Vlasta Pastuović Aleksić – Bez naziva

16.05.-27.05.2018., Galerija osmijeha

 

Veliki Marino Tartaglia često je inzistirao na jedinstvenosti percepcije pojašnjavajući kako umjetnici ne bi trebali precrtavati ili kopirati ono što vide, već u onome što gledaju pronaći neki oblik koji će činiti esenciju slike. Misao možemo dodatno razraditi Aristotelovom izrekom kako cilj umjetnosti nije predstaviti vanjsku pojavnost stvari, nego njihov unutarnji značaj. Na tom istom tragu interpretiramo novi ciklus Vlaste Pastuović Aleksić koja postepeno napušta figurativni izraz i zalazi u polje apstrakcije vođena primarnom potrebom da na površini platna zabilježi vlastite emocije.

 

U radovima Vlaste Pastuović Aleksić prepoznajemo nasljeđe Matissea i Kandinskog, ali istovremeno pratimo i formiranje osobnog likovnog rukopisa koji vizualno bilježi unutarnji svijet umjetnice. Napuštanje svijeta predmetnosti omogućilo je autorici istraživanje unutarnjeg značaja slike i njezinih likovnih elemenata kroz oblikovanje dinamičnih, razvedenih i krajnje slobodnih kompozicija. Kao polazište za rad umjetnica uzima vlastiti životni prostor koji zatim transformira u kompozicijsku igru linija, boja i ploha lišenih dubine i volumena. Vidljiva je smjelost u odabiru boja kao i savršen osjećaj za ravnotežu korištenih elemenata unutar kompozicije. Radove karakteriziraju dominantno pastelne nijanse zelene, plave, ružičaste i narančaste boje, dok crne i bijele konturne linije razdvajaju plohe i naglašavaju oblike. Plohe su često razrađene, te unutar omeđenja sadrže više boja. Snažan ritam vodoravnih, okomitih i dijagonalnih linija često je uravnotežen dekorativnim elementima u formi vitica ili cvijeća koji naglašavaju nježni karakter pojedinih kompozicija. Kod većih formata fokus je na gibanju unutar slike, dok u srednjim formatima nailazimo na veću prisutnost pastelnih tonova s manjim uplivima crne boje. Manji formati zalaze korak dalje u svijet apstrakcije i djeluju poput razrađenog segmenta ili detalja preuzetog s veće slike. Cijeli ciklus karakteriziraju otvorene kompozicije koje nastavljaju svoje kretanje izvan okvira slike.

 

Tema osobnog prostora umjetnice, koji je istovremeno i životni i radni, ujedinjuje dvije energije te čini podlogu za daljnju likovnu razradu vlastitog svijeta u novom ciklusu radova. Stol, kauč, štafelaj, balkon, vaza s cvijećem, knjiga, čajnik i biljke elementi su koje sporadično razaznajemo u pojedinim radovima. Oplošavanjem prepoznatljivih oblika autorica se oslobađa mimezisa, dok u prvi plan dolaze ritam i dinamika linija, boja i oblika. Bitan je sam proces traženja unutar slike. Izazov predstavlja osjećaj gibanja u slici koja se iz tjedna u tjedan mijenja dok se ne postigne savršena ravnoteža i komunikacija između likovnih elemenata. Već na prvi pogled osjeća se snažna dinamika unutar djela. Često u potpunosti ispunjene površine platna obiluju nizom detalja. Ritam je ostvaren izmjenom sitnih mrljastih elemenata i velikih jednoličnih ploha. Imaginarni prostor utemeljen na stvarnom sazdan je od niza partikula – malih zasebnih jedinica prostora, odnosno niza nasumično odabranih fragmenata iz realnog svijeta koji reogranizirani, koloristički transformirani i oplošnjeni čine novu vizualnu cjelinu. Koncentracija razlomljenih sadržaja maksimalno pridonosi bogatoj razvedenosti kompozicija.

 

Izostankom konkretnog naziva izložbe ili pojedinog umjetničkog djela, sadržajni dio slike prepušten je pojedincu na tumačenje. Asocijacije iniciraju forme, a ne nazivi, dok su odbljesci stvarnosti utopljeni u emociju boje, linije i plohe. Područje vlastitog interijera Vlaste Pastuović Aleksić područje je kontemplacije, razmišljanja i bivanja samog sa sobom. Korištenje materijalnih elemenata iz osobnog okruženja ukazuje na bliskost i povezanost sa životnim prostorom. Osobni aspekt omogućuje bezbroj varijacija na temu, dok je cilj apstrakcije uz natruhe figuracije zadržati pažnju promatrača na slici i prepustiti mu slobodu da sam pronađe oblike i dodijeli nazive djelima ovisno o vlastitom iskustvu.

 

U najnovijem ciklusu radova “Bez naziva” Vlasta Pastuović Aleksić stvorila je slike naslikane iznutra. Napuštanjem svjetovnog i predmetnog dala je primat onom nutarnjem i duhovnom u čovjeku. Razigrane kompozicije dinamičnog ritma i otvorene palete boja direktni su interpretator prirode same umjetnice, dok je osobni izraz unutarnjeg doživljaja vanjskog svijeta stvoren u intimnosti vlastitog doma omogućio Vlasti Pastuović Aleksić ostvarivanje duhovne vrijednosti unutar slike.

 

 

Fotografije s otvorenja izložbe: