće izražava u tehnici monotipije prenoseći tako jedinstvenost izraza duha u trenutku nastanka rada. Zadržavajući se u duhu apstrakcije, zagrebački autor Igor Konjušak predstavlja se radovima iz ciklusa pročišćenih geometrijskih formi koje savršeno korespondiraju s poezijom o apstraktnim i neopipljivim pojmovima poput nade, mira i vremena.

 

Mnoge pjesme Zlate Cundeković, kako ističe Luko Paljetak, prožete su „pastoralno-ekološkim prizvukom“ što ne čudi, jer upravo priroda za pjesnikinju predstavlja ideal ljepote svijeta i moralnih vrijednosti. Jedan od takvih ciklusa je i „Pjesma u pjesmi“, koji najavljuje grafika slovenske umjetnice Jožice Medle. Baveći se prvenstveno čovjekovom ulogom u svijetu te njegovim suživotom s prirodom, umjetnica se predstavlja selekcijom radova „Arheo“, „Evolucija prirode“, „Noćni let“, „Nema proljeća“ i „Pokrajina“. U djelima iščitavamo relevantne teme poput budućnosti čovječanstva u digitalnom društvu i svijetu globalizacije, ali i učinka takvog svijeta na prirodu.

 

Za razliku od vodoravnog triptiha „Pokrajina“ slovenski umjetnik Janko Orač zastupljen je naglašeno okomitim formatima kojima priča priču o stablu kroz akromatski odnos ploha i linija, ali i slojevitost prizora uz upliv crvene boje koja dodatno dinamizira prizor akcentuirajući pritom određeni segment kompozicije.

 

Ciklus „Zajedničke živosti“ čakovečki umjetnik Bojan Miljanić najavio je akromatskim radom „Krajolik“, a istoimenim djelom zastupljen je i na izložbi. Apstraktna kompozicija zemljanih tonova s naglašenom teksturom priziva asocijacije na bogatstvo i plodnost zemlje.

 

Ostajući u sferi prirode, ciklus pjesama „Čuvajmo planet“ prati grafika Marije Tomaz Kilim. Grafika iz knjige uvertira je u animalističke radove na izložbi čiji ekspresivni izraz s pokojim uplivom jarke boje snažno upućuje na zaštitu i slobodu autohtonih vrsta životinja koje su sastavni i prijeko potrebni dio našeg svijeta.

 

Nemali broj ciklusa pjesama Zlate Cundeković posvećen je društvenoj i političkoj stvarnosti. U njima autorica vrlo iskreno, strastveno i poprilično oštro progovara o neuralgičnim točkama svijeta u kojem živimo. Breljanin Duje Medić autor je grafike „Mulac“ koja u potpunosti odgovara karakteru i sadržaju pjesama objedinjenih u ciklusu „Novi hajduci“. Stihovi pjesnikinje pozivaju na kritičko razmišljanje i aktivno djelovanje, a kritika politike i stanja u društvu likovno je interpretirana u radovima „Čovik Gudan“, „Pijanac“ i „Redikul“. Izmjenama ploha dubokog crnila i bjeline površine papira umjetnik oblikuje naglašenu fizionomiju lica definirajući različitu tipologiju ljudskih karaktera što direktno korelira s hajducima, moćnicima i/li političarima. Ciklus pjesama „Nepovodljivi“ najavljuje moćna vizualna poruka zarobljenih duša u grafici „Oltar zatvor“ umjetnice Biljane Čakić. Iz istog ciklusa je i rad na izložbi „Private/progres“ u kojem autorica prikazuje niz očajnih izbezumljenih lica smještenih u malim nišama s prekrivenim ustima, očima ili cijelim licima kao posljedicu onoga što se dogodi kada najgore u čovjeku ispliva na površinu.

 

Društvenim temama u kontekstu muško-ženskih odnosa bavi se i ciklus „Zasebne i zasebni“ koji započinje radom mlade umjetnice Sabine Gašparac. Na izložbi se autorica predstavlja grafikama „Naklon“ i „Logika rata 1“. Djela dubokog crnila i naglašene atmosfere mogu se tematski nadovezati na pjesnički ciklus kroz simboliku emocionalnih ratova, pokoravanja i dubokih naklona.

 

O ljudskim odnosima govori ciklus „Određene osobnosti“ koji prati grafika Marije Kokeza Roginić, a čija se sadržajna nota nastavlja na izložbi u djelu „Veličina igre“. Prikaz silueta ljudskih figura različitih dimenzija koje se preklapaju, izviru i nestaju u apstraktnom crnilu pozadine predstavlja studiju ljudskih karaktera.

 

Grafika Petre Bakelić otvara posljednji pjesnički ciklus „Odavde do negdje“, dok selekcija radova na izložbi objedinjuje ključne teme iz zbirke: prirodu kao simbolički povratak praiskonskom u radu „Šuma I“, međuljudske odnose u jedinstvenoj grafičkoj instalaciji „Nakupine“ te pitanje poimanja samog sebe kroz naglašeno introspektivni „Autoportret“.

 

Još dubljom intimom pojedinca bavi se monumentalan rad „Twins“ autorice Maje Vrban Sačić. Sastavljen od 36 monotipija A5 formata, koje zajedno tvore intiman dnevnički zapis kroz trudnoću, idealno se nadovezuje na ciklus pjesama „Plodni svijet“.

 

O bogatstvu i raznolikosti međuljudskih odnosa govori ciklus „Za radosti“ koji prati grafika Judite Horvatinović. Temu na izložbi dodatno razrađuju autoričina djela iz ciklusa „Biti tu“. Što duže gledamo rad to dublje poniremo u njega te uviđamo kako se kontinuirano otvaraju nove priče i vizure utjelovljujući tako slojevitost stanja, situacija i emocija izraženih u stihovima Zlate Cundeković.

 

Grafika „Kad mi pukne film“ zagrebačkog umjetnika Ivana Fodora posljednja je grafika u knjizi poezije te savršeno utjelovljuje duh umjetnika koji se na izložbi predstavlja djelima iz posve novog ciklusa linoreza. Kućanski aparati prikazani su u duhu stripa s popratnim tekstom zvukova koje pojedini aparat proizvodi prilikom upotrebe, a radove prate kolokvijalni nazivi poput pegle, saugera i vešmašine.

 

Svakodnevnim temama bavi se i Domagoj Biškup čiji rad najavljuje ciklus pjesama „Lude godine“. Grafike „Andrijin križ“ i „Putokazi“ primjer su zanimljivog rakursa urbane sredine s mnoštvom detalja poput ulične rasvjete, prometnih znakova i putokaza, a ukazuju na čovjekovu stalnu potrebu za kretanjem, interakcijom i stjecanjem novih iskustava.

 

Čileanski umjetnik Danilo Potočnjak čijom grafikom završava posljednji ciklus pjesama u zbirci poezije, na izložbi se predstavlja impozantnim triptihom „Davidova dekonstrukcija“. Potočnjak remek-djelo renesansne skulpture dekonstruira pikselizacijom i transformacijom negativa u pozitiv i ponovno u negativ, dok komplementarni kontrast pozadine dodatno potencira interpretirani motiv.

 

Zbirku pjesama „Svjetove nadilazimo“ ukoričuje djelo „Fragmentacija“ mlade hrvatske umjetnice Ene Bajuk. Snažan akromatski rad u duhu apstrakcije s uplivima jarke crvene boje sadržajno i vizualno nagoviješta što čitatelj može očekivati unutar korica knjige. Zbirka poezije fragmentirana na 15 cjelina pisanom riječju misaono interpretira svijet u kojem živimo uz grafičke stanke koje unose eliksir likovnog pisma u svijet poezije Zlate Cundeković.

 

Danas je grafika nedovoljno valoriziran i nedovoljno dostupan medij, posebice za mlade grafičare koji stasaju s akademija i nemaju mogućnost nastaviti djelovati u mediju za koji su se obrazovali prvenstveno zbog visokih troškova opreme i materijala koje grafika zahtijeva. Tim više je spoj knjige poezije „Svjetove nadilazimo“ i prateće istoimene izložbe jedinstvena prilika za ukazivanje na bogatstvo, snagu i mogućnosti izričaja poezije i grafike, ali možda još i više na prirodno ispreplitanje, nadovezivanje i razvoj nebrojenih mogućnosti izričaja i komunikacije više različitih vidova umjetnosti koji zasigurno otvaraju posve nove svjetove percepcije i doživljaja umjetnosti.

 

 

Fotografije s otvorenja izložbe (autorica fotografija: Ana Vuko):