Prva godina :)

Prva godina web stranice

 

Danas je okruglo godinu dana od pokretanja web stranice! Preciznije, bit će godinu dana večeras u 23:13h. Da, kao totalni control freak definirala sam i vrijeme lansiranja sajta.
Kako sumirati proteklu godinu, a da vas ne ubijem u pojam s pet kartica teksta… hm…. ajmo probati. Pokretanju web stranice prethodilo je nekoliko mjeseci priprema. Nakon lansiranja sve je nekako krenulo samo od sebe. Bio je to početak novog poglavlja u mom životu. Kad ste totalni introvert tijekom studiranja koji na predavanja dolazi sa slušalicama iPod-a u ušima, odsluša predavanje, vrati slušalice i otiđe doma pisati seminar za sljedeći tjedan, recimo da pokretanje nečega što podrazumijeva izlaganje vlastite ličnosti, znanja i mišljenja javnosti predstavlja značajan preokret u životu te jedinke.

 

Prve reakcije

 

Prvo što mi je palo na pamet kod pokretanja web stranice bilo je kako zainteresirati javnost za nešto toliko marginalizirano u Hrvatskoj kao što su umjetnost i kultura. Kako nagovoriti prosječnog građanina da umjesto najnovijeg trača o nekoj estradnoj zvijezdi pročita članak o aktualnoj izložbi u gradu. Zapravo i nije bilo tako teško. Publika postoji, samo je tiša od većine. Posebice su me ugodno iznenadila brojna javljanja s pozitivnim komentarima i riječima podrške što je u današnje vrijeme prava rijetkost. Ako promotrite cijeli spektar ljudskog izražavanja koji nam je dostupan zahvaljujući brojnim društvenim mrežama uvidjet ćete da većinu komentara ispod raznih članaka determinira gnjev, bijes, mržnja, frustracija, nasilje i niz drugih negativnosti, pa čak i kod tema za koje nikad ne bi pomislili da mogu izazvati takve komentare.

Statistika

 

Kao pravi štreber, jedva sam čekala prvu godišnjicu stranice kako bih se mogla poigrati s analizom statističkih podataka. Nadam se da ovom iskrenošću o totalnom štreberu koji i dalje čuči u meni ne riskiram gubitak određenog dijela čitatelja.
Web stranicu posjećujete najčešće u ponedjeljak uz jutarnju kavu, što je logično obzirom da ponedjeljkom objavljujem nove članke, a vrlo ste aktivni tokom tjedna u večernjim satima između 21:00 i 23:00. Dobra vijest je da portal već sada ima ujednačen broj dnevnih posjetitelja za koji se toplo nadam da će s vremenom još više rasti i rasti i rasti…

 

Najčitanije

 

Najviše posjetitelja bilo je u studenom 2013. godine kada je stranica i lansirana. Zatim u veljači, ožujku, listopadu i studenom ove godine kada su objavljeni članci koje ste daleko najviše čitali.
Neupitno najčitaniji je članak Pitanje za milijun dolara: Kako pronaći posao u Hrvatskoj?. Da li me to čudi? Iskreno, baš i ne. Riječ je o članku koji obrađuje jedan od ključnih problema u našoj državi i bojim se da će biti aktualan još neko duže vrijeme. Drugi najčitaniji članak se tematski nadovezuje na prvi; Stručno osposobljavanje za rad – za koga i za što?. Također se bavi problematikom pronalaska posla i nedostacima programa poticajnih mjera za zapošljavanje mladih. Na trećem mjestu je članak “Šerifovanje” na likovnoj sceni, tekst koji je objavljen prije točno 11 dana i doslovno je planuo preko noći. Bez sumnje, upravo je ovaj članak izazvao najviše povratnih informacija, bio je najviše puta podijeljen na društvenim mrežama, izazvao je najviše komentara i sakupio je najviše lajkova. Takve reakcije samo potvrđuju nužnost otvaranja dijaloga o ključnim problemima u našoj državi koji su se neminovno odrazili i na našu struku. Mnogi su komentirali da je u članku trebalo navesti imena. Koristim ovu priliku da odgovorim na te komentare. Oni koji su pročitali sva tri najčitanija članka uvidjeli su da nikada ne navodim imena. Iz dva razloga – prvo: utuživo je, a drugo: nisu bitna. Nije bitno gdje sam ja bila na stručnom osposobljavanju, bitno je da propusti i zlouporaba programa postoji i da se u većini slučajeva upražnjava. Nije bitno koji poslodavac se neadekvatno i ponižavajuće ponio prema meni, bitno je da se većina tako ponaša i da smo se svi prije ili kasnije s time susreli. Cilj navedenih tekstova jest kroz vlastito iskustvo upoznati čitatelje s njihovim pravima, komunicirati s ljudima, razmijeniti mišljenja i iskustva i ono najključnije: početi djelovati.

Zanimljivo, na četvrtom mjestu čitanosti nalazi se tematski tekst Kome se obraćaju zagrebački muzeji?. Riječ je o muzeološkoj temi za koju su neki skeptici sumnjali hoće li uopće biti interesantna čitateljima, no statistika potvrđuje da interes postoji. Dapače, riječ je o temi koja se rijetko kada nađe u medijima, njezin opseg objava većinom je koncentriran na stručne časopise i znanstvene radove koji nisu dostupni široj publici. Uz spomenuti tekst u rubrici tematskih tekstova najčitaniji su tekst Umjetničko blago Ureda predsjednika, kao i tekst o arhitekturi Između socrealizma i modernističke nove tradicije.

U prvoj godini najviše je tekstova objavljeno u rubrici ‘Izložbe’, a top lista najčitanijih glasi:
1. Miroslav Kraljević – retrospektiva
2. 17. međunarodna izložba “Minijature” u Vršilnici
3. Novi hrvatski realizam
4. 2. bijenale slikarstva
5. Nikola Vrljić – Cirkus!
6. Iz atelijera Radničke galerije – Figuracija kao zrcalo intime
7. Klasični Rim na tlu Hrvatske
8. Duje Medić – Badlands
9. Klub prijatelja nakita – Vis à vis
10. Drava Art Biennale 2013.

 

Od predstavljenih umjetnika najviše ste čitali tekst o Mateju Kneževiću, te intervjue s Duškom Šiblom i Goranom Trbuljakom. U kategoriji putopisa najviše su vas zanimale ljepote Beča, Venecije i Barcelone.

 

Vrijednost i važnost komunikacije

 

Kao najveću vrijednost pokretanja web stranice navela bih umrežavanje, širenje znanja i informacija. U posljednjih godinu dana upoznala sam velik broj umjetnika, kustosa, kreativaca i zanimljivih individualaca. Svako novo poznanstvo za mene je novi pogled u svijet. Drago mi je vidjeti da se vijest o stranici proširila i na zemlje regije, te da su mnogi umjetnici, muzealci i galeristi zainteresirani za hrvatsku likovnu scenu i suradnju. Isto tako, lijepo je vidjeti kako su mnogi mladi ljudi pokrenuli vlastite projekte koji bi trebali doprinijeti boljim uvjetima u kulturi i umjetnosti.

 

Planovi za 2015. godinu

 

U sljedećoj godini planiram i dalje osluškivati vaše želje i potrebe. Plan je razraditi niz započetih tema u članku “Šerifovanje” na likovnoj sceni, objaviti ciklus tekstova na temu tržišta umjetnina u Hrvatskoj, te predstaviti niz mladih umjetnika koji su proteklu godinu više predstavljeni kroz formu intervjua i osvrta na samostalne izložbe, negoli kroz rubriku ‘Umjetnici’. Ukoliko želite biti predstavljeni, imate ideje o pojedinim temama koje bi vrijedilo obraditi, slobodno se javite na mail: [email protected] ili putem kontakt forme na stranici.
Kako doista ne bih došla do pet kartica teksta završavam ovo malo obraćanje s velikom zahvalom na podršci, praćenju, čitanju, komentiranju, savjetima, željama i idejama. Nadam se da ćemo se nastaviti čitati, podupirati i razmjenjivati stavove i iskustva i u narednih godinu dana!