Ivona Jurić – Čitanja iz pejzaža

                                                                                                 

 

22.11.-8.12.2019., Galerija Zlati ajngel, Varaždin                   

 

                                                                 “Ima mnogo misli koje su tu uvijek, a opet su odjednom nove.”

                                                                                                                                           Dostojevski

 

 

Sve što jesmo proizlazi iz naših misli. Unutarnji sadržaj satkan od naših potreba, želja, sadržaja i osjećaja čini jedinstven osobni prostor. Tako i sâma misao biva “stvorena od duše”. Neograničeni ljudski duh formira misao koja kada je izrečena, uglazbljena ili oslikana započinje vlastiti život.

 

Percepcijom svijeta oko sebe pojedinac stvara predodžbu o nekoj pojavi, događaju ili objektu te ih putem podražaja procesuira na način da bi ih mogao razumjeti. Tako je svaka percepcija ujedno i interpretacija te stvarnosti. Kada se pitanje percepcije i osobne interpretacije izrazi u likovnom svijetu rađa se nova dimenzija komunikacije. Slike postaju pitanja i odgovori, a umjetnost gledanja obuhvaća likovnu intuiciju koja će prepoznati zvučnost pojedinog likovnog elementa u koji je utkan umjetnički osjećaj autora.

 

Djelujući u području naglašeno individualizirane stvarnosti Ivona Jurić koristi različite tehnike utjelovljujući sadržaj koji se pojavio kao ideja. U području crteža, akvarela i ulja na platnu autorica interpretira raznolike konstrukcije i doživljaje stvarnosti pri čemu zgusnuti crtež poput čipke gradi kompoziciju djela. Fascinantne vretenaste isprepletene niti utjelovljuju misao koju uvjetuje prošlost, definira sadašnjost, a potencira budućnost. Kompleksan stvaralački proces obuhvaća put kreirane misli od prijelaznog trenutka između slike u umu autorice i transformacije u naglašeno individualiziranu stvarnost, te doživljaj koji promatrač percepcijom slike osvještava kao svoju vlastitu stvarnost. Tako misao dobiva novo mjesto bivanja u kojem odjekuje inicijalna poruka, a istovremeno se oblikuje i nova misao.

 

Osobni unutarnji prostor Ivone Jurić područje je individualnog istraživanja autorice koje se često manifestira kao potreba za vizualnom bilješkom onoga što zaintrigira um i potakne misao. Ivona Jurić slika svjetlo, treptaj duše, odnosno prizore koji su se sami nametnuli. Nema doslovnosti, već isključivo bilješka onog dijela osobnosti u kojem smo sasvim iskreni. Nevjerojatno je polje tišine koje toliko glasno i dojmljivo govori svojom prisutnošću. Svijet tišine, titraja i svjetlosti vodi promatrača u paralelnu stvarnost u kojoj vladaju drugačije zakonitosti. Nenametljiva, ali krajnje upečatljiva poetika ispunjena sadržajem misli rezultira snažnim intenzitetom izričaja. Svijet Ivone Jurić potvrđuje kako ne mora sve biti glasno, veliko i agresivno kako bi bilo vidljivo i uvaženo. Dapače, svijet nam uvijek iznova pokazuje kako oni tihi zakutci skrivaju najveće vrijednosti ukoliko znamo osluškivati, gledati, ali i vidjeti.

 

 

Fotografije s otvorenja izložbe: