Nikolina Knežević – British Desserts

02.05.-05.05.2018., Galerija PIKTO

 

Lijepe trenutke često pamtimo po osobama s kojima smo ih doživjeli, po događajima koje smo iskusili, po hrani koju smo jeli ili, pak, po atmosferi koja je obilježila određeni protok vremena. Emocije koje smo tada doživjeli nesvjesno pohranjujemo u našu memoriju i one postaju simbol sjećanja na proživljeno, doživljeno i iskustveno.  

 

U novom ciklusu radova Nikolina Knežević iskustvo boravka u Velikoj Britaniji interpretira kroz doživljaj ljepota, okusa i mirisa zemlje u kojoj je provela nekoliko mjeseci. Uz velik dio vremena posvećen dinamičnom i ubrzanom radnom tempu, Nikolina je slobodne trenutke najčešće provodila istražujući tradicionalnu englesku kuhinju, posebice engleske slastice i deserte koji su je zaintrigirali neodoljivim kreacijama i okusnim kombinacijama. Čak je i britki George Orwell imao samo riječi hvale za engleske slastice, posebice sočne božićne biskvite oplemenjene mirisnim začinima i suhim voćem, pitu sa šećernim sirupom ili sconese koje opisuje kao slasnu delikatesu koju je najbolje servirati toplu s dodatkom finog domaćeg džema ili maslaca uz šalicu popodnevnog čaja. Miris i aroma tradicionalnih britanskih slastica nametnuli su se kao glavni osjetilni okidač lijepih uspomena na boravak u Velikoj Britaniji koji je Nikolina odlučila zabilježiti u svojoj prepoznatljivoj maniri akvarelnim crtežom na papiru. Tako je raznovrsna ponuda bogato dekoriranih i vizualno primamljivih slastica koje variraju od sitnih biskvita s džemovima pa sve do raskošnih torti postala glavni lajtmotiv u novom ciklusu minijatura Nikoline Knežević.

 

 

Izložba predstavlja trinaest djela koja ilustriraju izbor tradicionalnih engleskih deserta. I dok je dvanaest radova izvedeno u već pomalo zaboravljenoj, ali za Nikolinu Knežević prepoznatljivoj formi minijature, jedan rad umjetnica izvodi u većem formatu diferencirajući odabrani motiv od ostatka ciklusa. Svjestan odabir iznimno malog formata crteža za interpretaciju bogatstva, raskoši i sočnosti slastica navodi promatrača na punu koncentraciju i usmjeravanje pažnje na svaki pojedini detalj. Svako izloženo djelo prati i rukom ispisan recept na engleskom jeziku, što budi asocijacije na tradiciju očuvanja bogatog obiteljskog nasljeđa u formi bakinih kuharica s receptima koji su se generacijama prenosili unutar obitelji. Likovni element izložbe upotpunjen je popratnim izvedbenim sadržajem u cilju stvaranja atmosfere tradicionalnih engleskih čajanki.

 

 

U vremenu obilježenom naglašenim otuđenjem pojedinca, prisjećanje na same početke engleskih čajanki ukazuje na važnost resocijalizacije u suvremenom društvu. Ispijanje popodnevnog čaja tradicionalno je bilo obogaćeno konzumacijom karakterističnih zalogaja poput sendviča bez kore, kruščića i biskvita, a engleske čajanke pratila je i karakteristična moda – dame bi se oblačile u duge haljine opuštenijeg kroja bez korzeta, te bi stavljale rukavice i šešire za ovu posebnu prigodu. Ovakva događanja bila su prilika za druženje, razmjenu informacija i planiranje budućih društvenih događanja.

 

Nikolina Knežević transformira izložbeni prostor galerije i upotpunjuje ga posluživanjem izvornih britanskih slastica uz čaj i vino, čime posjetitelju omogućuje cjelovito osjetilno iskustvo vizualnog poticaja praćenog okusima i mirisima sadržaja percipiranog na izloženim likovnim djelima. Opušteni boravak u ugodnom interijeru uz degustaciju klasičnih britanskih slastica i ispijanje engleskog čaja svakom posjetitelju pruža jedinstveni doživljaj, te ukazuje na važnost prakticiranja društvenih okupljanja koja su u posljednje vrijeme ubrzano i dramatično zamijenjena virtualnim svijetom i virtualnim druženjima.

 

Svi elementi zastupljeni na izložbi “British Desserts” u funkciji su interpretiranja autoričinog osobnog iskustva i doživljaja Velike Britanije. Bogata kulturna baština, prirodne ljepote, povijesni gradovi, pitoreskna sela, usamljeni dvorci i njihovi reprezentativni vrtovi, autentični pubovi, tradicionalna hrana, kao i niz neobičnih manjih mjesta koja krase Veliku Britaniju urezali su se u sjećanje umjetnice. Kako je vrijeme prolazilo, nakon povratka u Hrvatsku, sva iskustva i doživljaji nataloženi u sjećanju isplivavali su na površinu pri svakom doticaju s poznatim osjetilnim podražajima. Potreba da lijepe uspomene i doživljaje podijeli sa svijetom kulminirala je nastankom novog ciklusa radova Nikoline Knežević i organizacijom izložbe koja je svojevrsni hommage njezinom drugom domu.

 

 

 

Fotografije s otvorenja izložbe: