Vane Kosturanov – Svijet inspiriran i nesputan stvarnošću

25.10.-29.10.2021.

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Galerija VN, Knjižnica Kajfešov brijeg

 

 

Ilustracija danas ima veliku umjetničku i književnu važnost o čemu svjedoče brojni festivali, manifestacije i međunarodne izložbe koje su joj posvećene. Ilustratori pružaju bogatstvo različitih senzibiliteta izraza, razlikujući se u izboru materijala i tehnika izvedbe, pri čemu njihova individualnost i raznolikost, te različito područje interesa rezultiraju jedinstvenim i autentičnim likovnim radovima. Jedan od relevantnih ilustratora čije djelovanje treba istaknuti je svakako i Vane Kosturanov.

 

U sklopu festivala knjige i književnosti “Pazi, knjiga!” po prvi put hrvatskoj javnosti predstavljamo cjelovit uvid u bogat, nevjerojatno magičan i krajnje istančan svijet ilustracija iznimnog makedonskog autora Vaneta Kosturanova. Izložba je podijeljena u tri tematska segmenta na tri različite lokacije: Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Galerija VN i Knjižnica Kajfešov brijeg.  

 

 

KNJIŽNICA BOGDANA OGRIZOVIĆA

 

Postav u izlogu Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića tek je uvod u lik i djelo ovog iznimnog autora. Vane Kosturanov svoju je prvu autorsku slikovnicu Zvjezdano dijete napisao, oslikao i objavio 2018. godine, nakon čega su uslijedile još dvije autorske slikovnice Djevojčica i medo 2019. godine i Djevojčica i grad objavljena 2020. godine. Nakon niza autorskih slikovnica Vane Kosturanov je ostvario nekoliko suradnji s drugim autorima što mu je toliko uspješno pošlo za rukom da je u 2020. i 2021. godini objavljeno čak šest publikacija koje su rezultat suradnje s autoricama i autorima iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije. Stoga vas srdačno pozivamo da, u sklopu ove izložbe, a nakon što istražite i upijete prezentirana djela i informacije u izlozima Knjižnice Bogdana Ogrizovića, svakako posjetite Galeriju VN u kojoj ćete moći doslovce zaroniti u nevjerojatno bogat, inspirativan i krajnje suptilno dočaran svijet autorskih slikovnica Vaneta Kosturanova, dok u Knjižnici Kajfešov brijeg možete pogledati selekciju Vanetovih ilustracija iz publikacija ostvarenih u suradnji s drugim autorima, a koje svjedoče o osobnosti ilustratora, njegovoj inovativnosti, individualnosti i originalnosti pristupa pojedinom piscu i njegovom djelu.

 

            Zašto posjetiti sve lokacije na kojima smo organizirali i predstavili fascinantan opus makedonskog umjetnika Vaneta Kosturanova?

 

Mogli bismo ovom prilikom navesti sve nagrade i priznanja koje je Vane Kosturanov osvojio za svoj rad, no ne umanjujući važnost spomenutih priznanja, Vanetove ilustracije govore daleko više od riječi, one dotiču one skrivene zakutke ljudske duše te je dovoljno dati im priliku dolaskom na izložbu, a sve ostalo učinit će predstavljena djela. U svijetu prepunom negativnosti i šuma nepotrebnih informacija dopustite si ulazak u svijet nepatvorenih misli i emocija utjelovljenih u ilustracijama iskonske umjetničke vokacije Vaneta Kosturanova.  

 

 

GALERIJA VN

 

Ilustracija u najširem značenju riječi podrazumijeva osvijetliti, odnosno objasniti značenje nekog sadržaja komentarima, primjerima ili slikama, dok u umjetničkom svijetu ilustracija najčešće predstavlja likovnu interpretaciju teksta na način da ga objašnjava.[1] Kao umjetnička tvorevina ilustracija likovnim jezikom prenosi određene vizualne informacije. O njezinoj važnosti govori i činjenica da je čovjek prije nego što je naučio govoriti komunicirao putem crteža/slike. I dan danas dijete započinje likovni govor crtežom kao osnovom likovnog predstavljanja stvarnosti. I upravo je zbog vlastite djece danas poznati makedonski ilustrator Vane Kosturanov ušao u svijet ilustracije.

 

Na izložbi možete vidjeti selekciju ilustracija iz njegove tri autorske slikovnice: Zvjezdano dijete (2018.), Djevojčica i medo (2019.) i Djevojčica i grad (2020.). Već u prvoj autorskoj slikovnici Zvjezdano dijete javljaju se izražajne karakteristike koje će definirati prepoznatljiv rukopis autora. Noćno nebo definirano je kontrastom duboke plave boje i bijelih zvijezda različitih veličina. Plava pozadina dodatno akcentuira glavne motive kao što su žuti mjesec – čamac, prugasta crvena majica i kuća glavnog protagonista priče te točkasta ljubičasta haljina i kuća te ljubičasti planet djevojčice. Nevjerojatna suptilnost izričaja ostvarena je sadržajno minimalističkim, ali krajnje poetičnim i bajkovitim likovnim izrazom. Zvjezdano dijete lirska je priča o usamljenosti, zvijezdama i prijateljstvu. Slikovnica posjeduje i edukativni karakter izražen u učenju o sazviježđima. Povremeno se javljaju i duhovite sekvence, posebice u trenucima neuspješnosti eksperimenta prilikom rada na novom izumu, a posebnu notu daju misaone pauze u kojima dječak razmišlja o usamljenosti i potrebi za dijeljenjem tuge i radosti s drugim ljudskim bićem.

 

Lajtmotivi poput zvjezdanog neba, mjeseca, ljestvi, kuća i prozora nastavljaju se i u slikovnici Djevojčica i medo. Priča o odrastanju i prijateljstvu dočarana je posve drugačijim koloritom. Nježne, svijetle, pastelne boje definiraju kulisu priče o djevojčici i medi, najboljim prijateljima koji većinu vremena provode zajedno. Radnja je prikazana izmjenom crtačkih elemenata kroz linijski naznačena stabla i obrise kuća te slikarskim potezima koji fasetno grade  pozadinu u pastelnim bojama, a ujedinjeni doprinose stvaranju idilične i tople atmosfere. Autorovo suvereno vladanje vizualnim jezikom potvrđuje i ingeniozno ostvaren ritam između kuća, stabala i brežuljaka, dok kuće prate aktivnosti glavnih aktera – djevojčice i mede – pa se s njima penju prema nebu i kreću prema brijegu dok dinamiku izmjene oblika prati i ritam boja krovova u različitim bojama.

 

Posebno je dojmljiv prikaz podvodnog svijeta pri čemu autor koristi široku paletu plavih nijansi kako bi dočarao dubinu podmorja dok bijelim linijskim obrisima naznačuje i definira čudnovata morska bića. Dolazak jeseni dočaran je toplim bojama, dok je krajnje originalnom interpretacijom svjetleće knjige i lebdećih slova vizualizirana moć i bogatstvo knjiga.

 

Mir i tišina snježnog dana ostvareni su idiličnim prizorom različitih tekstura snijega kroz snježni pokrivač, snježno nebo i velike pahulje koje padaju, a ostvarena atmosfera dodatno naglašava povezanost glavnih likova.

 

Nevjerojatna je dražesnost i toplina kojom isijava prikaz snivajuće djevojčice i mede u lebdećem krevetu iznad grada kojeg prema nebu uzdižu zvijezde. Vane Kosturanov u svojim autorskim slikovnicama ponavlja omiljene mu lajtmotive poput zvjezdanog neba, kuća, prozora, ljestvi, a posebnu poveznicu s prvom slikovnicom ostvaruje kroz svojevrsnu cameo ulogu kada u slikovnici Djevojčica i medo u jednoj ilustraciji na noćnom ormariću prikazuje slikovnicu Zvjezdano dijete.

 

Treća autorska slikovnica Djevojčica i grad predstavlja potpunu suprotnost prethodnima u kontekstu likovne interpretacije sadržaja. Priča o djevojčici koja živi u sivom dosadnom gradu gdje sunce, leptiri i ptice već dugo ne dolaze utjelovljena je kroz naglašen kontrast crno-bijelog grada lišenog duše s crvenim akcentom djevojčice što dodatno pojačava atmosferu života u sivom užurbanom gradu ispunjenom zgradama, automobilima i ljudima koji idu svojim poslom.

 

Autor stavlja akcent na utjecaj tehnologije u suvremenom svijetu pa slučajni prolaznici gledaju u mobitele, jure i žure, krajnje osamljeni i nesvjesni svijeta oko sebe.

 

Preokret u radnji interpretiran je pročišćenom ilustracijom osamljene djevojčice u bjelini zrakopraznog prostora i njezinim susretom s ogromnom šarolikom šumom. Edukativna nota priče poentirana je kroz bogatstvo boja i života prirode kao izvora sreće i ljepote što neminovno ukazuje koliko bi život u gradu bio ljepši kada bismo njegovali i održavali postojeće zelene oaze i potpomogli stvaranje novih u koje bismo mogli pobjeći od sive i često bremenite svakodnevnice.

 

Vane Kosturanov njeguje nevjerojatno istančan i prepoznatljiv likovni rukopis koji na ovoj izložbi možemo upoznati kroz izbor ilustracija iz njegove tri autorske slikovnice. Odlike Vanetovog stila i rukopisa možemo svesti pod zajednički nazivnik davanja posebne pažnje emocijama i odnosima između glavnih protagonista, a to su ljubav, prijateljstvo i obitelj. Vane Kosturanov vrlo rijetko radnju svojih priča smješta u interijere, više je posvećen slavljenju ljepote i magije otvorenog prostora – zvjezdanog neba, gustih šuma i proplanaka ispunjenih životom prirode. Misaone pauze utjelovljene su kroz zrakoprazni prostor definiran nježnim bojama dok akcent čini glavni lik/ovi oslobođeni šuma u komunikaciji i nepotrebnih detalja. Razvoj priče prati uravnotežena dinamika, dok vrlo često minimalnim, ali snažnim likovnim elementima poput tihe stanke autor najavljuje promjenu. Svaka autorska slikovnica splet je stvarnih i imaginarnih doživljaja koje autor dočarava s toliko ljubavi i pažnje da uspijeva zadržati pozornost čitatelja, ali i pozvati ga na stalno vraćanje. Vane Kosturanov s nevjerojatnom lakoćom utjelovljuje jedinstvene, neponovljive trenutke koji ne djeluju grandiozno, već prisno, toplo i ljudski zbog čega se doslovce svaki promatrač može poistovjetiti s utkanom emocijom. Ilustracije Vaneta Kosturanova uz tehnički suverenu izvedbu i umijeće prenošenja ideje, zahvaljujući  originalnosti, individualnosti i bogatoj imaginaciji samog autora rezultiraju jedinstvenim izrazom koji svojim duhom, odnosno karakterom zadržava pažnju promatrača i često ostaje u trajnoj memoriji pojedinca.

 

 

GALERIJA KAJFEŠOV BRIJEG

 

Oblikovanje ilustracije uvjetovano je nizom različitih zakonitosti ovisno o namjeni unutar koje ilustrator ima zadatak objasniti i predočiti temu, ali pritom zadržati svoju umjetničku slobodu. Suradnja pisca i ilustratora predstavlja veliki izazov u kojem obje strane moraju biti spremne na otvorenu komunikaciju i razumijevanje, a od presudne je važnosti i ilustratorova mogućnost prepoznavanja senzibiliteta teksta koji valja pretočiti u likovni rukopis.  

 

Kroz širok dijapazon suradnje Vaneta Kosturanova s različitim autorima na ilustriranju njihovih djela upoznajemo prvenstveno osobnost ilustratora kroz njegovu inovativnost, individualnost i originalnost pristupa, kroz umjetničku i estetsku kvalitetu oblikovanja, te sposobnost usklađivanja slike s tekstom u nizu sadržajno i stilski posve različitih slikovnica. Na izložbi je predstavljen izbor ilustracija Vaneta Kosturanova iz slikovnica Staško Nestaško (Ana Đokić, 2020.), Ja (Danijela Pavlek, 2020.), Nevidljiva kuća (Biljana S. Crvenkovska, 2021.) i Život jedne slike (Ema Pongrašić, 2021.).

 

Biljana S. Crvenkovska u slikovnici Nevidljiva kuća priča priču o gubitku doma i rastanku od obitelji. Napetost, slutnju i donošenje teških odluka Vane Kosturanov interpretirao je rezanim kadrovima te prazninom u koju smješta glavni lik – djevojčicu Kalu. Emocije su iskazane položajem tijela, izrazom lica, ali i pomno odabranim spektrom boja – sivilom anonimnih ljudi i okoline. Vane Kosturanov radi likovnu poveznicu sa svojim autorskim slikovnicama upotrebom prepoznatljivih motiva poput zvjezdanog neba, mjeseca i kuća, ali pritom ne remeti koncept priče već daje kontinuitet čitateljima koji prate njegov opus.

 

U suradnji s Anom Đokić nastala je vesela priča Staško Nestaško u kojoj Vane vrlo simpatično utjelovljuje glavnog protagonista. Mogli bismo reći da se u ovoj priči vraća u svoje prirodno okruženje otvorenih vanjskih prostora, idiličnih vizura prirode i mjestašca s nasumično raspoređenim kućicama. Skladni ritam ostvaren je izmjenom eteričnih blagih sivkasto-plavkastih tonova oblaka i crvenih krovova bijelih kućica. Na malo snažnije boje Vane se okuražio u ilustraciji tirkizne vode na plaži pokraj jezera, dok su noćni prikazi zasićeni dubokom plavom bojom te u potpunom kontrastu s krajnje prozračnim ilustracijama Staškovih nezgoda u snježnoj atmosferi skijanja i sanjkanja. Autorov nevjerojatan senzibilitet i suvereno vladanje likovnom materijom potvrđuje prikaz izazovnih uvjeta kišnog oblaka na bijelom nebu u bijelom snježnom krajoliku gdje je ponovno vrlo uspješno ostvarena atmosfera nastalog meteorološkog kaosa.

 

Posve drugačiji karakter ima publikacija Život jedne slike autorice Eme Pongrašić. Za razliku od ostalih, ova priča je dominantno ispričana u interijeru s pregršt detalja koji obogaćuju sadržaj. Poetičan pročišćen tekst upotpunjuju bogate, detaljne i sadržajne ilustracije. Pojedini prikaz obiluje pomno razrađenom scenografijom zbivanja koju krasi mnoštvo detalja poput tapeta, kamina, stolova, raskošnih lustera, vaza s cvijećem i slika na zidu. Protok vremena naznačen je promjenom uređenja interijera, kuta gledanja i starenjem likova. Potpis autora pronalazimo u stalnoj prisutnosti lika mede (dječak se igra s njim, medo je sâm na kauču ili pospremljen na polici između knjiga) koji čini poveznicu s autorskom slikovnicom Djevojčica i medo.

 

Slikovnica Ja autorice Danijele Pavlek svakako je označila izlazak iz zone komfora po pitanju palete boja u kojoj sada dominiraju zemljani tonovi, crna i crvena boja. Naglasak je na interakciji odraslog lika i djevojčice dok simbolika teksta ostavlja velik prostor slobode za vizualnu interpretaciju sadržaja. Vane Kosturanov se odlučuje za pročišćen neutralan prostor u koji smješta glavne likove stavljajući naglasak na njihov odnos. Čak i kada je riječ o prikazu unutrašnjosti doma on je dočaran minimalnim elementima – tapetama i žaruljom nad stolom. Vane Kosturanov ne nameće mišljenja i odgovore već vizualizira stanja, emocije i postavljena pitanja. Iako u drugoj paleti boja, motivi zvjezdanog neba, mjeseca, ljestvi, ptica, balona i točkaste haljine i dalje su prisutni. Posebnu čar ima ilustracija koja vizualizira pitanje “Možda tvojem Ja nedostaju maštanja?” u kojoj Vane Kosturanov unutrašnjost kuće ispunjava prostorom zvjezdanog neba, noći i mjeseca što predstavlja njegov karakteristični potpis u svijetu slikarstva, a koji nastaje paralelno s ilustracijama. Na taj način autor nam daje širi uvid u same teme i vlastiti likovni rukopis utjelovljujući pritom portal u drugi svijet – svijet bogate mašte i izmaštanih mogućnosti.

 

Izložba Vaneta Kosturanova upriličena na tri lokacije – u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Galeriji VN i Knjižnici Kajfešov brijeg – pruža uvid u širinu, bogatstvo i važnost različitih likovnih aspekata ilustracije danas – od slobode likovnih interpretacija u autorskim slikovnicama pa sve do prilagodbe i različitosti izričaja u realizaciji ilustracija za slikovnice drugih autora. Crtež, slika, ilustracija osim što prenosi puno više od samih riječi, često predstavlja odjek neke druge stvarnosti. Ili nestvarnosti. Ilustracija je oduvijek intrigirala ljudski um. Ona može biti pokretač unutarnjih sadržaja i značenja, ne samo kod djece već i kod odraslih. Ilustracija uvijek pruža jednu novu dimenziju te komunicira na više razina za koje nije potrebno poznavanje jezika, već isključivo osjećaj i likovna intuicija, no da bi se ona spoznala potrebno je educirati nove naraštaje od najmlađe dobi i dopustiti im da maštaju, istražuju i proživljavaju vizualnu informaciju putem ilustracija stvarajući pritom vlastite slike i crteže. Omiljene slikovnice, stripove i bajke pamtimo prvenstveno zbog emocija koje su u nama probudile, te tako zauvijek ostaju dio našeg djetinjstva i odrastanja. Uopće ne sumnjamo da će i Vanetove slikovnice, bilo autorske, bilo nastale u suradnji s drugim autorima, ostaviti neizbrisiv emocionalni i vizualni trag kojem ćemo se uvijek rado vraćati i u kojem ćemo uvijek iznova pronalaziti odgovore na ključna životna pitanja.

 

 

[1] Enciklopedija likovnih umjetnosti, Jugoslavenski leksikografski zavod, svezak III., Zagreb, 1954., str. 672

 

 

Fotografije s otvorenja izložbe u Galeriji VN:

 

 

Fotografije izložbe u izlozima Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića:

 

 

Fotografije s pričaonice “Zvjezdano dijete” u galeriji knjižnice Kajfešov brijeg koja je obuhvatila razgovor s umjetnikom Vanetom Kosturanovom i razgled izložbe, a održana je za učenike 2D razreda Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn koji su došli u pratnji svojih profesorica Nikoline Punjek Duđak i Anđele Zanki:

 

 

Razgovor s umjetnikom održan u Galeriji VN za studentice i studente zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti koji su došli u pratnji red. prof. art. Svjetlana Junakovića i asistentice Melinde Šefčić: