Rezime putujuće izložbe Ivo Šebalj – Slikarstvo traži vrijeme

 

 

– iz opusa Ive Šebalja –

/Opatija, Slavonski Brod, Pakrac, Osijek, Čakovec/

 

 

Tijekom 2016. godine udruga Val kulture osmislila je projekt putujuće izložbe Ive Šebalja s ciljem da u 2017. godini obilježi 105. obljetnicu rođenja i 15. obljetnicu smrti našeg velikog umjetnika. Obzirom da udruga posjeduje kolekciju koja broji preko 150 radova Ive Šebalja nastalih u rasponu od četrdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do zadnjih godina života autora stvoreni su uvjeti za kvalitetnu prezentaciju lika i djela Ive Šebalja. Projekt je ponuđen širokom spektru ustanova u kulturi (muzeji, galerije, pučka učilišta, centri za kulturu…) diljem Hrvatske, te se čak osam ustanova odazvalo pozivu udruge Val kulture za suradnjom. Zbog izostanka financijske potpore projekta od strane Ministarstva kulture, dio ustanova je odustao od sudjelovanja, no uspjeli smo vrlo kvalitetno realizirati ciklus putujuće izložbe u suradnji s pet ustanova, a to su: Hrvatski muzej turizma, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Muzej grada Pakraca, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku te Centar za kulturu Čakovec.

 

Cilj projekta bio je aktualizirati opus Ive Šebalja i omogućiti publici iz cijele Hrvatske upoznavanje s djelima jednog od najcjenjenijih hrvatskih slikara XX. stoljeća. Izbor od oko 150 radova nastalih u rasponu od četrdesetih godina prošlog stoljeća pa do zadnjih godina života autora izvrsno su reprezentirali poetiku i stvaralaštvo Ive Šebalja. Riječ je većinom o gvaševima, temperama, akvarelima, močilima i tuševima na papiru različitih dimenzija, uz nekoliko ulja na platnu. Zbirka radova Ive Šebalja dodatno je obogaćena Šebaljevom bistom, majstorskim radom Ivana Sabolića, kao i vrlo zanimljivom fotodokumentacijom – portretima umjetnika koje su snimili renomirani fotografi Branimir Baković, Aleksandar Kukec, Marija Braut, Luka Mjeda i Mio Vesović. Posebnost zbirke čine dvije velike mape s kartonima B1 formata na kojima je Ivo Šebalj uredno slagao male akvarele i močila, zapisivao poneku misao i sve uredno vodio pod rednim brojevima.

 

 

Obzirom da zbirka još nije našla trajni smještaj dostupan svim zainteresiranima, opus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika XX. stoljeća široj javnosti predstavljen je nizom izložbi u gradovima diljem Hrvatske koji su pokazali interes za ugošćivanjem opusa velikog umjetnika. Izbor radova i postav izložbe prilagođavao se izložbenom prostoru pojedinih muzeja i galerija koje su ugostile Šebaljev opus. Promjenjiv karakter izložbe omogućio je raznolike varijacije i akcentuacije radova od izložbe do izložbe što je uvelike doprinijelo sveobuhvatnosti i dinamici prezentacije lika i djela Ive Šebalja.

 

Prva u nizu izložbi Ive Šebalja pod nazivom Slikarstvo traži vrijeme svečano je otvorena u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” u Opatiji u utorak 11. travnja 2017. U suradnji s v.d. ravnateljicom Hrvatskog muzeja turizma Natašom Babić realizirana je izložba koja je obuhvaćala izbor od 40tak djela iz kolekcije, a naglasak je bio na prezentaciji listova iz umjetničkih mapa Ive Šebalja. Na otvorenju su govorili v.d. ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Nataša Babić, predsjednik udruge Val kulture Ivor Zidarić i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol, a izložbu je otvorio dogradonačelnik Opatije Fernando Kirigin. Predgovor izložbe, fotografije radova i fotografije s otvorenja izložbe u Opatiji možete pogledati u članku objavljenom 3. svibnja 2017.

 

 

Nakon ljetne stanke, prva jesenska izložba otvorena je u četvrtak 12. listopada 2017. u Likovnom salonu Vladimir Becić. Radove za izložbu je odabrala kustosica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda Romana Tekić, koja je ujedno i autorica likovnog postava izložbe. Uz odabrana 43 rada, na izložbi je bilo izloženo i osam kartona iz umjetničkih mapa te predmeti iz umjetnikova osobnog života poput štafelaja na kojem je slikao, knjige za djecu koje je ilustrirao, ali i bista Ive Šebalja, rad akademskog kipara Ivana Sabolića iz 1970. godine. Na otvorenju izložbe govorili su ravnatelj Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda Branimir Pešut, kustosice Romana Tekić i Sonja Švec Španjol, a izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić.

 

Otvorenje izložbe Ivo Šebalj - Slikarstvo traži vrijeme u Likovnom salonu Vladimir Becić u Slavonskom Brodu

Odmah po završetku izložbe u Slavonskom Brodu, izložba Ive Šebalja je preseljena i svečano otvorena u Muzeju grada Pakraca u srijedu 8. studenog 2017. Izložba je ostvarena u suradnji s ravnateljicom muzeja Jelenom Hihlik, a izložbeni prostor muzeja omogućio je predstavljanje većeg broja radova iz kolekcije, uključujući i osobne predmete iz života Ive Šebalja. Ravnateljici je u likovnom postavu izložbe pomogla kolegica Tea Lokner. Izložba u Pakracu je pobudila velik interes građana, te su izložbu posjetile starije generacije koje dobro poznaju Šebaljev opus, ali i školarci koji su s velikim zanimanjem razgledali predstavljene radove. Otvorenje je uveličao glazbeni nastup komornog sastava trioLa Osnovne glazbene škole Pakrac – nastupili su Ida Jirasek, Lovro Olivier i Maja Berlančić pod vodstvom mentorice Martine Faktor, a izložbu je službeno otvorio zamjenik gradonačelnice Pakraca Marijan Širac.

 

Posljednja izložba Ive Šebalja u 2017. godini otvorena je u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku u petak 1. prosinca 2017. U suradnji s ravnateljicom muzeja Jasminkom Mesarić i kustosicom Valentinom Radoš realizirana je izložba koja je zauzela prostor cijelog prvog kata muzeja tako da su posjetitelji mogli razgledati preko stotinu umjetnina iz kolekcije radova Ive Šebalja. Za izbor radova i likovni postav izložbe zaslužna je kustosica muzeja Valentina Radoš, a na otvorenju su govorili ravnateljica muzeja Jasminka Mesarić, predsjednik udruge Val kulture Ivor Zidarić i kustosica projekta Sonja Švec Španjol.

 

Otvorenje izložbe Ivo Šebalj - Slikarstvo traži vrijeme u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku

 

Ciklus putujuće izložbe Ive Šebalja pod nazivom Slikarstvo traži vrijeme završava posljednjom izložbom u nizu koja je trenutno otvorena u Centru za kulturu Čakovec. Svečano otvorena 8. veljače 2018. izložba je realizirana u suradnji s voditeljicom izložbene i filmske djelatnosti Centra za kulturu Čakovec Marinom Oskoruš, dok likovni postav izložbe potpisuje Marta Horvat. Na izložbi je prezentiran izbor od 30tak najreprezentativnijih djela iz kolekcije, a koji predstavljaju karakteristične Šebaljeve motive kao što su pušač, akt, žena, lubanja, pas, mačka, autoportret, ali i vječne umjetničke teme kao što su slikar i model, model i štafelaj, slikar pred praznim platnom. Izložba se može pogledati do 23. veljače 2018. nakon čega se radovi vraćaju u Zagreb do sljedeće prilike za izlaganjem.

 

 

U ime udruge Val kulture i moje malenkosti od srca zahvaljujem svim suradnicima iz muzeja i galerija koji su se odazvali našem pozivu za suradnjom, hvala svim medijima koji su nas vjerno pratili na ovom putovanju i naravno od srca hvala vjernoj publici koja je posjetila izložbe u Opatiji, Slavonskom Brodu, Pakracu, Osijeku i Čakovcu!