Maja Cipek – Želje i snovi ili oni i ja

8.-31.3.2024., Samoborski muzej

 

 

Na zadnjem katu Samoborskog muzeja, u preuređenom prostoru za povremene izložbe, sve do kraja ožujka otvorena je samostalna izložba “Želje i snovi ili oni i ja” akademske umjetnice Maje Cipek. Kustosica izložbe je kustosica Samoborskog muzeja, povjesničarka umjetnosti Gordana Remussini. Na izložbi posjetitelji mogu razgledati djela iz različitih ciklusa autorice nastala u posljednjih šest godina. Na prvu je vidljivo kako je izložba podijeljena na dva dijela, a ključna razlika između predstavljenih radova, kako kustosica izložbe ističe, leži u dva različita vrela stvaralaštva. Naime, jedna grupacija djela proizlazi iz “vrela tuđih želja” – riječ je o radovima koji su nastali po narudžbi, a preostali radovi izviru iz “vrela vlastitih snova” i obuhvaćaju djela nastala vođena slobodnom umjetničinom maštom te predstavljaju umjetničinu imaginaciju i sve ono o čemu bi autorica htjela govoriti.

 

S kustoskog i muzeološkog aspekta riječ je o dinamičnom, razigranom, smislenom i sadržajnom likovnom postavu koji veličinom formata prati dinamiku izložbenog prostora, drvene grede i stupovi iskorišteni su za podjelu tematskih cjelina, a prostorne instalacije unose dodatni ritam i “razbijaju” očekivani slijed izlaganja isključivo umjetničkih djela.

 

Naime, umjetnica Maja Cipek i kustosica Gordana Remussini osmislile su koncept izložbe koja na vrlo zanimljiv i informativan način upoznaje posjetitelja s umjetničkim stvaralaštvom autorice. Izložba je podijeljena na dva glavna područja – radovi koji su nastali kao narudžbe (ilustracije za publikacije, narudžbe prijatelja, motivi za poštanske markice…) i radovi/ciklusi koji su nastali u potpunoj umjetničkoj slobodi bez ograničenja i zadanih tema.

 

Upravo ovakav pristup omogućava nam da bolje shvatimo i upoznamo sve izazove, iskušenja i procese s kojima se umjetnica susreće u radu, a koje je podijelila s posjetiteljima kroz kratke, posve iskrene i povremeno duhovite tekstove. U njima progovara o razlikama u pristupu i stvaralačkom procesu, emotivnom i misaonom vrtlogu koji se odvija tijekom razrade ideje i realizacije samog rada u kontekstu rada prema narudžbi, ali i što ju inspirira i vodi kada radi bez ograničenja.

 

Pritom se Maja Cipek dotiče i problema radnog prostora – ateljea, s kojim vjerujem da će se mnogi njezini kolege poistovjetiti. Uz pitanje radnog prostora, u jednom kutku je, na vrlo topao način, istaknuta i činjenica koliko je umjetnici bitna podrška obitelji i okoline u njezinom radu.

 

Osim umjetničkih djela, na izložbi su postavljene i dvije prostorne instalacije sazdane od radnog materijala i inspiracije te predmeta koji autoricu okružuju u njezinom dvonamjenskom radnom prostoru.

 

Toplo preporučamo da odvojite vrijeme za izlet do Samobora i posjetite izložbu Maje Cipek sve do kraja ožujka u Samoborskom muzeju. Obavezno pročitajte sve prateće tekstove na izložbi, jer će misaono i emotivno nadopuniti dojam te zaokružiti izložbu u smislenu i potpunu cjelinu.